search icon

Bloomberg

Οι Κινέζοι τουρίστες θα ξοδέψουν περίπου $1 τρισ. σε διακοπές στην ηπειρωτική Κίνα (πίνακες)

Οι δυσκολίες όσον αφορά τη χορήγηση βίζας και οι πιο ακριβές διεθνείς πτήσεις προκαλούν αλλαγή στις συνήθειες των Κινέζων καταναλωτών, ενισχύοντας την εγχώρια βιομηχανία τουρισμού

Οι Κινέζοι τουρίστες αναπληρώνουν τις χαμένες διακοπές των τελευταίων ετών, ξοδεύοντας χρήματα για ταξίδια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, oδηγώντας τις δαπάνες σε υψηλότερα από τα προ-πανδημικά επίπεδα για πρώτη φορά, κάτι το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς για την ανάκαμψη του κλάδου.

Οι Κινέζοι τουρίστες θα ξοδέψουν φέτος 1,8 τρισεκατομμύρια γουάν (250 δισεκατομμύρια δολάρια) για ταξίδια σε διεθνές επίπεδο – περίπου 10% περισσότερα από ό,τι το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Οι Κινέζοι τουρίστες που ξεκινούν τις διακοπές τους πιο κοντά στην πατρίδα τους προβλέπεται επίσης να δημιουργήσουν εισροές-ρεκόρ ύψους 6,79 τρισεκατομμυρίων γουάν στην οικονομία της ηπειρωτικής χώρας, ξεπερνώντας επίσης το προ-πανδημικό επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Oxford Economics.

«Οι Κινέζοι επισκέπτες αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά και το φαινόμενο αυτό θα συνεχίσει», δήλωσε η πρόεδρος του Συμβουλίου, Τζούλια Σίμσον. «Ο τουριστικός τομέας έχει δείξει σημάδια ανθεκτικότητας και ισχυρής ανάκαμψης», συμπλήρωσε.

Οι Κινέζοι παραθεριστές αποτελούν κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια βιομηχανία τουρισμού, με πολλές χώρες να περιμένουν εναγωνίως την επιστροφή των ταξιδιών και των δαπανών της μεγαλύτερης αγοράς ταξιδιωτών του κόσμου.

Οι Κινέζοι ξεπερνούν σε δαπάνες τους τουρίστες από όλες τις άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών. Το 2019, οι Κινέζοι ταξιδιώτες πραγματοποίησαν 170 εκατομμύρια ταξίδια εκτός της Κίνας και ξόδεψαν σχεδόν 1,7 τρισεκατομμύρια γουάν στο εξωτερικό – αποτελώντας το 14% των παγκόσμιων τουριστικών δαπανών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού.

Ακόμη και τη στιγμή που τα παγκόσμια ταξίδια έχουν ανακάμψει πλήρως, η καθυστέρηση στην επεξεργασία βίζας για χώρες όπως οι ΗΠΑ και οι ακριβότερες διεθνείς πτήσεις έχουν κρατήσει τους Κινέζους παραθεριστές πιο κοντά στο σπίτι τους, όπου συρρέουν στις πόλεις της ηπειρωτικής χώρας σε μια τάση «αντίστροφου τουρισμού» που αποφεύγει τα πλήθη των διεθνών προορισμών.

Οι δαπάνες των εγχώριων παραθεριστών αναμένεται να κυμανθούν κατά 11% υψηλότερες από το 2019, σύμφωνα με το WTTC.

Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των διεθνών τουριστών oι οποίοι ταξιδεύουν προς την Κίνα εξακολουθεί να μην έχει ανακάμψει. Οι δαπάνες των ξένων τουριστών στην ηπειρωτική χώρα φέτος αναμένεται να φτάσουν τα 715 δισεκατομμύρια γουάν, περίπου ένα τέταρτο λιγότερο από τα επίπεδα του 2019. 

Η Κίνα ήταν μία από τις τελευταίες μεγάλες οικονομίες που άνοιξαν εκ νέου τα σύνορά της και οι εισερχόμενες πτήσεις προς τη χώρα δεν έχουν ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τους τελευταίους μήνες, η Κίνα χαλάρωσε τις απαιτήσεις για βίζες επισκεπτών από την Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη, μαζί με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως και για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τόσο τον εισερχόμενο τουρισμό όσο και τις επενδύσεις.

Στις αρχές του έτους, το Πεκίνο δήλωσε ότι έχει χαλαρώσει τις απαιτήσεις για τη χορήγηση βίζας για 11 χώρες από τον Ιούλιο του 2023.

Η Κίνα ανέφερε 82 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών πέρυσι – περίπου το 56% του επιπέδου του 2019, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας.

Ο αριθμός των επισκέψεων που πραγματοποιήθηκαν από άτομα εκτός Χονγκ Κονγκ και Μακάο ήταν μόλις 13,8 εκατομμύρια, υπολειπόμενος κατά περίπου 57% σε σχέση με τα προ-πανδημικά στοιχεία.

Καθώς η οικονομία της χώρας έχει αποδυναμωθεί και οι δαπάνες στον τομέα λιανικής παραμένουν υποτονικές, τα ταξίδια είναι μία από τις ισχυρότερες κατηγορίες κατανάλωσης, σύμφωνα με τη Morgan Stanley.

Σύμφωνα, τέλος, με την έκθεση, ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδιών υποστήριξε σε γενικές γραμμές 80 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα του τουρισμού φέτος, περίπου 2% υπό του αντίστοιχου επιπέδου του 2019.

Διαβάστε ακόμη

Axia Research: «Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για τις ελληνικές τράπεζες» (γραφήματα)

RIP: Φωτοβολταϊκά σε νεκροταφεία

EΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 2,1% για την ελληνική οικονομία το πρώτο τρίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version