search icon

Bloomberg

Η Κίνα απειλεί με αντίποινα την ΕΕ για τους δασμούς

To Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δημοσίευσε τα πορίσματα της έρευνάς του σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις

123RF

Η Κίνα δήλωσε ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θωράκιση των εταιρειών της από τις ξένες επιδοτήσεις αποτελούν εμπόδιο στο εμπόριο και τις επενδύσεις, σηματοδοτώντας το τελευταίο επεισόδιο στην συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Κινεζικό υπουργείο Εμπορίου δημοσίευσε την Πέμπτη τα πορίσματα της έρευνάς του σχετικά με τον κανονισμό της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις, επισημαίνοντας την «επιλεκτική εφαρμογή» ως μείζονα ανησυχία. Η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφού η ΕΕ άρχισε να εξετάζει τις κινεζικές επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί μετά τα αποτελέσματα της έρευνας. Είχε δηλώσει προηγουμένως ότι εάν οι ξένες πολιτικές διαπιστωθεί ότι αποτελούν εμπόδια στο εμπόριο, το υπουργείο θα μπορούσε να διεξάγει διμερείς συνομιλίες, να ξεκινήσει πολυμερή διαδικασία επίλυσης διαφορών και να λάβει «άλλα κατάλληλα μέτρα». Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη σύσταση «αντιποίνων».

Η έρευνα της Κίνας έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης εμπορικής διαμάχης με τις Βρυξέλλες, όπου η ΕΕ έχει επιβάλει δασμούς έως και 45% στα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινεζικής κατασκευής, αφού διαπίστωσε ότι οι κρατικές επιδοτήσεις έδωσαν αθέμιτο πλεονέκτημα στη βιομηχανία ηλεκτροκίνητων οχημάτων της Κίνας.

Η Κίνα δήλωσε την Πέμπτη ότι η ΕΕ έχει ξεκινήσει διεξοδικές έρευνες σε κινεζικές εταιρείες που συμμετέχουν σε δημόσιες συμβάσεις, μαζί με αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις και άλλα αυστηρά μέτρα επιβολής κατά των κινεζικών εταιρειών.

Αυτό σήμαινε ότι «τα κινεζικά προϊόντα αντιμετωπίζονται πιο δυσμενώς κατά τη διαδικασία εξαγωγής στην ΕΕ από ό,τι τα προϊόντα από τρίτες χώρες», δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου.

Ο κανονισμός της ΕΕ αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ξένων επιδοτήσεων, ώστε να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις στο εσωτερικό των 27 κρατών μελών. Παρέχει στις Βρυξέλλες την εξουσία να ελέγχουν τις επιδοτήσεις που κρίνουν ότι είναι ικανές να στρεβλώσουν τις ευρωπαϊκές αγορές. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα, να αναστέλλουν διαγωνισμούς ή να εμποδίζουν εντελώς τις κρατικές εξαγορές.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον νόμο, η ΕΕ ξεκίνησε πέρυσι έρευνα για έναν κινεζικό κατασκευαστή τρένων που σχεδίαζε να πουλήσει τρένα στη Βουλγαρία, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποσυρθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε επίσης έφοδο στα γραφεία του κινεζικού προμηθευτή εξοπλισμού ασφαλείας Nuctech στην Πολωνία και τις Κάτω Χώρες πέρυσι.

Ξεχωριστά, μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη διαπίστωσε ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα δέχονται πιέσεις να εντοπίσουν τις δραστηριότητές τους για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς της χώρας, θυσιάζοντας την αποτελεσματικότητα και μειώνοντας την παγκόσμια ανταγωνιστικότητά τους.

Διαβάστε ακόμη 

Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Κώστα Σημίτη – Επικήδειοι από Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη

Πληροφορική: Σε νέα φάση μπαίνει το «ράλι» των εξαγορών στο business software

Oι αγορές «ζαλίζονται» από την προοπτική των δασμών του Τραμπ (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version