Η «υπερθέρμανση» της ρωσικής οικονομίας που τροφοδοτείται από τις τεράστιες δαπάνες του Κρεμλίνου δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να είναι έτοιμη να καταρρεύσει απότομα εν μέσω αυξανόμενων περιορισμών σε βασικούς τομείς που έχουν ενισχύσει την ανάπτυξη μέχρι τώρα.
Οι εργατικοί πόροι έχουν πρακτικά εξαντληθεί εν μέσω σκληρού ανταγωνισμού για προσλήψεις μεταξύ του στρατού και των επιχειρήσεων. Ο κατασκευαστικός και ο τραπεζικός τομέας δεν είναι πλέον προστατευμένοι από τις επιπτώσεις των πολύ υψηλών επιτοκίων, τώρα που τα περισσότερα κρατικά επιδοτούμενα προγράμματα στεγαστικών δανείων τερματίστηκαν.
Ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν εκτιμάται ότι θα σημειώσει άλμα άνω του 4% σε ετήσια βάση το β’ τρίμηνο, η ανάπτυξη είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο ήμισυ αυτού του επιπέδου κατά το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Η εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας «υποδεικνύει μια τελευταία αναπτυξιακή έξαρση πριν η οικονομία της Ρωσίας αρχίσει να ψυχραίνεται αισθητά», δήλωσε ο οικονομολόγος του Bloomberg Economics, Άλεξ Ισάκοφ. Ο ίδιος αναμένει ότι η ανάπτυξη της Ρωσίας θα επιβραδυνθεί σε περίπου 2% το β’ εξάμηνο του έτους και θα φτάσει το 0,5%-1,5% το επόμενο έτος.
Η κυβέρνηση αύξησε μαζικά τις δαπάνες μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου του 2022, διοχετεύοντας χρήματα στη στρατιωτική και αμυντική βιομηχανία και ενεργώντας για να διευκολύνει τις εγχώριες επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό προκάλεσε την υπερθέρμανση της οικονομίας σε βαθμό που δεν είχε παρατηρηθεί από την εποχή πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τη διοικητή της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, ως απάντηση στην τεράστια αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
«Τα αποθέματα εργασίας και παραγωγικής ικανότητας έχουν σχεδόν εξαντληθεί», προειδοποίησε η ίδια.
Η κεντρική τράπεζα αύξησε τον περασμένο μήνα το βασικό επιτόκιο κατά 200 μονάδες βάσης στο 18%, το υψηλότερο επίπεδο από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους στασιμοπληθωρισμού, καθώς η αύξηση των τιμών συνέχισε να επιταχύνεται.
Η ανεργία, βασικό σημάδι υπερθέρμανσης, έχει μειωθεί σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στη Ρωσία, στο 2,4% και υπό του αντίστοιχου οποιουδήποτε από τα κράτη του γκρουπ των G7.
Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον έλλειψη περισσότερων από 2 εκατομμύρια εργαζομένων, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία. Η Τράπεζα της Ρωσίας έκλεισε τον δικό της στόλο θωρακισμένων οχημάτων συλλογής μετρητών, επειδή τόσοι πολλοί από τους υπαλλήλους εργάζονται, πια, σε εργοστάσια στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ανέφερε πρόσφατα η ειδησεογραφική ιστοσελίδα RBC.
Οι απαιτήσεις του στρατού για νέους νεοσύλλεκτους που θα συμμετάσχουν στον πόλεμο συνεχίζουν να αυξάνουν τις πιέσεις στην αγορά εργασίας, ιδίως καθώς οι αξιωματούχοι αυξάνουν κατακόρυφα τα μπόνους στρατολόγησης για τους νέους εθελοντές για να αναπληρώσουν τις τάξεις του στρατού.
Η οικονομική δραστηριότητα τον Ιούνιο έδειξε σημάδια ψύξης στους περισσότερους τομείς, με την ανάπτυξη των κατασκευών να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο για την περίοδο αυτή από το 2020, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας.
Η επέκταση στη μεταποίηση που καθοδηγείται από τις στρατιωτικές παραγγελίες ήταν η μισή τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάιο. Το χονδρικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων ενέργειας, επιβραδύνθηκε σε ρυθμό ανάπτυξης μικρότερο του 2% από τα διψήφια ποσοστά τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας.
Όπως αναφέρει ο Άλεξ Ισάκοφ, «η ραγδαία αναπτυσσόμενη στρατιωτική βιομηχανία της Ρωσίας φαίνεται να αντιμετωπίζει τα ανώτατα όρια ανάπτυξης από όλες τις πλευρές λόγω του σκληρού ανταγωνισμού για την εργασία, των ανώτατων ορίων χρήσης του εξοπλισμού και της ολοένα και πιο στενής πρόσβασης σε εισαγόμενα εξαρτήματα. Οι μη στρατιωτικές βιομηχανίες είναι απίθανο να βρίσκονται σε καλή θέση για να χρησιμεύσουν ως υποκατάστατος μοχλός ανάπτυξης, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα του δανεισμού με επιτόκιο 20% ή και περισσότερο».
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ελπίζουν ότι τα σημάδια επιβράδυνσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υποδηλώνουν μια ψύξη της εγχώριας ζήτησης, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Τράπεζας της Ρωσίας για τον καθορισμό των επιτοκίων.
Μια άλλη εξήγηση – δη όλο και πιο αυστηρά όρια στις παραγωγικές δυνατότητες – θα υποδήλωνε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν αυξημένες παρά τις προσπάθειες της τράπεζας να τις περιορίσει.
Τα στοιχεία του Ιουνίου θα μπορούσαν να είναι μεμονωμένα, καθιστώντας οποιαδήποτε αναφορά για επιβράδυνση πρόωρη, δήλωσε η Τατιάνα Ορλόβα, οικονομολόγος της Oxford Economics.
Η ανάπτυξη θα μειωθεί το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους μετά τη νομισματική σύσφιξη και το τέλος ενός δημοφιλούς προγράμματος επιδότησης στεγαστικών δανείων, το οποίο είναι πιθανό να πλήξει τις κατασκευές, ανέφερε η ίδια.
Οι επενδύσεις στη Ρωσία παραμένουν υψηλές, δοκιμάζοντας ενδεχομένως τα όρια της οικονομικής ανάπτυξης μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας. Οι κυρώσεις έχουν ωθήσει σε επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων αεροσκαφών, εξοπλισμού, ηλεκτρονικών και εξαρτημάτων ως απάντηση στη ζήτηση, δήλωσε ο Ιλντάρ Μουκαμεντίγγιεφ, διευθυντής της τοπικής πλατφόρμας προμηθειών TenderPro LLC.
«Οι εταιρείες στη Ρωσία δεν μειώνουν την επενδυτική τους δραστηριότητα», δήλωσε, επικαλούμενος έρευνα της εταιρείας του που κατέγραψε άλμα 70% στον αριθμό των κεφαλαιουχικών έργων που ξεκίνησαν τους πρώτους επτά μήνες του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.
Οι επενδύσεις είναι μόνο ένα μέρος της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής ιστορίας, σύμφωνα με την Ορλόβα της Oxford Economics. Οι εργασιακοί και τεχνολογικοί περιορισμοί μπορεί να είναι πιο δύσκολο να επιλυθούν καθώς ο πόλεμος διανύει το τρίτο του έτος.
«Η αναπτυξιακή δυναμική της Ρωσίας παρεμποδίζεται από διάφορα προβλήματα, όπως η χαμηλή αύξηση του πληθυσμού, το υψηλό μοναδιαίο κόστος εργασίας και το πολύ δύσκολο επενδυτικό κλίμα», συμπλήρωσε η ίδια χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη
Φωτιά στην Αττική: Με διαδικασίες fast track τα μέτρα ανακούφισης των πυρόπληκτων
Πλειστηριασμοί: Ραντεβού τον… Οκτώβριο για το «Lindos Memories» (pics)
Νωρίτερα από ποτέ «ζεστό χρήμα» 200 εκατ. ευρώ σε 1 στους 2 δικαιούχους
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ