search icon

Bloomberg

Οι κεντρικοί τραπεζίτες παραμένουν αβέβαιοι για τα επιτόκια – Όλα τα βλέμματα στο Jackson Hole

Το φετινό θέμα του συνεδρίου στο Τζάκσον Χολ είναι η «επανεκτίμηση» της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής και του τρόπου με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στην ευρύτερη οικονομία

Eδώ και χρόνια, οι εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενός μεγάλου μέρους των ομολόγων τους ήταν σχεδόν οι ίδιες. Μετά το σοκ που προκάλεσε η πανδημία, μείωσαν τα επιτόκια και ενίσχυσαν τη ρευστότητα. Όταν κατέστη σαφές ότι η έξαρση του πληθωρισμού δεν ήταν παροδική, εφάρμοσαν επιθετικές εκστρατείες νομισματικής σύσφιξης για να την αντιμετωπίσουν.

Πριν από ένα, περίπου, έτος οι επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών είχαν παρόμοιες απόψεις στο ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.

Σήμερα, με τον πληθωρισμό να έχει μειωθεί αλλά να παραμένει πάνω από τον πληθωριστικό στόχο του 2%, οι απόψεις διίστανται, καθώς οι αξιωματούχοι σταθμίζουν τον κίνδυνο του πληθωρισμού έναντι του κινδύνου ύφεσης. Για τους επενδυτές, αυτό δημιουργεί ένα πιο ασταθές σκηνικό.

Ενώ η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το επιτόκιο αναφοράς της, η Fed δεν έχει προχωρήσει ακόμα σε παρόμοια κίνηση. Η BοE προχώρησε σε μία διχαστική μείωση την 1η Αυγούστου. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας αυτόν το μήνα αναφέρθηκε και στις δύο όψεις του νομίσματος, με ορισμένα στελέχη της κεντρικής τράπεζας να υποστηρίζουν τη σύσφιξη και άλλους να ζητούν χαλάρωση.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει την Παρασκευή στο συμπόσιο του Jackson Hole, δήλωσε πρόσφατα ότι «τα μακροοικονομικά δεδομένα μας εκπλήσσουν συνεχώς».

Το φετινό θέμα του συνεδρίου είναι η «επανεκτίμηση» της αποτελεσματικότητας της νομισματικής πολιτικής και του τρόπου με τον οποίο αυτή μεταδίδεται στην ευρύτερη οικονομία.

Με τα σημάδια για την αμερικανική οικονομία να παραμένουν μικτά, η απόφαση για το πότε και κατά πόσο πρέπει να χαλαρώσει η νομισματική πολιτική γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Αυτό αντανακλάται στις αγορές προθεσμιακών συμβολαίων ενόψει του συνεδρίου στο Jackson Hole.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ομοσπονδιακών κεφαλαίων παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις φέτος. Η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα 30 ημερών για τα συμβόλαια αυτά εκτινάχθηκε στο 1,86 την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2023, όταν αυξήθηκε στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Μετά από την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιουλίου, η οποία έδειξε απροσδόκητο άλμα στο ποσοστό ανεργίας, όπως και της πτώσης των μετοχών, οι επενδυτές άρχισαν να στοιχηματίζουν σε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποδηλώνουν τώρα ότι μια μικρότερη κίνηση 25 μονάδων βάσης είναι πιο πιθανή.

Ένα ακραίο παράδειγμα των αβεβαιοτήτων που αντιμετωπίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες σε αυτό το στάδιο του οικονομικού κύκλου έλαβε χώρα στη Νέα Ζηλανδία την περασμένη εβδομάδα. Η κεντρική τράπεζα (RBNZ) σόκαρε τους αναλυτές με μείωση των επιτοκίων, αφού τρεις μήνες νωρίτερα είχε διαμηνύσει ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα γινόταν πριν από το επόμενο έτος.

Η απόφαση της RBNZ έλαβε χώρα μία εβδομάδα αφότου οι Ιάπωνες κεντρικοί τραπεζίτες αναγκάστηκαν να αναπροσαρμόσουν το αφήγημά τους.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αιφνιδίασε πολλούς αναλυτές, καθώς αφενός αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 15 μονάδες βάσης και αφετέρου μίλησε για περαιτέρω αυξήσεις. Μέχρι τις 7 Αυγούστου, αφού οι μετοχές είχαν πέσει και το γιέν είχε εκτιναχθεί στα ύψη, η BοJ έστειλε ένα ισχυρό, ήπιο μήνυμα, δεσμευόμενη να μην προχωρήσει σε αυξήσεις όταν οι αγορές ήταν ασταθείς.

Στην Ευρώπη, οι κεντρικοί τραπεζίτες αντιμετωπίζουν δίλημμα, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για τις τιμές υποδεικνύουν μια αιφνιδιαστική άνοδο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στο 2,6%, παράλληλα με ενδείξεις ότι η οικονομία τα πηγαίνει χειρότερα από ό,τι αναμενόταν.

Οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει τον στόχο του 2% στο τέλος του 2025, αλλά αναφέρονται πάντα σε ένα υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας.

Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, θεωρούν την ασθενέστερη ανάπτυξη ως περαιτέρω δικαιολογία για περισσότερη χαλάρωση, ενώ άλλοι τονίζουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι κολλώδης.

«Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση», δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, στα τέλη Ιουλίου.

Οι αγορές τιμολογούν πλήρως δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ φέτος και μια πιθανότητα άνω του 50% για μια τρίτη.

Η διχαστική ψηφοφορία στην Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BοE οδήγησε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Άντριου Μπέιλι, σε «σύκγρουση» με τον επικεφαλής οικονομολόγο του, Χιού Πιλ, ο οποίος ψήφισε κατά της μείωσης των επιτοκίων.

Ο Μπέιλι δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Αυγούστου ότι οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων είναι αβέβαιοι για το ποιο από τα πολλαπλά πιθανά σενάρια θα μπορούσε να ακολουθήσει η οικονομία, ενώ τόνισε πως έχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά την πιθανότητά τους.

Αυτές οι πιθανότητες κυμαίνονται από ένα σενάριο όπου η αποκλιμάκωση των πιέσεων στις τιμές είναι «ενσωματωμένη», σε ένα λιγότερο ευνοϊκό αποτέλεσμα όπου οι μόνιμες αλλαγές στη διαμόρφωση των τιμών και των μισθών απαιτούν σφιχτή νομισματική πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η αβεβαιότητα, όπως αναφέρει το Bloomberg, μπορεί εν τέλει να είναι το μόνο πράγμα στο οποίο όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες μπορούν να συμφωνήσουν.

Διαβάστε ακόμη

Πώς αλλάζει ο χάρτης της πληροφορικής στην Ελλάδα – Το… finish του RRF, τα «χρυσά» deals, οι νέοι δρόμοι (pics)

Πεπρωμένο φυγείν αδύνατον: Ο Μάικ Λιντς, η απρόσμενη αθώωση και το ναυάγιο στο Παλέρμο

Πλειστηριασμοί: Ποια μεγάλα πάρκινγκ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα βγαίνουν στο σφυρί (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version