Σχεδόν έξι δεκαετίες μετά το θάνατό της, η Μέριλιν Μονρόε εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες επιλογές για κούπες, μπλουζάκια, κοσμήματα και άλλα προϊόντα που φέρουν το όνομά της – ακόμη και αυτά που διανέμονται παράνομα στην αγορά.
Η Authentic Brands Group, η οποία κατέχει τα δικαιώματα του ονόματος της εκλιπούσας σταρ του κινηματογράφου και της φράσης «Diamonds are a Girl’s Best Friend» που έγινε δημοφιλής από το πιο διάσημο τραγούδι της, κέρδισε δικαστική απόφαση με την οποία δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων εικονικών καταστημάτων που πωλούν προϊόντα απομίμησης με το όνομά της.
Στα δικαστικά έγγραφα της εταιρείας αναφέρεται ότι συνεργάζεται με διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η Amazon.com, η Alibaba, η EBay, η Joom και η Wish, προκειμένου να κλείσει τις ιστοσελίδες παράνομων προϊόντων, αλλά κατά πως φαίνεται αυτό δεν είναι αρκετό. Τα δικαστικά έγγραφα περιγράφουν ότι η ύπαρξη επιχειρήσεων παράνομων προϊόντων υπάγονται συχνά σε offshore εταιρείες οι οποίες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν.
Αγωγές όπως η υπόθεση της Μέριλιν Μονρόε γίνονται όλο και πιο συχνές, καθώς οι καταναλωτές ψωνίζουν στο διαδίκτυο με ελάχιστη κατανόηση – ή ακόμα και ανησυχία – για το τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο.Η ένωση έχει προβλέψει ότι, μέχρι το επόμενο έτος, η συνολική εκτιμώμενη αξία των παραποιημένων προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής πειρατείας, θα φτάσει τουλάχιστον τα 1,9 τρισ. δολάρια ετησίως. Οι διαδικτυακές πωλήσεις είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς επειδή οι παράνομοι διακινητές μπορούν να έχουν μεγαλύτερη παγκόσμια εμβέλεια και περισσότερους τρόπους να κρυφτούν.
Η Μονρόε ήταν 36 ετών όταν πέθανε στις 4 Αυγούστου 1962, στο απόγειο της καριέρας της, η οποία περιελάμβανε δημοφιλείς κινηματογραφικές επιτυχίες όπως οι ταινίες «Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές», «7 χρόνια φαγούρα» κ.α. Η ηθοποιός, γνωστή για τα ξανθά μαλλιά της και την πληθωρική σιλουέτα της, ενέπνευσε γενιές ανθρώπων και παραμένει ένα από τα πιο πολύτιμα εμπορικά brands, καταλαμβάνοντας τη 13η θέση στη λίστα του Forbes με τους “πιο ακριβοπληρωμένους εκλιπόντες διάσημους”.
Η περιουσία της, συμπεριλαμβανομένων των πνευματικών δικαιωμάτων, μοιράστηκε, με το 25% να πηγαίνει στον θεραπευτή της και το 75% στον διάσημο προπονητή υποκριτικής, Λι Στράσμπεργκ. Μετά το θάνατο του τελευταίου, τα δικαιώματα μεταβιβάστηκαν στην τρίτη σύζυγό του και η Authentic Brands έγινε τελικά ιδιοκτήτρια αυτού του μεριδίου. Το εύρος αυτών των δικαιωμάτων έχει αμφισβητηθεί έντονα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η κυριότητα του ονόματος της Monroe και του τίτλου του πιο διάσημου τραγουδιού της ανήκει σαφώς στην Authentic Brands.
Αυτό καθιστά το όνομα και την εικόνα της κερδοφόρα τόσο για τις νόμιμες εταιρείες που έχουν παραχωρήσει άδεια χρήσης των δικαιωμάτων από την Authentic Brands όσο και για εκείνες που δεν το έχουν κάνει. Και η Μέριλιν Μονρόε δεν είναι η μόνη.
Διαβάστε ακόμα:
Αlpha Bank: Αναβαθμίζεται στον δείκτη ΜSCI Standard
Αυτό είναι το πατίνι της Lamborghini που κοστίζει 500 ευρώ
Ματαιώθηκε ο πλειστηριασμός για τα «μουσειακά» αεροσκάφη του Ελληνικού