Νέα πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ η αξία του ευρώ κατακρημνίστηκε σε χαμηλό 20-ετίας, μετά από το περαιτέρω «κλείσιμο των κάνουλων» στην παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν σωρεία μέτρων για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους διαβίωσης, μετά την πρόσφατη ανακοίνωση της Gazprom πως θα αναστείλει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, επικαλούμενη «βλάβη».
Το ευρώ κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης του 0,8% στα 98,78 σεντς τη Δευτέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από το μακρινό 2002. Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,7%. Ο γερμανικός DAX και ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψαν παράλληλη πτώση άνω του 2% ενώ η απόδοση των γερμανικών 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 3,1 μ.β.
Η άρση των ροών φυσικού αερίου αποτελεί «άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία και το “πληγωμένο” ευρώ», ανέφερε ο Piet Philip Christiansen, αναλυτής της Danske Bank.
«Παράλληλα, το νέο πακέτο στήριξης της Γερμανίας προσπαθεί να κρατήσει την ανάπτυξη σταθερή και δυσκολεύει την προσπάθεια της ΕΚΤ για αντιμετώπιση του πληθωρισμού , αφού δημιουργεί εκτεταμένες πληθωριστικές πιέσεις».
Η ενεργειακή κρίση επιδεινώνεται από το έναυσμα του πολέμου στην Ουκρανία, αυξάνοντας παράλληλα τις τιμές των εμπορευμάτων και διαλύοντας τις διπλωματικές σχέσεις του Κρεμλίνου με την Ευρώπη. Προφανώς, τα τεκταινόμενα αυτά έχουν οδηγήσει σε απόλυτη ισοτιμία του ευρώ έναντι του αμερικανικού δολαρίου για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.
Ο άθλος της Λαγκάρντ
Oι αυξημένες ενεργειακές ελλείψεις ενόψει του χειμώνα απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία τη στιγμή που η ΕΚΤ καλείται να αντιμετωπίσει τον αυξημένο πληθωρισμό.
Πολλοί αναλυτές αναμένουν πως η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 75 μ.β. την Πέμπτη. Η απόφαση αυτή είναι δύσκολη, τη στιγμή που η Πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde και οι συνεργάτες της καλούνται να αντιμετωπίσουν τις «Συμπληγάδες» του υψηλού πληθωρισμού και της οικονομικής ύφεσης.
«Σε κάποια φάση οι αγορές θα πρέπει να αναρωτηθούν πόσο πληθωρισμό θα καταφέρουν να υποστούν οι κεντρικές τράπεζες σε περίπτωση δημιουργίας ύφεσης, ιδιαίτερα εάν ο λόγος για τον πληθωρισμό αυτόν οφείλεται στην πλευρά της προσφοράς», τόνισε η αναλυτής της Royal Bank of Canada, Su-Lin Ong.
«Η μειωμένη ανάπτυξη, η ύφεση και η ασθενής αγορά εργασίας αποτελούν μεν τα αντίτιμα της καταπολέμησης του πληθωρισμού, αλλά οι μακροπρόθεσμα αυξημένες τιμές ενέργειας θα μπορούσαν να “φρενάρουν” τις προσπάθειες της ΕΚΤ όσον αφορά τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής», υπογράμμισε η Ong.
Ως απόδειξη της σοβαρότητας του προβλήματος, η Γερμανία αποκάλυψε πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της ύψους 65 δισ ευρώ, ενώ η Φινλανδία ανακοίνωσε πρόγραμμα στήριξης ύψους $10 δισ. Το αντίστοιχο πρόγραμμα της Σουηδίας θα αγγίξει τα $23 δισ.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs επικαιροποίησαν τις εκτιμήσεις τους όσον αφορά την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου στα 97 σεντ/ευρώ από τα 99 σεντ/ευρώ. Αναμένουν, επίσης, πως το ευρώ θα παραμείνει υπό της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο για τους επόμενους έξι μήνες. Σημειωτέον πως οι προηγούμενες εκτιμήσεις τους κυμαίνονταν στο $1,02/ευρώ.
«Αν και η Ευρωζώνη έχει αναπληρώσει σημαντικό ποσοστό των αποθεμάτων φυσικού αερίου της, η αναπλήρωση αυτή οφείλεται στη “καταστροφή” της ενεργειακής ζήτησης μέσω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και ενδέχεται να μην αποτρέψει τα χειρότερα που έπονται τον ερχόμενο χειμώνα», τόνισαν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Διαβάστε ακόμη:
Το ευρωπαϊκό sell off «παρέσυρε» το Χρηματιστήριο Αθηνών – Βουτιά έως 5% σε blue chips και τράπεζες
Guardian: Γιατί η Μύκονος έχει φτάσει στα όριά της
Ενεργειακή κρίση: Ποιες λύσεις βάζουν στο τραπέζι οι «27» για τις τιμές ενέργειας