search icon

Bloomberg

Η κρίση στα ακίνητα επηρεάζει τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη (πίνακες)

Το «ντόμινο» των προβλημάτων έχει οδηγήσει σε απώλεια τρισεκατομμυρίων γουάν και έχει καταρρίψει το αφήγημα της άκρατης κινεζικής ανάπτυξης των τελευταίων 30 ετών

Πριν από τρία, περίπου, χρόνια, το κινεζικό πολιτμπιρό προσπάθησε να προκαλέσει μία σταδιακή επιβράδυνση στον υπερχρεωμένο τομέα ακινήτων της χώρας για να τιθασεύσει τις υψηλές τιμές και να περιορίσει τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο. 

Αντ’ αυτού, προκάλεσε κατάρρευση της αγοράς ακινήτων η οποία κατέστρεψε τον πλούτο των νοικοκυριών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, επηρέασε την αγορά ομολόγων και στέρησε κεφάλαια από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Bloomberg συνέθεσε εννέα διαγράμματα τα οποία αναδεικνύουν την μετάδοση της κρίσης αυτής σε ολόκληρη την κινεζική οικονομία:

Οι πωλήσεις ακινήτων

Οι πωλήσεις ακινήτων σε εθνικό επίπεδο κορυφώθηκαν στα 18,2 τρισ. γουάν ($2,5 τρισ.) το 2021. Μέχρι τότε, τα ακίνητα αποτελούσαν μία από τις κύριες βιομηχανίες της Κίνας.

Το επόμενο έτος, οι πωλήσεις διαμερισμάτων και επαγγελματικών ακινήτων σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 27% (4,9 τρισ. γουάν), καθώς η φθηνή χρηματοδότηση, οι ευνοϊκές πολιτικές και η πεποίθηση για συνεχιζόμενη αύξηση των τιμών, εξανεμίστηκαν.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, οι πωλήσεις θα μειωθούν κατά 1,8 τρισ. γουάν φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg.

To 2024, οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και οι κατασκευαστικές αναμένεται να αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα ρευστότητας. Η S&P Global Ratings προβλέπει πως οι πωλήσεις θα μπορούσαν να μειωθούν σε περίπου 10 τρισ. γουάν βάσει του αρνητικού της σεναρίου, περιορίζοντας τη δραστηριότητα του τομέα στα επίπεδα του 2015.

Μετάδοση

Ο τομέας των ακινήτων έχει μετατραπεί από μοχλό ανάπτυξης σε βαρίδι. Η παραγωγή του μειώθηκε κατά 51 δισ. γουάν τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, έχοντας μειωθεί κατά 340 δισ. γουάν πέρυσι. 

Ο μικρότερος τομέας ακινήτων θεωρείται κάτι το θετικό για την μακροπρόθεσμη πορεία της οικονομίας, καθώς απελευθερώνει εργατικό δυναμικό και κεφάλαια για πιο παραγωγικές βιομηχανίες. Το βραχυπρόθεσμο σοκ, όμως, είναι επικίνδυνο καθώς ο τομέας συνδέεται με 60 διαφορετικούς επιχειρηματικούς κλάδους της Κίνας. Οι δευτερογενείς επιπτώσεις παρατηρούνται στις βιομηχανίες των οικοδομικών υλικών μέχρι αυτών των οικιακών συσκευών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg, η δραστηριότητα η οποία σχετίζεται με την αγορά ακινήτων συνέβαλε περίπου 1,6% στην αύξηση του κινεζικού ΑΕΠ το 2015, ενώ την επιβάρυνε κατά 1,3% πέρυσι. 

Επενδύσεις

Η μείωση των πωλήσεων ώθησε κολοσσούς της αγοράς όπως η Country Garden Holdings Co. σε αθέτηση των πληρωμών τους ενώ περιόρισε τις δαπάνες άλλων.

Οι επενδύσεις για την ανέγερση ακινήτων μειώθηκαν κατά 1,47 τρισ. γουάν το 2022, κάτι το οποίο με τη σειρά του επιδείνωσε τις επενδύσεις στον κλάδο ο οποίος αποτελεί έναν από τους τρεις πυλώνες της κινεζικής οικονομίας.

Τοπική αυτοδιοίκηση

Οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν περιορισμένα έσοδα λόγω των περιορισμένων πωλήσεων οικοπέδων μετά από την ύφεση η οποία προκλήθηκε στον τομέα.

Τα εν λόγω έσοδα κατέγραψαν μείωση του 23% το 2022, ενώ κατέγραψαν δεύτερη συνεχόμενη μείωση της τάξης του 18% τους πρώτους 11 μήνες του 2023 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κινεζικού Υπουργείου Οικονομικών, παρά τη χαλάρωση των περιορισμών στην αγορά από το Πεκίνο. 

Ομόλογα

Τα ομόλογα των κατασκευαστικών αποτελούσαν, κάποτε, εξαιρετική επενδυτική επιλογή στην Κίνα, πριν την εισαγωγή της πολιτικής των «τριών κόκκινων γραμμών» το 2020 για τη μείωση του δανεισμού στον τομέα.

Τα offshore κινεζικά ομόλογα με διαβάθμιση junk απέδωσαν κατά μέσο όρο πάνω από 9% ετησίως μεταξύ του 2012 και του 2020, έναντι του 7% των αντίστοιχων αμερικανικών.

Η αγορά αυτή έχει, πια, σχεδόν καταρρεύσει. Από το 2020, οι αθετήσεις πληρωμών επιταχύνονται ενώ οι offshore επενδυτές έχουν επωμιστεί σχεδόν όλες τις απώλειες.

Μετοχές

Οι μετοχές των κινεζικών ακινήτων εξακολουθούν να ακολουθούν την πτωτική πορεία σε χαμηλό 14 ετών. Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα δεδομένα, οι 10 κορυφαίες ιδιωτικές κατασκευαστικές της χώρας είχαν απολέσει συνολικά το 84% της αξίας τους από τον Ιανουάριο του 2020.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για την πρόκληση περαιτέρω προβλημάτων αφού τα μέτρα του Πεκίνου έχουν αποτύχει να στηρίξουν και να αναζωογονήσουν την αγορά ακινήτων.

Κατανάλωση

Τα επίσημα στοιχεία αναδεικνύουν πως οι τιμές των κατοικιών έχουν μειωθεί κατά 8% από τον Ιούλιο του 2021. Οι ανεπίσημες ενδείξεις υποδεικνύουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στα αστικά κέντρα.

Τέτοιες μειώσεις αποθαρρύνουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Μία πτώση των τιμών κατά 5% μπορεί να οδηγήσει σε συνολική απώλεια 19 τρισ. γουάν όσον αφορά τον πλούτο των νοικοκυριών, μειώνοντας την κατανάλωσή τους τουλάχιστον κατά 340 δισ. γουάν, σύμφωνα με το Bloomberg Economics.

Απολύσεις

Ο υπολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τον αντίκτυπο τον οποίο έχουν οι περικοπές θέσεων εργασίας, κάτι το οποίο σημαίνει πως ο πραγματικός αντίκτυπος της κατάρρευσης του τομέα των ακινήτων στη χώρα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες ακινήτων έχουν προχωρήσει σε σωρεία απολύσεων μέχρι και του 80% του προσωπικού τους από το 2020.

Οι μεγιστάνες του real-estate

Οι Κινέζοι μεγιστάνες της αγοράς ακινήτων κάποτε βρίσκονταν μεταξύ των πλουσιότερων επιχειρηματιών της χώρας, με τον Χουι Κα Γιάν της China Evergrande Group να ανταγωνίζεται τον γνωστό Τζακ Μα. Από τα τέλη του 2019 και ύστερα, ο πλούτος τους έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά $97 δισ., κυρίως λόγω της μειωμένης κεφαλαιοποίησης των εταιρειών τους.

Πορείες διαμαρτυρίας

Πάνω από 1.800 πορείες διαμαρτυρίας οι οποίες σχετίζονται με την κρίση αυτή έλαβαν χώρα στην ηπειρωτική Κίνα από το 2022. Τα 2/3 των περιπτώσεων αυτών αφορούσαν αγοραστές κατοικιών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για καθυστερήσεις και κακοτεχνία, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν κυρίως τους εργαζομένους στις οικοδομές οι οποίοι ζητούσαν καλύτερους μισθούς.

Σημειωτέον πως οι διαδηλώσεις στην Κίνα είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες αφού είναι σποραδικές και διαλύονται σχεδόν άμεσα από τις αρχές, ακόμα και με βίαιο τρόπο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλή η ρευστότητα των τραπεζών – «Εκκρεμεί» η αποπληρωμή 16,9 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ

Μισθοί: Πόσο αυξάνονται το 2024 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει με τις τριετίες (vid)

Σόιμπλε-Ντελόρ: Βίοι παράλληλοι για τον «αρχιτέκτονα» της λιτότητας και τον ενωτικό της Ευρώπης (tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version