Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Egbin της Νιγηρίας, ο μεγαλύτερος που λειτουργεί στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, έχει λαμβάνειν 125 δισεκατομμύρια ναΐρα (352 εκατομμύρια δολάρια) από την κυβέρνηση, την ώρα που το ήμισυ της παραγωγής της χάνεται λόγω ανεπαρκών υποδομών μεταφοράς, δήλωσε πριν λίγο ο επικεφαλής της.
Από τα περίπου 1.300 μεγαβάτ που παράγονται επί του παρόντος από τις έξι μονάδες της εγκατάστασης, η οποία είναι κοντά στην πλήρη απόδοσή της, περίπου 700 μεγαβάτ χάνονται επειδή το δίκτυο είναι καταβεβλημένο, δήλωσε ο CEO της Egbin, Ντάλας Πίβι ο νεότερος, σε συνέντευξη που έδωσε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, στο Λάγος.
Η Egbin συνεργάζεται με τη Μεταφορική Εταιρεία της Νιγηρίας για να βελτιώσει τα πράγματα, είπε ο Πίβι. “Μεγάλο κομμάτι του εξοπλισμού μας, είναι σχεδόν αδύνατο να το βρούμε”, είπε. «Συνεργαζόμαστε με τη General Electric και άλλες εταιρείες των Η.Π.Α. για να μας βοηθήσουμε να τον βρούμε, να εκτελέσουμε την αναμόρφωση των υποδομών, οι οποίες θα μας βοηθήσουν να παραδίδουμε ολόκληρη την παραγωγή μας».
Η Νιγηρία σήμερα διανέμει κατά μέσο όρο 4.500 μεγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, πρόσθεσε ο Πίβι. Πρόκειται για βελτίωση, σε σχέση με τα 1.000 μεγαβάτ που διένειμε το Μάιο του 2016, όταν διαταράχθηκε η προσφορά φυσικού αερίου. Είναι επίσης βελτιωμένη από το μέσο όρο των 2.503 μεγαβάτ που καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής. Ωστόσο, απέχει πολύ από τις ανάγκες των 180 εκατομμυρίων κατοίκων της Νιγηρίας που αντιμετωπίζουν καθημερινές διακοπές στο ρεύμα. Η Νότια Αφρική διανέμει περίπου 34.000 μεγαβάτ κατά τη διάρκεια των περιόδων αιχμής, για πληθυσμό μικρότερο από το ένα τρίτο της Νιγηρίας.
Κρατικό χρέος
Η Egbin αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, καθώς η κυβέρνηση (της) οφείλει 125 δισεκατομμύρια ναίρα, σύμφωνα με τον Πίβι. «Πρέπει να πληρωθούμε, είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση», είπε.
Η Sahara Group Plc, η ενεργειακή εταιρεία της Νιγηρίας που κατέχει την Egbin, έχει επενδύσει 400 εκατομμύρια δολάρια στο εργοστάσιο από τότε που ανέλαβε το 2013, μετά από μερική πώληση κρατικών επιχειρήσεων σε ιδιώτες επενδυτές.
Με το χρέος αυτό, οι τράπεζες είναι απρόθυμες να δώσουν τις διευκολύνσεις δανείων στην Egbin. “Αλλά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις τράπεζες, την Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ώστε να κλείσουμε αυτό το χάσμα και να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο”, συμπλήρωσε ο Πίβι.