search icon

Bloomberg

Οι υπερχρεωμένες χώρες της Ευρώπης δεν είναι έτοιμες για την πραγματικότητα των Αγορών

Τα φώτα θα στραφούν στο χρέος της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Ισπανίας το οποίο διογκώθηκε το 2020 λόγω των αναγκαίων μέτρων στήριξης

Πιέσεις στις αποδόσεις των ελληνικών, ιταλικών και ισπανικών ομολόγων βλέπουν τράπεζες και funds, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίσει να μειώνει τη στήριξή της.

Για τις υπερχρεωμένες χώρες της περιοχής – περιλαμβανομένης της Ιταλίας – αυτό θα τις έφερνε αντιμέτωπες με δυνάμεις της αγοράς που δεν μπορούν να διαχειριστούν. Η Citigroup προετοιμάζεται για μία σταδιακή μείωση των αγορών ομολόγων (από την ΕΚΤ) ακόμη και από τον Ιούνιο και η M&G Investments ανέφερε ότι είναι ώρα να πουληθούν τα ομόλογα των χωρών της περιφέρειας.

«Η προσωρινή εξάλειψη του πιστωτικού κινδύνου από τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Eric Lonergan, διαχειριστής κεφαλαίων της M&G, προσθέτοντας: «Το πρόβλημα είναι ότι, όταν περάσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα ομόλογα υπόκεινται και πάλι στις δυνάμεις της αγοράς και κάποια από αυτά τα νούμερα φαίνονται πραγματικά άσχημα. Κατά μία ειρωνεία η Ευρώπη θα είναι ευάλωτη λόγω της ανάκαμψής της».

Το ράλι των ομολόγων της Ευρωζώνης – το οποίο έχει οδηγήσει την απόδοση για τους 10ετείς ιταλικούς τίτλους στο 0,75% και για τους αντίστοιχους ελληνικούς κάτω από το 1% παρά το γεγονός ότι αυτοί δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης – οφείλεται κυρίως στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ λόγω της πανδημίας (PEPP), ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Χάρη σε αυτό, οι κάτοχοι των ιταλικών ομολόγων είχαν συνολική απόδοση πάνω από 10% πέρυσι.

Αν και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την Πέμπτη ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για μείωση της στήριξης, οι διαβουλεύσεις για το τι πρέπει να γίνει και πότ μπορεί να πλησιάζει γρήγορα. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ιουνίου ότι το PEPP πρέπει να αρχίσει να αποκλιμακώνεται στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg.

Στο τμήμα σταθερού εισοδήματος της PGIM, η οποία διαχειρίζεται περίπου 968 δισ. δολάρια, ο επικεφαλής για τις διεθνείς αγορές, Robert Tipp, διατηρεί τη θέση του υπέρ των περιφερειακών ομολόγων που έχει μετά την κρίση κρατικού χρέους, αλλά έχει αρχίσει να ανησυχεί για τις προοπτικές μετά τη σταδιακή μείωση του QE. «Ο κίνδυνος είναι πόσο τεταμένη θα είναι η μετάβαση από την πολύ υψηλή στήριξη στη δημοσιονομική πειθαρχία», είπε.

Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι το πότε η ΕΕ θα επαναφέρει τους δημοσιονομικούς κανόνες – οι οποίοι ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας – και με ποια μορφή.

Η Saxo Bank είναι από αυτές που προβλέπουν κακές εξελίξεις για την περιφέρεια της Ευρωζώνης, προειδοποιώντας ότι μπορεί να υπάρξει μία δεύτερη κρίση κρατικού χρέους, αρχής γενομένης με την έξοδο των ξένων επενδυτών από τα ελληνικά ομόλογα, από τα οποία ελέγχουν το 90%. Η ανησυχία της Saxo είναι ότι με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να είναι 60 μονάδες βάσης υψηλότερες από την αρχή του έτους, οι επενδυτές θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν σε αυτά τα χρήματά τους και όχι στους ευρωπαϊκούς τίτλους.

Διαβάστε περισσότερα

Ξεκινά η αξιοποίηση στα 23 περιφερειακά αεροδρόμια

Μαρίνα Αλειφεροπούλου: Η δημιουργία «πράσινης ναυτιλίας» δεν δύναται να πραγματοποιηθεί μόνο από τους πλοιοκτήτες

Τέλος στο κυνήγι των μετρητών από την Εφορία

Exit mobile version