search icon

Bloomberg

Η Μελόνι φλερτάρει ξανά με την ιδέα επιβολής φόρου στις τράπεζες

Η πρωτοβουλία θυμίζει ένα παρόμοιο σχέδιο που ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι και προκάλεσε sell-off στις ιταλικές τράπεζες προτού τελικά καταλήξει στο συρτάρι

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι αναζητά τρόπους για να αντλήσει περισσότερα έσοδα από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς προσπαθεί να συγκρατήσει τους ψηφοφόρους της εν μέσω δημοσιονομικών πιέσεων.

Αξιωματούχοι κοντά στη Μελόνι είχαν προκαταρκτικές συζητήσεις με το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το πώς θα συγκεντρωθούν περισσότεροι φόροι από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες που επωφελήθηκαν από την άνοδο των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές τις οποίες επικαλείται το Bloomberg. Οι συνομιλίες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά την Παρασκευή από ιταλικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν ότι οι εταιρείες ενέργειας ενδέχεται επίσης να αντιμετωπίσουν πρόσθετες εισφορές.

Η πρωτοβουλία θυμίζει ένα παρόμοιο σχέδιο που ανακοινώθηκε ξαφνικά το περασμένο καλοκαίρι και προκάλεσε ένα sell-off στις ιταλικές τράπεζες προτού τελικά καταλήξει στο συρτάρι.

«Ο έκτακτος φόρος που παρουσιάστηκε το 2023 κατέληξε ουσιαστικά σε μηδενικά έσοδα για την κυβέρνηση», δήλωσε η Margherita Strazzari, διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στην Sempione SIM. Παρ’ όλα αυτά, πρόσθεσε, «οι επενδυτές μισούν τις αβεβαιότητες».

Εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε σε παλαιότερες ανακοινώσεις, στις οποίες ο Τζιανκάρλο Τζορτζέτι, ο υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείας θα πρέπει να συμβάλουν στη στήριξη των οικογενειών και των επιχειρήσεων.

Οι ιταλικές τραπεζικές μετοχές διαπραγματεύονταν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές την Παρασκευή, με τον δείκτη FTSE Italia να υποχωρεί κατά 2,5% σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη αναφοράς, τον δείκτη STOXX 600 Banks Index, ο οποίος υποχώρησε κατά 2,2%.

Η Μελόνι αγωνίζεται να βρει αρκετά χρήματα για να τηρήσει όλες τις υποσχέσεις της προς τους ψηφοφόρους, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει συμπιέσει την οικονομική ανάπτυξη και το τεράστιο βάρος του δημόσιου χρέους της Ιταλίας απορροφά πόρους για την πληρωμή τόκων.

Η Μελόνι έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους στους μισθούς και να διατηρήσει τις επιδοτήσεις για τις οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα, αλλά αντιμετωπίζει πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας, αφού παραβίασε τους δημοσιονομικούς κανόνες του μπλοκ.

Η Μελόνι έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν εναπόκειται μόνο στην κυβέρνηση να βοηθήσει τα φτωχότερα νοικοκυριά και έχει ξεχωρίσει τις εταιρείες που επωφελήθηκαν από το περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Η ιδέα μιας νέας εισφοράς στις τράπεζες δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος σε κανένα σχέδιο νόμου και οι συζητήσεις βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο, δήλωσαν οι ανώνυμες πηγές.

Νομικά εμπόδια

Η Μελόνι γνωρίζει καλά ότι ένας τραπεζικός φόρος είναι πιθανό να προσκρούσει σε νομικά εμπόδια και οι αξιωματούχοι προσπαθούν να βρουν λύσεις. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την αύξηση ορισμένων ήδη υφιστάμενων εισφορών σε ευρύτερους τομείς ή τη συνεργασία με τις τράπεζες για ειδικά δάνεια για τους φτωχούς, τους νέους ή τους ηλικιωμένους, πρόσθεσαν.

«Ένας φόρος ad hoc θα μπορούσε ενδεχομένως να διακινδυνεύσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα και να αποτρέψει τους διεθνείς επενδυτές για την Ιταλία συνολικά», έγραψε ο αναλυτής της Mediobanca Andrea Filtri σε σημείωμα προς τους πελάτες την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το περσινό σχέδιο, στις τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Intesa Sanpaolo  Unicredit και Mediobanca, προσφέρθηκε τελικά η δυνατότητα να αυξήσουν τα εσωτερικά κεφαλαιακά τους μαξιλάρια αντί να πληρώσουν τον νέο φόρο και οι περισσότεροι κατέληξαν τελικά σε αυτήν την επιλογή.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι τράπεζες επωφελήθηκαν δυσανάλογα από τα υψηλά επιτόκια, ενώ άργησαν να μοιραστούν τα απροσδόκητα κέρδη με τους πελάτες με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων καταθέσεων. Αυτό είναι που προκάλεσε τις τελευταίες συζητήσεις, είπαν οι πηγές.

Η Μελόνι δεν είναι η πρώτη Ιταλίδα πρωθυπουργός που προσπαθεί να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από τις επιχειρήσεις. Ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια ευρώ με εισφορές στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, αλλά τελικά απέφερε μόλις πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ (545 εκατομμύρια δολάρια).

Διαβάστε ακόμη

Καταιγισμός πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Η χειρότερη συνεδρίαση σε «βάθος» 16 μηνών

Προειδοποίηση για «φούσκα» στην τεχνητή νοημοσύνη και τη Nvidia από την Elliott Management

Ενεργειακό deal: Στην εξαγορά της Electricity North West προχωρά η Iberdrola

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version