Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη ρύπανση που προκαλεί υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τουλάχιστον 61% μέσα στην επόμενη δεκαετία, αυξάνοντας τις κλιματικές φιλοδοξίες της χώρας. Ωτσόσο, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να εξαλείψει πολιτικές-κλειδιά για την επίτευξη του στόχου.
Η κίνηση αυτή -που έρχεται με τη μορφή μιας νέας δέσμευσης των ΗΠΑ για μείωση των εκπομπών στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού– είναι ταυτόχρονα αισιόδοξη και προκλητική, βασιζόμενη στις προσδοκίες ότι οι εταιρείες, οι πολιτείες και οι πόλεις θα εντείνουν τον αγώνα τους κατά της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και αν ο Τραμπ κάνει πράξη τους όρκους του να οδηγήσει σε υποχώρηση την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Με την υπόσχεση αυτή, οι ΗΠΑ δεσμεύονται να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 61% και 66% έως το 2035, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2005. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του Λευκού Οίκου ότι η προσπάθεια θα δημιουργήσει ώθηση στη βιομηχανία να «συνεχίσει να εφευρίσκει και να επενδύει».
«Και μαζί», πρόσθεσε, «θα μετατρέψουμε αυτή την υπαρξιακή απειλή σε μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μία φορά στη γενιά και θα μεταμορφώσει το έθνος μας για τις επόμενες γενιές».
Ο Τζον Ποντέστα, ανώτερος διεθνής σύμβουλος του Μπάιντεν για το κλίμα, περιέγραψε τον στόχο ως «φιλόδοξο και εφικτό». «Είμαστε σίγουροι για την ικανότητα της Αμερικής να συσπειρωθεί γύρω από αυτόν τον νέο στόχο για το κλίμα», δήλωσε ο Ποντέστα στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση πριν από την κίνηση. Αν και ο Τραμπ «μπορεί να βάλει τη δράση για το κλίμα σε δεύτερη μοίρα», είπε, «το έργο για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής θα συνεχιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες με δέσμευση, πάθος και πίστη».
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, οι χώρες υποτίθεται ότι πρέπει να παράσχουν τις νέες δεσμεύσεις τους για το 2035, γνωστές ως εθνικά καθορισμένες συνεισφορές, έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Η αυξημένη φιλοδοξία θεωρείται το κλειδί για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας κάτω από το όριο του 1,5°C που είναι κρίσιμο για την αποφυγή πιο καταστροφικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για να εκπληρώσουν την προηγούμενη δέσμευσή τους βάσει της συμφωνίας του Παρισιού για μείωση των εκπομπών κατά 50% έως 52% έως το 2030. Αυτό συμβαίνει παρά τις πολιτικές της εποχής Μπάιντεν, όπως οι επιδοτήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα, τα όρια ρύπανσης στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και άλλους κανόνες – τους οποίους ο Τραμπ έχει ορκιστεί ότι θα εξαλείψει. Τώρα το βάρος για τη συνέχιση της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα πέσει περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα και τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις, θέτοντας σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια που κινητοποιήθηκαν με τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού του 2022.
Ο νόμος για το κλίμα προσφέρει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικές πιστώσεις, δάνεια και άλλες επιδοτήσεις για να προωθήσει τις δαπάνες του ιδιωτικού τομέα για νέα ενέργεια χωρίς εκπομπές και εργοστάσια για την κατασκευή προηγμένης ενεργειακής τεχνολογίας. Οι επενδύσεις γίνονται σε εθνικό επίπεδο, αλλά είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένες σε περιφέρειες του Κογκρέσου που κατέχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, μια δυναμική που μπορεί να ενισχύσει την πολιτική τους αντοχή.
Τα σχέδια του Τραμπ για την περικοπή των κανονισμών για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και την προώθηση περισσότερης εγχώριας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου ρίχνουν μια αναπόφευκτη σκιά πάνω στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν. Πριν από την εκλογή του Τραμπ τον Νοέμβριο, οι αξιωματούχοι εξέταζαν μια πιο ισχυρή δέσμευση που θα έπαιρνε τη μορφή ενός στενότερου φάσματος και ενδεχομένως ξεχωριστών στόχων για τους τομείς της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις.
Το Κέντρο Παγκόσμιας Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ έχει μοντελοποιήσει τρόπους με τους οποίους η συνδυασμένη ομοσπονδιακή και μη ομοσπονδιακή δράση θα μπορούσε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να περιορίσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 65% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2035. Τον Δεκέμβριο, προσέφερε μια επικαιροποιημένη ανάλυση που προέβλεπε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τις εκπομπές κατά 54% έως 62% έως το 2035, ακόμη και με ομοσπονδιακή αδράνεια και ανατροπές πολιτικών.
Διαβάστε ακόμη
Η «μάχη» της Λαχαναγοράς του Ρέντη (pics)
Μείωση κατά 53% στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ φέρνει νέες φοροελαφρύνσεις
ΔΕΠΑ Εμπορίας: Πώς η έξοδος της Helleniq Energy κρατικοποιεί την εταιρεία φυσικού αερίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα