Μία, μάλλον αρνητική, εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας σκιαγράφησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην πρώτη της δημόσια δήλωση ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ανέφερε δε ότι μια πιο σοβαρή επικείμενη επιβράδυνση της οικονομίας θα απαιτούσε από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.
Σε μια ομιλία της που θέτει το κλίμα για την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ της επόμενης εβδομάδας, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ταμείο θα μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 στην επόμενη έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, που θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στο 3,2% φέτος και 3,5% το επόμενο έτος. Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση από τον περασμένο Οκτώβριο.
Τα παγκόσμια θεσμικά όργανα, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές κατηγορούν την εμπορική διένεξη για τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως πρωταρχικό παράγοντα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Οι εμπορικές εντάσεις έχουν οδηγήσει εν μέρει την κατασκευή στην υποχώρηση και την αποδυνάμωση των επενδύσεων, δημιουργώντας ένα «σοβαρό κίνδυνο» εξάπλωσης σε άλλες περιοχές της οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες και η κατανάλωση, ανέφερε η Γκεοργκίεβα. Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι σχεδόν ασταθής, πρόσθεσε.
«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 90% του κόσμου βλέπει πιο αργή ανάπτυξη. Αντίθετα, πριν από δύο χρόνια, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στα τρία τέταρτα του πλανήτη σε μια συγχρονισμένη ανάκαμψη, πρόσθεσε.
«Η αβεβαιότητα – που δημιουργείται τόσο από το εμπόριο, αλλά και από το Brexit, και τις γεωπολιτικές εντάσεις – εμποδίζει την οικονομία», ανέφερε η Γκεόργκιεβα. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι οικονομικές διαμάχες θα μπορούσαν να «διαρκέσουν επί μια γενεά» με πιθανές μετατοπίσεις, όπως οι αποσπασματικές αλλαγές στον εφοδιασμό αλλά και το απομονωμένο εμπόριο.
Σχετικά με τη νομισματική πολιτική, η Γκεοργκίεβα είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια, «ειδικά επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός σε πολλές χώρες και η συνολική ανάπτυξη εξασθενεί». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πολύ χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια μπορεί να δημιουργήσουν « αρνητικές παρενέργειες και ακούσιες συνέπειες» που μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικές ευπάθειες.
«Οι νομισματικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν λύσεις. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο», ανέφερε.
Η Γκεοργκίεβα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέλαβε την 1η Οκτωβρίου ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, ως διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έφυγε για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.