Οταν ο Τζόνι Φρόστικ, στέλεχος της HSBC Holdings κατάλαβε πως παθαίνει καρδιακό επεισόδιο, το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό του ήταν πως «έχω συνάντηση με το αφεντικό μου αύριο. Δε με βολεύει καθόλου αυτό που συμβαίνει».
Μετά, σκέφτηκε για τη χρηματοδότηση ενός πρότζεκτ του. Μετά, σκέφτηκε τη διαθήκη του. Στο τέλος, σκέφτηκε τη γυναίκα του.
Ο Φρόστικ, ο οποίος διαχειρίζεται 20 εργαζόμενους μετέφερε την εμπειρία του στο LinkedIn. Η ανάρτησή του έχει 8 εκατομμύρια προβολές. Ο 45χρονος Βρετανός είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα των στελεχών των χρηματοοικονομικών οι οποίοι “ζυγίζουν” τα προβλήματα της τοξικής εργασιακής κουλτούρας του «εργάσουν μέχρι να πεθάνεις» που χαρακτηρίζει την πανδημία, αφού οι λεπτές διαχωριστικές γραμμές μεταξύ της εργασίας και του σπιτιού έχουν πια εξαφανιστεί.
«Αν και μέχρι πρότινος μπορούσα να τελειώσω τη δουλειά μεταξύ πέντε και έξι το απόγευμα, τώρα πια βρισκόμουν στο γραφείο μέχρι τις 8 το βράδυ της Παρασκευής, καταρρακωμένος, πιστεύοντας πως πρέπει να προετοιμάσω κάτι για τη Δευτέρα. Σιγά-σιγά, ξεκίνησα να εργάζομαι και τα σαββατοκύριακα», ανέφερε ο Φρόστικ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνέντευξης.
«Ολοι ευχόμαστε στον Τζόναθαν μια γρήγορη και εύκολη ανάρρωση», ανέφερε η εκπρόσωπος της HSBC, Χάιντι Ασλεϊ. «Η αντίδραση στο συγκεκριμένο θέμα δείχνει πως το πρόβλημα αυτό απασχολεί πολλούς και προτρέπουμε τους πάντες να επικεντρωθούν πρώτιστα στην υγεία τους».
Ο Φρόστικ ανέφερε πως αυτός και οι συνεργάτες του πέρναγαν πάρα πολλές ώρες σε τηλεδιασκέψεις μέσω Zoom, ενώ καθημερινά εργαζόταν για 12 ώρες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τηλεργασία τον έχει επίσης καταρρακώσει».
«Δεν μπορούμε να συναντηθούμε αυτοπροσώπως στο γραφείο, ή δίπλα στην καφετιέρα, ή να περπατήσουμε λίγο και να συζητήσουμε για τη δουλειά. Αυτό με έχει επηρεάσει πολύ, κι εμένα και τους συνεργάτες μου», υπογράμμισε.
Ο πρώην οικοδόμος ξεκίνησε τα βήματά του στην τραπεζική βιομηχανία πολύ πιο διαφορετικά. Γεννήθηκε στο Bournemouth της Αγγλίας, ενώ εργάστηκε στην εταιρεία οικοδομών του πατέρα του μέχρι που τέλειωσε τις σπουδές του στα 29.
Οταν έφτασε στο Λονδίνο, ο αυτοαποκαλούμενος “χωριάτης” έπρεπε να μάθει πως να χρησιμοποιεί το μετρό, ενώ για πρώτη φορά βρισκόταν ανάμεσα σε φαν του θεάτρου και του μπαλέτου. Από τότε, έχει περάσει από τις Αccenture, JPMorgan Chase & Co, αρκετά υπουργεία και την Deutsche Bank. Ο ίδιος αναφέρει πως έπρεπε να καλλιεργήσει μια “μάσκα” που τον έκανε να “ταιριάξει” στο κλίμα της επιχειρηματικής κουλτούρας.
Ο Φρόστικ, πατέρας τριών παιδιών ανέφερε πως ο ίδιος φταίει για το καρδιακό του επεισόδιο. Τώρα, θέλει να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλους.
«Εχω πολλές ευθύνες, προς τον εαυτό μου και προς πολλούς άλλους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να συνέβη σε εμένα, αλλά μπορεί να συμβεί στον καθένα. Πρέπει όλοι να αλλάξουμε».
Θέλει να ξεκινήσει μια συζήτηση γύρω από την εργασία στη μετά-πανδημίας εποχή, ενώ ελπίζει πως οι εργοδότες θα αρχίσουν να προσφέρουν πιο ελαστικά ωράρια. Στην ανάρτησή του, ο Φρόστικ υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει σε αλλαγές της ζωής του, περιορίζοντας τα Zoom meetings και αναδιαρθρώνοντας τις εργασιακές του πρακτικές, περνώντας περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του. Η ανάρτησή του έλαβε πάνω από 214.000 likes και προκάλεσε χιλιάδες θετικές αντιδράσεις από επαγγελματίες που αναθεωρούν την εργασία τους.
Ο Φρόστικ ακόμη αναρρώνει από τη νοσηλεία του και μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι περίπου 2 ώρες καθημερινά. Απολαμβάνει το χρόνο με την οικογένειά του, ενώ θέλει να ασχοληθεί και με μια παλιά παρατημένη Μερσεντές που έχει στο γκαράζ του. Μελετά, επίσης, και την πιθανότητα μετακίνησής του σε συμβουλευτικό ρόλο. Αρκετοί ανέφεραν πως πρέπει να γράψει ένα βιβλίο για την εμπειρία του.
Το ποστάρισμα στο LinkedIn έγινε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του. Ο ίδιος βρίσκεται σε δικαστικές διαμάχες με την πρώην σύζυγό του για τη διατροφή της κόρης του.
Παρόλα αυτά, δεν επιρρίπτει ευθύνες στην HSBC.
«Δεν πιστεύω πως αυτό έγινε λόγω της εταιρείας μου. Πιστεύω πως αποτελεί πρόβλημα για το μεγαλύτερο μέρος της συγκεκριμένης βιομηχανίας, γι αυτό και η ανάρτησή μου έχει γίνει τόσο δημοφιλής. Εάν μια τράπεζα δε θέλει να με προσλάβει επειδή πήρα λίγο χρόνο και αναθεώρησα ορισμένα πράγματα, τότε δε θα ήθελα να εργάζομαι εκεί ούτως ή άλλως».
Διαβάστε ακόμα:
Πασχαλινή «έκρηξη» στις μισθώσεις Airbnb για εξοχικά και παραθαλάσσιες κατοικίες στην Αττική