Οι τράπεζες της Wall Street βγαίνουν κερδισμένες από τον πακτωλό δισεκατομμυρίων δολαρίων ο οποίος αλλάζει την όψη του δημοφιλέστερου αθλήματος του κόσμου.
Από το συμβουλευτικό ρόλο που λαμβάνουν στις εξαγορές ιστορικών ποδοσφαιρικών ομίλων, μέχρι τη χρηματοδότηση κορυφαίων πρωταθλημάτων, κολοσσοί όπως Goldman Sachs Group Inc. και JPMorgan Chase & Co. έχουν πια καταλάβει πως το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο αποτελεί εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό τη στιγμή που οι συγχωνεύσεις και εξαγορές (M&A) πολλών άλλων επιχειρηματικών κλάδων έχουν μειωθεί σημαντικά.
Η νέα αυτή τάση των αμερικανικών εταιρειών οι οποίες εισέρχονται δυναμικά σε ένα ιστορικά «ευρωπαϊκό» άθλημα αλλάζει τις ισορροπίες, είτε πρόκειται για την πώληση της Manchester United, είτε για την αναβάθμιση του ιστορικού σταδίου της Barcelona.
Η «εισβολή» της Wall Street
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Square1 Consulting, Ντέιβιντ Μπικ «η Wall Street έχει εισέλθει για τα καλά στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Οι μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου έχουν καταλάβει πως πρέπει, πια, να αρπάξουν κομμάτι της πίτας των δισεκατομμυρίων». Ο Μπικ υπογράμμισε πως τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα όταν ο Ρώσος ολιγάρχης Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε την Chelsea και η αμερικανική οικογένεια των Γκλέιζερ εξαγόρασε την Manchester United.
Οι Γκλέιζερ, πια, θέλουν να πουλήσουν την ομάδα για υψηλό ρεκόρ δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, από το mega-deal αυτό δεν πρόκειται να λείπουν και οι κολοσσοί της Wall Street οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.
Για παράδειγμα, ο Σεΐχης Γιασίμ μπιν Χαμάντ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι, πρόεδρος της Qatar Islamic Bank και γιος του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ συνεργάζεται με την BofA για την πρότασή του για την εξαγορά του ποδοσφαιρικού ομίλου.
Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Τζιμ Ράτκλιφ, από την πλευρά του, έχει προσλάβει τα στελέχη της Goldman Sachs, Κόλιν Ράιν, Έλις Τζόουνς και Μάικλ Μαρς, όπως και ομάδα συμβούλων της JPMorgan για τη δική του πρόταση αγοράς.
Δεδομένης της απουσίας εξειδικευμένων τομέων των τραπεζών αυτών σε ό,τι αφορά τις M&A του κόσμου των αθλημάτων, οι κολοσσοί της Wall Street έχουν επιλέξει τραπεζίτες από τους τομείς της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και των τηλεπικοινωνιών για τη στελέχωσή τους ως σύμβουλοι στις προτάσεις αυτές.
Μία ανεξάρτητη συμβουλευτική η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πρότασης εξαγοράς της Manchester United είναι και η νεοϋορκέζικη Raine Group η οποία διαχειρίζεται την ατζέντα των Γκλέιζερς μαζί με την Rothschild & Co. Η Raine της οποία συνιδρυτής είναι το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Τζόζεφ Ράβιτς, αποτελεί το «φαβορί» των ιδιοκτητών ποδοσφαιρικών ομάδων που θέλουν να πουλήσουν τους συλλόγους τους. Η εταιρεία είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην πώληση της Chelsea FC στον Αμερικανό Τοντ Μπέλι και την Clearlake Capital για $5,1 δισ. το 2022, ενώ πρόσφατα έλαβε μέρος και στην πώληση του γαλλικού ομίλου Olympique Lyonnais στον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζον Τέξτορ.
Τα deals και η Manchester United
Δεδομένου του ότι η Manchester United έχει «βαρύ» όνομα στην ποδοσφαιρική ιστορία, εκτός των προαναφερθέντων προτάσεων αναμένονται πολλές περισσότερες προτάσεις από κονσόρτσιουμ επιχειρήσεων και δισεκατομμυριούχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά το ρόλο των τραπεζών.
Για την εξαγορά της Chelsea, οι Μπέλι και Clearlake είχαν προσλάβει τις Goldman Sachs και Deutsche Bank, όπως και ειδικούς συμβούλους των Moelis & Co. και Robey Warshaw LLP. H αγγλική ομάδα Bournemouth AFC προσέλαβε την Montminy & Co. για την πώλησή της στον Αμερικανό Μπιλ Φόλεϊ για £120 εκατομμύρια το 2022. O ποδοσφαιρικός όμιλος επέλεξε την Montminy λόγω της εμπειρίας της στον τομέα πολύ πριν από την πρόσφατη εισροή των «μεγάλων παικτών» της Wall Street.
Η «αιώνια αντίπαλος» της Manchester United, Liverpool FC ψάχνει και αυτή προτάσεις από επενδυτές. Η ιδιοκτήτρια αμερικανική Fenway Sports Group Holdings LLC. έχει προσλάβει τις Goldman Sachs και Morgan Stanley ως συμβουλευτικές.
Σύμφωνα με την καθηγητή οικονομικών και λογιστικής του πανεπιστημίου του Portsmouth, Χριστίνα Φιλίππου, «όλο και περισσότερες αμερικανικές τράπεζες λαμβάνουν μέρος στα ποδοσφαιρικά deals αφού οι προτάσεις προέρχονται πολλές φορές από Αμερικανούς επιχειρηματίες».
Παρά την παγκόσμια δημοφιλία του, το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει και μία επισφαλή επένδυση για τους δισεκατομμυριούχους αυτούς. Τα παραδείγματα της κακοδιαχείρισης των ομίλων στην Ευρώπη ακόμα και στους κορυφαίους συλλόγους είναι πολλά, ενώ πλήθος επενδυτών έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα στο παρελθόν, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόσυρση επενδυτικών προτάσεων κινεζικών funds από τις Southampton FC, Aston Villa FC, Atletico Madrid και AC Milan.
Προς το παρόν, όμως, όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά θα βρίθει από συμφωνίες στον κόσμο του επαγγελματικού αθλητισμού. Οι M&A του κλάδου άγγιξαν τα $18,6 δισ. το 2022, σύμφωνα με δεδομένα του Bloomberg, ξεπερνώντας άνετα το προηγούμενο ρεκόρ του 2021.
Εκτός από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές, όμως, οι τράπεζες δραστηριοποιούνται και στην ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας και κερδοφορίας των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομίλων.
Δεδομένων των αναγκαίων κεφαλαίων για την κατασκευή ή αναβάθμιση των υποδομών των ομάδων αλλά και την αντιστάθμιση των μειωμένων εσόδων από τα δικαιώματα αναμετάδοσης των αγώνων, πολλά πρωταθλήματα στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία, είχαν βρεθεί αντιμέτωπα με σημαντικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Από τη στιγμή που τα lockdowns στην Ευρώπη χαλάρωσαν, οι ομάδες αυτές ξεκίνησαν την προσπάθεια εύρεσης επενδυτών, προτάσεις οι οποίες πολλές φορές συμπεριλάμβαναν και την προσφορά δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων.
Τον περασμένο Ιανουάριο, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs και η JPMorgan κατέθεσαν προτάσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους του ιταλικού πρωταθλήματος της Serie A. Στην Ισπανία, παράλληλα, η Goldman Sachs έχει λάβει καίριο ρόλο στην προσπάθεια της Barcelona για αναβάθμιση του ιστορικού αλλά πεπαλαιωμένου, πια, γηπέδου Camp Nou.
Οι αντιδράσεις
Η πιο δραστική προσπάθεια ορισμένων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών ομίλων στην υπερκάλυψη του χρηματοδοτικού χάσματος που τις διαχωρίζει από τις ομάδες της αγγλικής Premier League έλαβε χώρα το 2021, μέσω της πρότασης δημιουργίας ενός ξεχωριστού ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με ονομασία Super League.
Η πρόταση αυτή, όμως, δεν ευοδώθηκε λόγω των σφοδρών αντιδράσεων οπαδών και πολιτικών. Η «μπάλα» πήρε και την JPMorgan η οποία είχε χρηματοδοτήσει το πλάνο, με την τράπεζα να αναγκάζεται, τελικά, να υπαναχωρήσει.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κολοσσός της Wall Street είχε βρεθεί στο στόχαστρο των οπαδών των ποδοσφαιρικών ομάδων. Λίγο μετά την μοχλευμένη εξαγορά της Manchester United από την οικογένεια Γκλέιζερ το 2005 η οποία επιβάρυνε την ιστορική ομάδα με υπέρογκα χρέη, ένα γκρουπ οπαδών των «κόκκινων διαβόλων» είχε επιτεθεί σε τραπεζίτες της JPMorgan σε εστιατόριο στο Μάντσεστερ.
«Αν και οι Αμερικανοί τραπεζίτες μπορεί να μην καταλαβαίνουν το, πολλές φορές υπερβολικό, πάθος των ποδοσφαιρόφιλων, δε δείχνουν σημάδια πως πρόκειται να υπαναχωρήσουν αυτή τη φορά, αφού η πίτα των δισεκατομμυρίων είναι εξαιρετικά ελκυστική», σύμφωνα με τον καθηγητή ποδοσφαιρικού finance του πανεπιστημίου του Liverpool, Κίραν Μαγκουάιρ.
«Το ποδόσφαιρο αποτελεί την “θρησκεία” πολλών οπαδών. Εάν οι τράπεζες ταχθούν εναντίον των υπερβολικά “θρήσκων” αυτών φιλάθλων, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», τόνισε ο Μαγκουάιρ.
Οι εκτιμήσεις του μπορεί να αποδειχθούν προφητικές, δεδομένης της πιθανότητας ανανεωμένης πρότασης ενός πρωταθλήματος επίλεκτων ομάδων Super League το οποίο θα αλλάξει για πάντα την εικόνα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.
Διαβάστε ακόμη
Πώς η Ελλάδα εξελίσσεται σε κέντρο για διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές (pics)
Υποχρεωτικά μέσω λογιστή οι δηλώσεις 200.000 ελεύθερων επαγγελματιών
Sunday Times: Μπόνους €13 εκατ. στον CEO της BP μετά τα κέρδη – ρεκόρ του ενεργειακού κολοσσού