search icon

Bloomberg

Οι καταθέσεις θα σώσουν την οικονομία: Οι καταναλωτές αποταμίευσαν $2,9 τρισ. εν μέσω πανδημίας

Τον τελευταίο χρόνο, τα καθολικά και συνεχή lockdown στις περισσότερες χώρες, έδωσαν την ευκαιρία στους καταναλωτές να συγκεντρώσουν ένα πολύ μεγάλο χρηματικό απόθεμα το οποίο αναζωπυρώνει τις ελπίδες για μια ισχυρή ανάκαμψη μετά από το τέλος της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πολίτες κατάφεραν να αποταμιεύσουν 2,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Υποστηρίζεται πως τα χρήματα αυτά θα αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για την παγκόσμια οικονομία η οποία όπως εκτιμάται θα παρουσιάσει ταχύτατη ανάκαμψη αμέσως μόλις σημάνει η λήξη της πανδημίας.

Σε όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, τα καθολικά και συνεχή lockdown στις περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο, έδωσαν την ευκαιρία στους καταναλωτές να συγκεντρώσουν ένα πολύ μεγάλο χρηματικό απόθεμα το οποίο αναζωπυρώνει τις ελπίδες για μια ισχυρή ανάκαμψη μετά από την ύφεση της πανδημίας. Νοικοκυριά στις μεγαλύτερες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιαπωνία αλλά και σε πολλές ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, οι καταναλωτές δεν ξόδεψαν χρήματα σε ψυχαγωγία και κοινωνική ζωή – όπως συνέβαινε στην προ- Covid εποχή – γεγονός που τους έδωσε τη δυνατότητα να φτιάξουν ένα γερό κομπόδεμα ύψους 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Τώρα δεν βλέπουν την ώρα να το ξοδέψουν.

Σύμφωνα με δεδομένα μάλιστα, τα μισά, από τα χρήματα αυτά και συγκεκριμένα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια – ποσό που συνεχώς αυξάνεται όλο και περισσότερο – αφορούν μόνο στις ΗΠΑ. Το εν λόγω ποσό είναι διπλάσιο από τη μέση ετήσια αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος που παρατηρήθηκε κατά την τελευταία επέκταση και ισοδυναμεί με την ετήσια παραγωγή της Νότιας Κορέας.

 

Το εν λόγω απόθεμα θεωρείται καύσιμο προκειμένου να ξεπαγώσουν και να κινηθούν οι οικονομίες όχι μόνο σε εγχώριο αλλά κυρίως σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι από τους πολίτες έχουν αποφασίσει ήδη που θα ξοδέψουν τα χρήματα αυτά. Σχεδιάζουν να τα ξοδέψουν σε ψώνια, εστιατόρια, ταξίδια κτλ. Άλλοι πάλι εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι με τη διαχείριση των χρημάτων αυτών υποστηρίζοντας πως προτιμούν να τα αξιοποιήσουν προκειμένου να κλείσουν οικονομικές τρύπες.

«Το καλοκαίρι του 2020 πήραμε μια ανάσα. Μπορεί η ανάσα αυτή να μην είχε μεγάλη διάρκεια ωστόσο, οι τρεις αυτοί μήνες απέδειξαν έμπρακτα πως οι οικονομίες μπορούν να ανακάμψουν ταχύτατα μόλις χαλαρώσουν έστω και λίγο οι περιορισμοί που επιβάλει η πανδημία» δηλώνει η ανώτερη οικονομολόγος της Ευρωζώνης. «Θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο το 2021; Τα τεράστια αποθέματα μετρητών που εξοικονομήθηκαν κατά τη διάρκεια των lockdown είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που είμαστε εμφανώς αισιόδοξοι. H ανάπτυξη θα έρθει πολύ σύντομα και θα είναι ραγδαία» προσθέτει.

Όσον αφορά στις ΗΠΑ, τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν τον περασμένο ένα χρόνο θα οδηγούσαν την οικονομία σε ανάκαμψη της τάξεως του 9% και όχι του 4,6% σύμφωνα με τις μέχρι τώρα προβλέψεις για το ΑΕΠ του 2021. Αντίθετα, όμως, εάν οι αποταμιεύσεις δεν δαπανηθούν, η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη πιθανώς μόλις 2,2%.

1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια λόγοι για δαπάνες

Οι ΗΠΑ δεν είναι οι μόνες που πρόκειται να βγουν κερδισμένες από μια τέτοια συνθήκη. Τα κινέζικα νοικοκυριά κατέθεσαν 2,8 τρισεκατομμύρια γουάν – περίπου δηλαδή 430 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερα στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε σύγκριση με το παρελθόν. Παρόμοια, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 32,6 τρισεκατομμύρια γιεν (300 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ιαπωνία και 117 δισεκατομμύρια λίρες (160 δισεκατομμύρια δολάρια) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο 387 δισεκατομμυρίων ευρώ (465 δισεκατομμύρια δολάρια), με επικεφαλής τα 142 δισεκατομμύρια ευρώ της Γερμανίας.

Ένας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για υπερβολή: Χαμηλά επιτόκια που μειώνουν την ελκυστικότητα της διατήρησης κεφαλαίων στην τράπεζα.

«Βραχυπρόθεσμα, πολλά εξαρτώνται από τη μετα-πανδημική συμπεριφορά – η οποία μπορεί να χρειάζεται χρόνο προκειμένου να επιστρέψει στις προ-πανδημικές συνθήκες», δήλωσε η ανώτερη οικονομολόγος των ΗΠΑ. «Μεσοπρόθεσμα, αν τα επιπλέον κεφάλαια προορίζονται για κατανάλωση, αποπληρωμή χρέους ή ακόμη και διατήρησής τους στην τράπεζα ως ένα μαξιλάρια για πιο δύσκολες μέρες, αυτό είναι θετικό για την ανάπτυξη» υποστηρίζει.

 

 

 

Διαβάστε ακόμη:

Εν αναμονή του ΣτΕ – μετά από προσφυγή του δήμου – οι Άραβες του Αστέρα για το 5* project στη Μύκονο

Το σχέδιο Μαξίμου για την Τράπεζα Πειραιώς, ο «διασώστης» και ο «γάιδαρος» του Ιωάννου!

Τιτλοποιήσεις €31,3 δισ. «σήκωσε» ο «Ηρακλής» – Την Παρασκευή το επίσημο αίτημα για την 18μηνη παράταση

Exit mobile version