Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας κατανέμουν εσφαλμένα τους πόρους τους παρέχοντας χρηματοδότηση με πολιτικά -κομματικά κριτήρια σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).
Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχονται από την κυβέρνηση φαίνεται να αυξάνουν τις πιστώσεις σε περιφέρειες της χώρας που υποστηρίζουν το κυβερνών κόμμα, αναφέρει η EBRD σε έκθεσή της που κυκλοφόρησε, σήμερα, Τρίτη. Αντίθετα, οι κρατικές τράπεζες μειώνουν τη χρηματοδότηση περιφερειών που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, αναφέρει η έκθεση.
Οι τρεις κύριες κρατικές τράπεζες της Τουρκίας – η TC Ziraat Bankasi και η Turkiye Vakiflar Bankasi – δεν απάντησαν στις κλήσεις και τα email του Bloomberg για σχολιασμό ενώ εκπρόσωπος της Turkiye Halk Bankasi αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η διοίκηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στηρίχθηκε στις κρατικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας προκειμένου να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη. Ο Τούρκος ηγέτης απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας το Σαββατοκύριακο και λίγο αργότερα παραιτήθηκε (επεισοδιακά) ο υπουργός του των Οικονομικών και γαμπρός του, εν μέσω της νομισματικής κρίσης που ταλανίζει την Τουρκία και προκλήθηκε κυρίως από τις απρόβλεπτες και ανορθόδοξες νομισματικές και οικονομικές πολιτικές που ο ίδιος ο Ερντογάν επιβάλλει.
«Η ύπαρξη πολιτικών κύκλων δανεισμού συνεπάγεται ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις δεν κατευθύνονται στις περιοχές και τις εταιρείες που το αξίζουν», αναφέρει η EBRD σε έκθεσή της σχετικά με το ρόλο των κυβερνήσεων στην οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού. «Τα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδηλώνουν ότι οι απώλειες στην παραγωγικότητα από την εσφαλμένη κατανομή των πιστώσεων υπερτερούν ακόμα και από τα κέρδη της αυξημένης διάθεσης πιστώσεων».
Ενώ οι κρατικές τράπεζες έχουν τιμολογήσει τα δάνεια τους με βάση τα επιτόκια της αγοράς, απαιτούν εχέγγυα και διασφαλίσεις στις περιφέρειες όπου η υποστήριξη για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι υψηλότερη, ανέφερε η EBRD.
Αντίθετα οι κρατικές τράπεζες παρουσιάζονται πολύ πιο πρόθυμες από τους ανταγωνιστές τους -τις ιδιωτικές τράπεζες- να παρέχουν δάνεια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, εταιρείες με διάρκεια ζωής μικρότερη των δύο ετών και άλλες εταιρείες με χειρότερο χρηματοπιστωτικό προφίλ αναφέρει η EBRD.
Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη ομιλία του για την οικονομία μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη και την παραίτηση του γαμπρού του από το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει υπέρμαχος των αρχών της ελεύθερης αγοράς και κατηγορεί (και πάλι) τα «δεσμά» των επιτοκίων.
«Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, χωρίς να εγκαταλείπουμε τους οικονομικούς κανόνες της ελεύθερης αγοράς, την αφοσίωση μας στον ηγετικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην ανάπτυξη και χωρίς να ξεχνάμε την πραγματικότητα ότι δηλαδή τα χρήματα δεν έχουν εθνικότητα ή σύνορα», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του σήμερα Τρίτη στην Άγκυρα. «Δίνουμε μια ιστορική μάχη ενάντια σε εκείνους που θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία σε μια σύγχρονη συνθηκολόγηση μέσω των δεσμών των επιτοκίων, του πληθωρισμού και των συναλλαγματικών ισοτιμιών».
Οι δηλώσεις Ερντογάν ερμηνεύονται ως απάντηση στην πλειοψηφία των ξένων οικονομικών δημοσιευμάτων που τον κατηγορούν για τις οικονομικά ανορθόδοξες πολιτικές που επιβάλει.
Αργά το βράδυ της Δευτέρας η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε τον πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Λουτφί Έλβαν ως νέο υπουργό Οικονομικών μετά την ξαφνική παραίτηση του γαμπρού του Ερντογάν Μπεράτ Αλμπαράκ την Κυριακή. Το Σάββατο, ο Ερντογάν απέλυσε τον Κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ούσαλ και τον αντικατέστησε με τον Νάτσι Άγκμπαλ, πρώην υπουργό Οικονομικών.