Η Κροατία πρόκειται να ανακαλύψει εάν είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, ώστε να γίνει το 20ο μέλος της ευρωζώνης. Η πρόοδος που έχει σημειώσει η χώρα των 3,9 εκατ. κατοίκων θα αξιολογηθεί σε εκθέσεις που θα δημοσιευτούν σήμερα, Τετάρτη, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, με βάση την εκτίμηση παραγόντων όπως είναι ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θα εκδώσουν σύσταση στις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με το εάν θα επιτρέψουν στην Κροατία να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2023.
Η θετική σύσταση θα κάνει την Κροατία την πρώτη χώρα που εντάσσεται στο ευρώ, μετά τη Λιθουανία το 2015, με τη χώρα να στοχεύει σε μια ευθυγράμμιση με τις δυτικές οικονομίες, μετά από δεκαετίες κομμουνιστικής διακυβέρνησης που ακολούθησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσo, θα υπάρχουν και οικονομικά οφέλη, όπως χαμηλότερα επιτόκια και καλύτερες αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας.
Για την Κροατία, η οποία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2013, ο πληθωρισμός αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων.
Άλλα ανατολικά μέλη της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – επιδιώκουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ωστόσο, ορισμένοι στην περιοχή είναι λιγότερο πρόθυμοι, έχοντας δει τα οφέλη της ανεξάρτητης νομισματικής πολιτικής στον απόηχο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.
Για την Κροατία, η οποία ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ, το 2013, ο πληθωρισμός αποδείχθηκε η μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων. Είναι ένα πρόβλημα που πλήττει ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ: οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 8,1% ρεκόρ τον Μάιο.
Διαβάστε ακόμη:
Seanergy: Κατέγραψε κέρδη $3,6 εκατ. έναντι ζημιών το α’ τρίμηνο του 2021
Deutsche Bank: Σε «ρηχά» νερά ο Μάιος στο Χρηματιστήριο Αθηνών