search icon

Bloomberg

Οι κινήσεις της Κίνας θα μπορούσαν να περιορίσουν τους κινδύνους για τις παγκόσμιες αγορές

Μπορεί να αναμένεται έντονο «σφυροκόπημα» στο αυριανό άνοιγμα των ασιατικών αγορών, ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές του Bloomberg θεωρούν ότι τα μέτρα που έλαβε η Κίνα θα λειτουργήσουν προστατευτικά έναντι της πιθανότητας ενός παγκόσμιου sell-off

Η χρηματοδοτική ένεση των περίπου 22 δισ. δολαρίων στις κινεζικές αγορές δεν θα είναι αρκετή για να αποτραπεί η πτώση των μετοχών και του νομίσματος της χώρας τη Δευτέρα, αλλά ενδεχομένως να λειτουργήσει περιοριστικά στο παγκόσμιο sell-off που πυροδότησε η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι αναλυτές μετά τις ανακοινώσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και τις άλλες ρυθμιστικές αρχές της χώρας για την στήριξη με σειρά μέτρων των χρηματιστηριακών και χρηματοπιστωτικών αγορών της ενόψει της επαναλειτουργίας τους αύριο μετά την αργία του Νέου Έτους.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα παρέχει ρευστότητα ύψους 1,2 τρισ. γιουάν τη Δευτέρα, που μεταφράζεται σε μια καθαρή ένεση ρευστότητας ύψους 150 δισ. γιουαν ή 21,7 δισ. δολάρια.

“Αυτό ξεπερνά κατά πολύ μια κατάσταση που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μέτρα – επιδέσμου (ήπια μέτρα)”, δήλωσε ο Stephen Innes, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης της Axicorp. “Εάν αυτά τα μέτρα δεν συγκρατήσουν τους κινδύνους, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα κολοσσιαίο κτύπημα. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα πιθανότατα θα παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές. ”

Οι αγορές της Κίνας πραγματοποίησαν συναλλαγές για τελευταία φορά στις 23 Ιανουαρίου, με το γιουάν να αποδυναμώνεται κατά 1%, και να υποχωρεί για λίγο κάτω από το επίπεδο των 7 γιουάν ανά δολάριο για πρώτη φορά φέτος. Στα futures στην Σιγκαπούρη οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν πτώση κατά 7,5%, γεγονός που υποδηλώνει ένα οδυνηρό αυριανό άνοιγμα για τις αγορές μετοχών της ηπειρωτικής χώρας.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε για λίγο σε νέο χαμηλό τετραμήνου στις αρχές των συνεδριάσεων της Δευτέρας στην Ασία-Ειρηνικό, ενώ το ιαπωνικό γιεν διατηρείται σχετικά σταθερό έναντι του δολαρίου.

Η ανησυχία ότι ο ιός, που ευθύνεται για τον θάνατο περισσοτέρων από 300 ανθρώπων, θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομία πυροδότησε ένα sell -off μετοχών τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές. Οι μετοχές στη Wall Street διέγραψαν τα κέρδη τους για το 2020 την περασμένη εβδομάδα, ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα σχεδόν δύο χρόνων. Οι τιμές των τοποθετήσεων στα λεγόμενα “ασφαλή καταφύγια”, τον χρυσό και το δεκαετές αμερικανικό ομόλογο, αυξήθηκαν.

Τα μέτρα των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας «θα βοηθήσουν στην εξομάλυνση των επιπτώσεων στις αγορές», δήλωσε ο Mansoor Mohi-uddin, στρατηγικός αναλυτής του NatWest Markets στη Σιγκαπούρη. Θα είναι ακόμα καλύτερο για το επενδυτικό συναίσθημα εάν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας εμποδίσει την αποδυνάμωση του γιουάν κάτω από το 7, πρόσθεσε.

Ωστόσο δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι οι κινήσεις της Κίνας θα μπορέσουν να ανακόψουν το sell- off των αγορών, δεδομένης της πιθανής οικονομικής επίδρασης του ιού.

Σύμφωνα με το Bloomberg στην περίπτωση που επικρατήσει το σενάριο ενός σοβαρού αλλά σύντομου αντίκτυπου, αυτό θα μπορούσε να μειώσει την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας για το πρώτο τρίμηνο στο 4,5% σε ετήσια βάση. Μια τέτοια επίδοση θα ήταν η χαμηλότερη από το 1992 τουλάχιστον.
Αναλυτής της Swissquote Bank χαρακτήρισε τις προσπάθειες περιορισμού των επιπτώσεων ως “προσπάθεια αντιμετώπισης ενός τσουνάμι με φτυάρια”.

Exit mobile version