Η κυβέρνηση της Ιταλίας μπορεί να έχει αποκλείσει τη δυνατότητα αυτόματης αύξησης του ΦΠΑ, ωστόσο αξιολογεί πιθανές αλλαγές στη διάρθρωση του φόρου καθώς αναζητά έσοδα για τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, όπως ανέφεραν οι εφημερίδες την Παρασκευή.
Η ιταλική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Giuseppe Conte είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό, που πρόκειται να παρουσιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα, προκειμένου να δείξει στους Ιταλούς πολίτες ότι μπορεί να επιφέρει μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει το φόρο επί των λογαριασμών κοινής ωφέλειας των καταναλωτών, ακολουθώντας ένα μοντέλο που χρησιμοποιείται στην Πορτογαλία, όπου οι εισφορές για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μειώνονται από 23% σε 6%, σύμφωνα με την La Repubblica.
Αν και ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio, το κόμμα του οποίου κυβερνά σε συνασπισμό με το Δημοκρατικό Κόμμα, εξέφρασε ισχυρή άρνηση την Πέμπτη στο ερώτημα αν η κυβέρνηση σταθμίζει τυχόν αλλαγές στον ΦΠΑ, τα ιταλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τα ποσοστά στις αγορές ειδών πολυτελείας θα μπορούσαν να υπάρξουν πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις.
Το οικονομικό επιτελείο του Conte αξιολογεί επίσης μια σειρά μέτρων ως προς την παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές πληρωμές στο πλαίσιο της μάχης εναντίον της χρόνιας φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν, η πληρωμή σε μετρητά θα μπορούσε να είναι κατά 3% δαπανηρότερη σε σχέση με την πληρωμή με πιστωτική κάρτα, ανέφερε η εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Ο προϋπολογισμός για το 2020 θα συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ, καθώς η Ιταλία επικεντρώνεται στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο Conte προσπαθεί να γυρίσει σελίδα και να αφήσει πίσω του τις επανειλημμένες αναθεωρήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, ειδικά στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της χώρας. Ο τελευταίος κυβερνητικός συνασπισμός του, στον οποίο μετείχαν το Κίνημα των πέντε Αστέρων και η δεξιά Λέγκα του Βορρά του Matteo Salvini, δύο φορές έφερε την Ιταλία στο χείλος της διαδικασίας λήψης μέτρων εκ μέρους της ΕΕ για το χρέος. Η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα περίπου 2% έως 2,1% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, δήλωσε ένας Ιταλός αξιωματούχος.