Η Ινδία θα μπορούσε να γίνει το επόμενο παγκόσμιο hotspot του κορωνοϊού με τσουνάμι κρουσμάτων. Οι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα μέτρα περιορισμού που αποδείχτηκαν επιτυχημένα σε άλλες περιοχές της Ασίας, ενδέχεται να μην λειτουργούν στη δεύτερη πιο πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο.
Η Ινδία μέχρι στιγμής έχει αναφέρει μόλις 137 κρούσματα και τρεις θανάτους και προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία κλείνοντας τα σύνορά της, βάζοντας σε καραντίνα τους εισερχόμενους ταξιδιώτες και κάνοντας ιχνηλάτιση. Την Τρίτη, το Ινδικό Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας ανακοίνωσε ότι αυξάνει την ικανότητα διαγνωστικών τεστ της χώρας σε 8.000 δείγματα ημερησίως από τα σημερινά 500.
Ο γενικός διευθυντής της, Balram Bhargava, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν “στοιχεία” για τη μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Ωστόσο, μερικοί εμπειρογνώμονες στη χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων λένε ότι τα σημερινά μέτρα δεν θα αρκούν για να περιορίσουν την εξάπλωση. Άλλα μέτρα όπως τα εκτεταμένα τεστ και η απαγόρευση των συναθροίσεων μπορεί να μην είναι εφικτά σε πόλεις με υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα και χωρίς υποδομές υγείας. ”Ο αριθμός θα είναι 10 φορές υψηλότερος” μέχρι τις 15 Απριλίου, δήλωσε ο Δρ T. Jacob John, πρώην επικεφαλής του Ινδικού Συμβουλίου για την Ιατρική Έρευνα “Δεν καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια χιονοστιβάδα”, προειδοποιεί ο ίδιος.
Η άλλη πρόκληση της Ινδίας είναι η πυκνότητα του πληθυσμού της: 420 άτομα ζουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο (περίπου 0,4 τετραγωνικά μίλια), έναντι 148 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στην Κίνα. Οι πόλεις της είναι γεμάτες με φτωχογειτονιές και χαμηλού εισοδήματος σπίτια όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Ενώ η Νότια Κορέα ήταν σε θέση να κάνει τεστ ακόμη και ασυμπτωματικούς ανθρώπους, ο πληθυσμός της Ινδίας “το καθιστά εξαιρετικά δύσκολο”, δήλωσε ο Δρ Κ. Srinath Reddy, επικεφαλής καθηγητής επιδημιολογίας στην T.H. Chan Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και πρόεδρος του Ιδρύματος Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, με έδρα το Νέο Δελχί.