Ο Νίκος Χαλκιαδάκης αναφέρει ότι η κατάρρευση της Thomas Cook Group Plc προξένησε στην Κρήτη, το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, πονοκέφαλο ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ (110 εκατομμύρια δολάρια).
Ο 54χρονος διευθύνων σύμβουλος της Cactus Hotels στο Ηράκλειο, πρωτεύουσας της Κρήτης, και επικεφαλής της Ένωσης Ιδιοκτητών Ξενοδοχείων δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει διότι αυτή η εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλει χρήματα στον ίδιο και τους συναδέλφους του ξενοδόχους. Ο Χαλκιαδάκης ανέφερε ότι το 80% των 600 ξενοδοχείων της πόλης είχαν συμβόλαια με την Thomas Cook και πολλοί έκαναν σχέδια, για να δουν τώρα πώς αυτά θα εξελιχθούν μέσω διακοπών, ακυρώσεων και άλλων δαπανών.
“Ο Οκτώβριος είναι ουσιαστικά χαμένος”, είπε. “Πολλά από τα ξενοδοχεία έχουν χρέη ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Αναζητούν να πάρουν πίστωση, να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες, να λάβουν οποιουδήποτε είδους βοήθεια για να τα βγάλουν πέρα μέχρι το επόμενο έτος, όταν οι πελάτες ελπίζω να έλθουν σε μας, μέσα από άλλους οργανισμούς».
Περίπου το 70% της τουριστικής βιομηχανίας της Κρήτης ύψους 3.13 δισ. ευρώ είχε διασυνδέσεις με την Thomas Cook. Το νησί, η γενέτειρα του Δία σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, μαζεύει πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο στις αμμώδεις παραλίες του, τα κρυστάλλινα νερά του και τα λευκά όρη του. Η Thomas Cook είχε υπογράψει περίπου 400.000 συμβάσεις με τοπικές επιχειρήσεις για το 2020, προτού ανακοινώσει την κατάρρευσή της στην τελευταία της συνεδρίαση τη Δευτέρα. Τώρα όλα αυτά τα συμβόλαια είναι υπό αμφισβήτηση.
Όπως και η Κρήτη, τα άλλα σημερινά καυτά σημεία της Ευρώπης πιέζονται από τον αντίκτυπο της κατάρρευσης της Thomas Cook, η οποία απειλεί να πάρει μαζί της στο γκρεμό, ένα μεγάλο κομμάτι της βιομηχανίας τουρισμού που δημιούργησε. Οι δουλειές που οδήγησαν στα συντρίμμια της εταιρείας ταξιδίων η οποία είχε ζωή 178 ετών, μετρούν το κόστος της ξαφνικής εξαφάνισης μιας από τις πιο γνωστές μπράντες του Ηνωμένου Βασιλείου, δηλαδή της μεγαλύτερης κατάρρευσης των τελευταίων δεκαετιών την τουριστική βιομηχανία.