Εξαιρετικά δύσκολη αποδεικνύεται η προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για την πάταξη της ρύπανσης από τα πλαστικά. Μάλιστα, ο πέμπτος γύρος των συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Μπουσάν της Νοτίου Κορέας «σκόνταψε» από νωρίς στα πρώτα εμπόδια περιορίζοντας τις ελπίδες να βγει επιτέλους… λευκός καπνός μετά από δύο χρόνια διαδικασίας.

«Πρέπει να τερματίσουμε τη ρύπανση από τα πλαστικά πριν η ρύπανση τελειώσει εμάς» επεσήμανε ο Νοτιοκορεάτης οικοδεσπότης των συνομιλιών, που θα «τρέξουν» μέχρι το Σάββατο 30/11, με τα Ηνωμένα Έθνη από την πλευρά τους να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο «πλανήτης πνίγεται κάτω από έναν όγκο πλαστικών».

Όμως, όπως μεταδίδει και το Bloomberg, υπάρχουν ακόμη πολλές διαφωνίες για θέματα όπως η επιβολή περιοριστικών ορίων σε συγκεκριμένα είδη χημικών, στο συνολικό όγκο παραγωγής πλαστικών, στη βελτίωση της επεξεργασίας απορριμμάτων και την ανακύκλωση και την αναζήτηση απαραίτητων πόρων.

Ένας συνασπισμός περίπου 70 κρατών, από τη Βρετανία και τη Νορβηγία έως τη Ρουάντα, πιέζουν για μια φιλόδοξη συνθήκη που θα θέσει αυστηρούς φραγμούς και κανόνες σε επικίνδυνα χημικά και θα θέσει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την οριστική κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως στα μαχαιροπήρουνα.

Όμως, βρίσκουν απέναντι τους μια σκληρή αντίσταση από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και το Ιράν, κυρίως δηλαδή χώρες παραγωγής πετρελαίου και χημικών, που επιμένουν ότι τα πλαστικά είδη αποτελούν εργαλείο διαρκούς ανάπτυξης. Κι αυτό διότι, για παράδειγμα, έχουν μικρότερο βάρος σε σχέση με πιθανά υποκατάστατα, άρα είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν και με χαμηλότερο κόστος.

Επίσης υποστηρίζουν πως οι αρνητικές συνέπειες από τη ρύπανση δεν έχουν να κάνουν με το ίδιο το υλικό, αλλά με τον τρόπο που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα και κυρίως τον τρόπο που απορρίπτεται.

Την ίδια ώρα η θέση των ΗΠΑ, η επιρροή των οποίων είναι σημαντική, φαίνεται πως έχει πέσει θύμα της αλλαγής φρουράς στην Ουάσιγκτον. Τον Αύγουστο η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε δηλώσει πως θα στηρίξει την πρόταση για παγκόσμιο στόχο για τη μείωση της παραγωγής πλαστικών, παρά την αντίδραση από τα βιομηχανικά λόμπι. Όμως, η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει πως θέλει ακόμη και να αποσύρει τη χώρα από τη Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα, αλλάζει τα δεδομένα.

«Το ζήτημα της παραγωγής αποτελεί κόκκινη γραμμή για αρκετές χώρες και πρέπει να αντιμετωπιστεί» σχολιάσει στο Bloomberg, η Αν Μπιθ Τβινεράιμ, επικεφαλής της νορβηγικής αντιπροσωπείας στο Μπουσάν, εξηγώντας πως υπάρχει ορατός κίνδυνος οι συνομιλίες να καταλήξουν σε αδιέξοδο. Από την άλλη πλευρά, αν δεν αντιμετωπιστεί το ζήτημα των χημικών, «θα είναι σαν να σφουγγαρίζουμε το πάτωμα, ενώ η βρύση είναι ακόμη ανοιχτή».

Εξάλλου, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει σε πολλές χώρες για τη μείωση της χρήσης πλαστικών από τους πολίτες, η παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η παραγωγή πλαστικών θα εκτιναχθεί κατά περίπου 60% στους 736 τόνους ετησίως μέχρι το 2040, αυξάνοντας έτσι σημαντικά τη ρύπανση και την έκθεση του φυσικού περιβάλλοντος και των ανθρώπων σε τοξικά υλικά.

Παράλληλα, από τα πλαστικά που παράγονται μόλις το 9,5% είναι ανακυκλώσιμα.

Την ίδια ώρα οι συνέπειες είναι πλέον ορατές παντού, κυρίως δε, στις αναπτυσσόμενες χώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο μήνα, στη Δημοκρατία του Κογκό οι αρχές αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία υδροηλεκτρικού εργοστασίου, λόγω της τεράστιας ποσότητας πλαστικών απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και προβλήματα στην επάρκεια ρεύματος.

Ο όγκος των πλαστικών επιβαρύνει και το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθώς – σύμφωνα με τον ΟΗΕ – ευθύνεται για περίπου το 4% των ρύπων. Πρόσφατη δε, έκθεση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μικροπλαστικά που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα σύννεφα, τη δημιουργία τους και άρα τον όγκο των βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, τα μικροπλαστικά έχουν αρχίσει να εντοπίζονται παντού, ακόμη και στο ανθρώπινο σώμα, στους ιστούς και στο αίμα, γεγονός που συνδέεται με σωρεία προβλημάτων υγείας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κοινωνίες, από την πλευρά τους, ζητούν μετ’ επιτάσεως τη λήψη μέτρων. Δημοσκοπήσεις που έχουν διεξαχθεί σε 32 χώρες δείχνουν περίπου το 90% των πολιτών να υποστηρίζουν την υιοθέτηση μέτρων που θα καταργούν τα χημικά που χρησιμοποιούνται για τα πλαστικά, τα οποία είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Περίπου το 87% δηλώνει πως είναι σημαντικό να περιοριστεί δραστικά η παραγωγή πλαστικών παγκοσμίως.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ενέκρινε το Μεσοπρόθεσμο-Δημοσιονομικό Σχέδιο 2025-2028 της Ελλάδας καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού 2025

e-ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται τα αναδρομικά σε 23.000 συνταξιούχους

Πάμφθηνο σύστημα από παλιά ελαστικά αφαλατώνει νερό και παράγει ενέργεια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα