Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να θέτουν ως όρο για την προώθηση της συμφωνίας με την Ουκρανία σχετικά με τα ορυκτά την επίτευξη γρήγορης κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Η απαίτηση αυτή φαίνεται να βρίσκεται πίσω από την καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας.

Πίεση της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν ενημερωθεί ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει να συνδέσει την προτεινόμενη συμφωνία οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ουκρανίας με τη δέσμευση του Κιέβου για εκεχειρία και διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα. Παρότι ο Λευκός Οίκος έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι έτοιμος να ολοκληρώσει τη συμφωνία για τους φυσικούς πόρους, η υλοποίησή της εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η συμφωνία βρίσκεται σε εκκρεμότητα μετά τη συνάντηση του Τραμπ με τον Ουκρανό Πρόεδρο στο Οβάλ Γραφείο την περασμένη εβδομάδα. Παρά τις δημόσιες δηλώσεις και των δύο ηγετών περί προθυμίας να προχωρήσουν, οι νέοι όροι φαίνεται να αποτελούν το βασικό εμπόδιο στην υπογραφή της, όπως ανέφεραν πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Πιέσεις προς την Ουκρανία – Αβεβαιότητα για τη στάση των ΗΠΑ

Κάποιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι η στάση των ΗΠΑ μπορεί να αλλάξει, δεδομένου ότι ο Τραμπ έχει ιστορικό απρόβλεπτων αποφάσεων.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση για το ζήτημα, ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει τη συμφωνία για τα κρίσιμα ορυκτά ως κομβικό στοιχείο της στρατηγικής ειρήνευσης της Ουκρανίας.

Αντίθετες απαιτήσεις από ΗΠΑ και Ρωσία

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει σε τερματισμό της εισβολής, ούτε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στη Μόσχα για συμβιβασμούς. Σε αντίθεση, η πίεση φαίνεται να στρέφεται αποκλειστικά προς το Κίεβο, καθώς η Ουάσιγκτον έχει παγώσει τη στρατιωτική βοήθεια και την παροχή πληροφοριών προς την Ουκρανία, μια κίνηση που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στοχεύει να εξαναγκάσει τον Ζελένσκι να ευθυγραμμιστεί με την προσέγγιση του Τραμπ.

Διαβάστε ακόμη

Ορυκτά καύσιμα: Πώς οι επενδυτές κινδυνεύουν να χάσουν $2,3 τρισ. από περιττά assets

Αυξήθηκε στα 4.221 πλοία ο ελληνόκτητος στόλος αλλά μειώθηκε η μεταφορική του ικανότητα (πίνακες)

Φυσικό αέριο: Η έντονη μεταβλητότητα του spread των μελλοντικών συμβολαίων κρατά σε εγρήγορση την αγορά (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα