Η τουρκική κυβέρνηση είναι πιθανό να στραφεί στην έκδοση εταιρικών ομολόγων, εγκαταλείποντας την πολιτική έκδοσης κρατικών χρεογράφων, καθώς η χώρα έχασε σε μεγάλο βαθμό την ευκαιρία που προσέφερε για τις αναδυόμενες αγορές η προσφορά ευρωπαϊκών ομολόγων. Τα παραπάνω υποστηρίζει ανώτατο στέλεχος της JPMorgan Chase & Co στην Τουρκία.
«Μ’ αυτό το deal, οι διεθνείς κεφαλαιαγορές θα ανοίξουν ξανά για τις τουρκικές εκδόσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μουσταφά Μπαγκριακίκ, ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας για την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν. «Αναμένουμε το ενδιαφέρον για την αγορά τουρκικού χρέους να επανέλθει το επόμενο έτος, καθώς οι διεθνείς επενδυτές διαβλέπουν μεγαλύτερη σταθερότητα στην οικονομία», συμπλήρωσε ο κ. Μπαγκριακίκ.
‘Επειτα από τη συντριβή της λίρας πριν από δύο χρόνια, στο επίκεντρο των τουρκικών εταιρειών βρέθηκε η απομόχλευση – ή η μείωση του χρέους – καθώς οι επιχειρήσεις ενίσχυσαν τη ρευστότητά τους και προχώρησαν σε αποπληρωμές χρεών.
Ορισμένες τουρκικές εταιρείες αγωνίζονται τώρα για την αποπληρωμή του χρέους σε ξένο νόμισμα, με αποτέλεσμα δεκάδες δισ. δολ. να διατίθενται σε αναδιαρθρώσεις δανείων.
Για να μεταστραφεί το κλίμα της αγοράς προς όφελος της Τουρκίας, οι αρχές θα πρέπει να περιορίσουν τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και να εφαρμόσουν πολιτικές που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τον διψήφιο πληθωρισμό που πιέζει ασφυκτικά το τουρκικό νόμισμα.
Τα ανορθόδοξα μέτρα, που εφαρμόστηκαν για να αμβλύνουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας, υπήρξαν αποθαρρυντικά για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς οδήγησαν σε πτώση της αξίας του νομίσματος και προκάλεσαν τις μεγαλύτερες εκροές από τις αγορές χρέους και μετοχών της Τουρκίας για πάνω από μία δεκαετία.
Η JPMorgan ήταν μεταξύ των κοινών bookrunners για την πώληση τουρκικών ομολόγων πενταετούς διάρκειας, ύψους 2,5 δισ. δολ τον Οκτώβριο. Η χώρα έχει θέσει στόχο τα 9 δισ. δολ. όσον αφορά τον εξωτερικό δανεισμό για το 2020. Υπενθυμίζεται δε ότι τον Φεβρουάριο συγκέντρωσε 4 δισ. δολ..
Η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να δανειστεί περισσότερα τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για να χρηματοδοτήσει το διευρυνόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού της, αφού έχει ρίξει το βάρος στις δαπάνες προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία να ξεπεράσει την πανδημία.
Σύμφωνα με τον Μπαγκριακίκ η Τουρκία μπορεί να βασιστεί σε μεγαλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρέους εφόσον αρχίσει να ακολουθεί μια πιο φιλική προς τους επενδυτές στρατηγική.
Το Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε τα ομόλογα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η κεντρική τράπεζα αύξησε απροσδόκητα το επιτόκιο αναφοράς και οι αρχές εφάρμοσαν μία σειρά από εμπορικούς περιορισμούς. Μόλις πριν ένα χρόνο, η ίδια η JPMorgan αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας λόγω πρόβλεψής της για πτώση του τουρκικού νομίσματος.
«Το να κάνουμε τα σωστά πράγματα στις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα προσελκύσει περισσότερους επενδυτές», δήλωσε ο Μπαγκριακίκ. «Καθώς η χώρα εφαρμόζει φιλικές προς την αγορά πολιτικές, ελπίζω οι επενδυτές θα στραφούν πρώτα σε περιουσιακά στοιχεία σταθερής απόδοσης και έπειτα θα μετακινηθούν σε μετοχές τοπικών εταιρειών».
Ο Μπαγκριακίκ δεν είναι ο μόνος που «δίνει ψήφο εμπιστοσύνης» στην τουρκική οικονομία. Το προηγούμενο διάστημα, οι ξένοι επενδυτές επένδυσαν σε τουρκικές μετοχές και ομόλογα με τον ταχύτερο ρυθμό σε βάθος τριετίας.
Η τουρκική εταιρεία παρασκευής μπισκότων «Ulker Biskuvi Sanayi AS» ενδέχεται να είναι η πρώτη τουρκική εταιρεία που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην ευρωπαϊκή αγορά.