search icon

Bloomberg

Η Glencore εγκαταλείπει το σχέδιο εξόδου από τον άνθρακα αφού οι επενδυτές λένε «όχι»

Η ανακοίνωση της Glencore πέρυσι ότι θα χωριστεί στα δύο με την απόσχιση του άνθρακα σηματοδότησε μια σημαντική στρατηγική στροφή για την εταιρεία, καθώς και μια καμπή για την ευρύτερη εξορυκτική βιομηχανία - Η εταιρεία έχει περάσει τον τελευταίο μήνα διαβουλεύσεις με τους μετόχους και η πλειοψηφία αυτών που εξέφρασαν σαφή γνώμη ήταν υπέρ της διατήρησης της μονάδας άνθρακα

A picture taken on October 10, 2015 shows the logo of Glencore at the Swiss commodity trading giant's headquarters in Baar, central Switzerland. Mining giant Glencore, burdened by debt and a commodity price crash, announced on October 9 that it was slashing its worldwide output of zinc by a third, sending the metal's price sharply higher. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI (Photo by FABRICE COFFRINI / AFP)

Η Glencore Plc εγκατέλειψε τα σχέδιά της για την απόσχιση της μονάδας άνθρακα μόλις εννέα μήνες μετά τη δήλωσή της ότι θα αποχωρήσει από την κερδοφόρα αλλά ρυπογόνο επιχείρηση, μετά από συζητήσεις με τους μετόχους της, οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή.

Η ανακοίνωση της Glencore πέρυσι ότι θα χωριστεί στα δύο με την απόσχιση του άνθρακα σηματοδότησε μια σημαντική στρατηγική στροφή για την εταιρεία, καθώς και μια καμπή για την ευρύτερη εξορυκτική βιομηχανία, καθώς ο μεγαλύτερος μεταφορέας άνθρακα – και ένας από τους μεγαλύτερους πρωταθλητές του – ετοιμάστηκε να ακολουθήσει τους ανταγωνιστές του στην έξοδο.

Η στροφή της Glencore υπό την καθοδήγηση των επενδυτών αναδεικνύει το αίνιγμα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων και οι μέτοχοι που τις κατέχουν. Από τον άνθρακα μέχρι το πετρέλαιο, οι παραγωγοί έχουν δεχθεί πιέσεις να μειώσουν τις εκπομπές τους – αλλά αυτό θα σήμαινε ότι θα έχαναν τα τεράστια κέρδη που εξακολουθούν να παράγουν.

Για πολλούς επενδυτές, η Glencore προσφέρει μια μοναδική πρόταση: έναν μεταλλωρύχο που παράγει μέταλλα όπως ο χαλκός, τα οποία είναι απαραίτητα για την απεξάρτηση της παγκόσμιας οικονομίας από τον άνθρακα, ενώ παράλληλα παράγει τεράστια κέρδη από τον άνθρακα. Η εταιρεία έχει περάσει τον τελευταίο μήνα διαβουλεύσεις με τους μετόχους και η πλειοψηφία αυτών που εξέφρασαν σαφή γνώμη ήταν υπέρ της διατήρησης της μονάδας άνθρακα για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης των μετάλλων και να στηρίξει τις αποδόσεις των μετόχων, δήλωσε η Glencore την Τετάρτη.

Η επιχείρηση άνθρακα της Glencore είναι μία από τις πιο κερδοφόρες μονάδες της, οδηγώντας σε αποδόσεις ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Έχει επωφεληθεί σημαντικά από την ενεργειακή κρίση στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς και από την έλλειψη νέας παραγωγής, καθώς οι ανταγωνιστές και οι τράπεζες γυρίζουν την πλάτη στον τομέα. Και ενώ η Δύση προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το πιο βρώμικο καύσιμο, η παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η ανακοίνωση τον Νοέμβριο ότι η Glencore σχεδίαζε την απόσχιση της επιχείρησης άνθρακα υποσχέθηκε να αποτελέσει μια καθοριστική στιγμή στη θητεία του διευθύνοντος συμβούλου Gary Nagle, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι πριν από τρία χρόνια από τον μακροχρόνιο διευθύνοντα σύμβουλο και κορυφαίο μέτοχο Ivan Glasenberg. Η εναπομείνασα εταιρεία θα ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης και εμπορίας χαλκού, νικελίου και κοβαλτίου – όλα βασικά εμπορεύματα για την ενεργειακή μετάβαση – αλλά χωρίς το οικονομικό μαξιλάρι που παρείχε ο άνθρακας.

Την Τετάρτη, ο Nagle ανέφερε ότι οι μέτοχοι πήραν τη σωστή απόφαση, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι “επικράτησε η κοινή λογική”.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι είχε αλλάξει για να εξηγήσει τη στροφή, ο διευθύνων σύμβουλος είπε ότι το εκκρεμές της ESG είχε γυρίσει πίσω το περασμένο έτος και ότι οι επενδυτές αναγνώρισαν ότι η Glencore ήταν ο καλύτερος ιδιοκτήτης της επιχείρησης άνθρακα.

Η Glencore ανακοίνωσε την απόφαση για τον άνθρακα παράλληλα με τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου, τα οποία περιλάμβαναν βασικά κέρδη ύψους 6,34 δισ. δολαρίων, μειωμένα κατά 33% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η εκτεταμένη επιχείρηση εμπορίας εμπορευμάτων της ανακοίνωσε επίσης απότομη πτώση των κερδών της, καθώς η μεταβλητότητα από την οποία ευδοκιμούν οι έμποροι της άρχισε να εξασθενεί, με κέρδη 1,5 δισ. δολαρίων το πρώτο εξάμηνο. Η Glencore σημείωσε άνοδο 0,8% έως τις 8:21 π.μ. στο Λονδίνο.

Βασισμένη στον άνθρακα

Ο άνθρακας αποτελούσε ανέκαθεν κεντρικό κομμάτι της δραστηριότητας της Glencore και η έξοδος φαινόταν απίθανη πρόταση για μια εταιρεία που χτίστηκε πάνω στο πιο βρώμικο καύσιμο.

Ο Glasenberg, ο οποίος ηγήθηκε της εταιρείας για δύο δεκαετίες, ήταν πρώην έμπορος άνθρακα, ο οποίος συχνά επεσήμαινε την ακόρεστη ζήτηση από την Ασία, ακόμη και όταν η Δύση έκανε πίσω από τον άνθρακα. Η τελευταία συμφωνία του Glasenberg ενώ ετοιμαζόταν να αποχωρήσει το 2021 ήταν η αγορά ενός ορυχείου θερμικού άνθρακα στην Κολομβία. Ο Nagle, ο επιλεγμένος διάδοχός του και συμπατριώτης του Νοτιοαφρικανός, ξεκίνησε επίσης την καριέρα του στον τομέα του άνθρακα και υπερασπίζεται επίσης εδώ και καιρό το καύσιμο.

Η Glencore έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θα αποχωρούσε αν υπήρχε πίεση από τους επενδυτές να το πράξει, αλλά για χρόνια η εταιρεία συνέχισε να σκάβει άνθρακα ενώ οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της ξεπούλησαν. (Το σχέδιο της Glencore ήταν αντίθετα να συνεχίσει τις υπάρχουσες δραστηριότητές της μέχρι να εξαντληθούν).

Αυτό φάνηκε να αλλάζει όταν η Glencore προσπάθησε να αγοράσει την Teck Resources Ltd. πριν από ένα χρόνο, με μια πρόταση να χωρίσει τη συνδυασμένη εταιρεία σε δύο ξεχωριστούς παραγωγούς άνθρακα και μετάλλων.

Η Glencore απέτυχε να κερδίσει την Teck, αλλά απέκτησε τα ανθρακωρυχεία της ως βραβείο παρηγοριάς. Ανακοίνωσε ταυτόχρονα ότι σχεδίαζε να διαχωρίσει την επιχείρηση άνθρακα ούτως ή άλλως εντός δύο ετών από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η απόφαση βασίστηκε στη θετική ανταπόκριση των επενδυτών στο αρχικό της σχέδιο για την Teck, δήλωσε η εταιρεία την Τετάρτη.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των μηνών που ακολούθησαν, έγινε όλο και πιο σαφές ότι οι επενδυτές δεν ήταν έτοιμοι να πουν αντίο. Το Bloomberg ανέφερε τον Απρίλιο ότι αρκετοί από τους κορυφαίους κατόχους της εταιρείας τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης της επιχείρησης άνθρακα.

Μετά τον Glasenberg, ο οποίος κατέχει το 9,9%, οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Glencore είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ, η Capital Group και η BlackRock Inc. Εάν η Glencore είχε προχωρήσει με την απόσχιση, πολλοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της BlackRock, θα έβλεπαν την έκθεσή τους στην κερδοφόρα επιχείρηση άνθρακα να διακόπτεται λόγω των πολιτικών που τους εμποδίζουν να κατέχουν αμιγείς εταιρείες άνθρακα.

Η αγορά των ορυχείων της Teck είδε την Glencore να αποκτά τον έλεγχο μιας μεγάλης σουίτας ορυχείων άνθρακα κοκκοποίησης – που χρησιμοποιείται για την παραγωγή χάλυβα – η οποία προστίθεται τώρα στη δική της επιχείρηση που βασιζόταν κυρίως στον θερμικό άνθρακα που καίγεται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συζήτηση σχετικά με το μέλλον των ανθρακωρυχείων της Glencore αναδεικνύει μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με το αν οι επενδυτές και οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους στην επιχείρηση, γεγονός που δημιουργεί τον κίνδυνο να αντικατασταθούν από φορείς εκμετάλλευσης και μετόχους που ενδιαφέρονται λιγότερο για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Ο κόσμος των ορυχείων έχει επίσης αλλάξει από τότε που η Glencore ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αποσχίσει το μεγαλύτερο εισόδημά της. Ο όμιλος BHP, ο μεγαλύτερος μεταλλωρύχος, απέτυχε στην προσπάθειά του να εξαγοράσει την ανταγωνίστρια Anglo American Plc σε μια συμφωνία ύψους 49 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα φέτος, και οι υπεύθυνοι των αντιπάλων εξετάζουν επίσης πιθανές συγχωνεύσεις και εξαγορές, καθώς μια νέα εποχή συναλλαγών επικρατεί σε ολόκληρο τον κλάδο.

Για την Glencore, η συρρίκνωση και η απώλεια μεγάλου μέρους της δύναμης πυρός της θα περιόριζε τις επιλογές της για να ανταγωνιστεί τους μεγαλύτερους ομόλογους της σε κάθε πιθανή συγχώνευση και εξαγορά.

“Η κλίμακα είναι σημαντική σε αυτόν τον κλάδο”, δήλωσε ο Nagle.

Διαβάστε ακόμη

Κώστας Νεμπής (OTE): Συνεχίζουμε τις μεγάλες επενδύσεις, επιταχύνουμε την εμπορική τους αξιοποίηση

Στάσσης: Χτίζεται η νέα ΔΕΗ στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης

Πυροτεχνήματα: Η χρήση τους εντείνει την ατμοσφαιρική ρύπανση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version