Οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού αναμενέται ότι θα οδηγήσουν την Γερμανία στη χειρότερη οικονομική ύφεση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 6,3% το 2020, μια αρκετά μεγαλύτερη πτώση από εκείνη που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μια δεκαετία, ανέφερε η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα το χαμηλότερο επίπεδο της ύφεσης -το χειρότερο από τουλάχιστον το 1950- αναμένεται τον Απρίλιο, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η σταδιακή σταθεροποίηση της οικονομίας.
Η διοίκηση της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να αναμένει μια ανάκαμψη σε σχήμα V (γρήγορη πτώση και γρήγορη ανάκαμψη) με ανάπτυξη άνω του 5% το 2021, αναφέρει η Handelsblatt. Το υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έχει πληγεί από μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας για τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας, τα οποία έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των εργοστασίων, στην ακύρωση ταξιδιών και στο κλείσιμο των σχολείων σε ολόκληρη την ήπειρο. Σχεδόν μία στις τρεις επιχειρήσεις στη Γερμανία ζήτησε κρατική στήριξη.
Για να αντιμετωπίσει την κρίση, η Γερμανία εγκατέλειψε την πολιτική του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και κινητοποίησε ένα σχέδιο διάσωσης ύψους 1,2 τρισ. ευρώ (1,3 δισ. δολάρια) για να παρέχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στήριξη στην οικονομία.
Οι δείκτες που προβληματίζουν
Μετά από χρόνια πλεονασμάτων, το έλλειμμα του δημόσιου τομέα πιθανότατα θα διευρυνθεί σε περισσότερο από 7% του ΑΕΠ φέτος λόγω των πρόσθετων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 75% περίπου του ΑΕΠ, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιονομική έκθεση της κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τα τελευταία στοιχεία των οικονομικών δεικτών της Γερμανίας είναι ανησυχητικά. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη διεύρυνε την πτώση της τον Απρίλιο ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας βρίσκεται σε αναστολή δραστηριοτήτων και οι επιχειρήσεις αναμένουν μια παρατεταμένη περίοδο μειωμένης ζήτησης. Συγκεκριμένα ο δείκτης του επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ινστιτούτου Ifo κατέγραψε το ιστορικό χαμηλό των 74,3 μονάδων, πολύ κάτω από τις μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων.
Ο μηνιαίος δείκτης υπευθύνων προμηθειών στη μεταποίηση (γνωστός ως δείκτης PMI) του IHS Markit έπεσε τον Απρίλιο στις 17,1 μονάδες τον Απρίλιο, που είναι το χαμηλότερο χαμηλότερο επίπεδο του δείκτη από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις πριν από 22 χρόνια.
Η μειωμένη καταναλωτική δύναμη των εκατομμυρίων εργαζομένων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικής άδειας και η εξέλιξη της επιδημίας σε χώρες που αποτελούν εμπορικό προορισμό για τα προϊόντα της Γερμανίας αναμένεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στις γερμανικές επιχειρήσεις για αρκετό χρονικό διάστημα – και οι δείκτες αναμένεται να υποχωρήσουν περαιτέρω.
Η δέσμευση της Μέρκελ να υποστηρίξει την τεράστια προσπάθεια ανοικοδόμησης της ΕΕ συνέβαλε στο να διατηρηθούν ζωντανές οι προοπτικές μιας συμφωνίας, καθώς τα κράτη-μέλη διαφωνούν για τον τρόπο χρηματοδότησης των δαπανών. Οι ηγέτες του μπλοκ ενέκριναν ένα βραχυπρόθεσμο πακέτο 540 δισ. ευρώ, αλλά απέτυχαν να καταγράψουν μεγάλη πρόοδο σε ένα πρόγραμμα μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης.
Η πίεση για δράση αυξάνεται. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ είπε στους αρχηγούς των κυβερνήσεων ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα μπορούσε να συρρικνωθεί έως και 15% φέτος, και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο η αντίδραση τους να αποδειχθεί πολύ μικρή και πολύ αργή.
Η Μέρκελ αφού άνοιξε μικρά καταστήματα και καταστήματα εξοπλισμού στις αρχές της εβδομάδας, επανέλαβε την προειδοποίησή της για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων, λέγοντας ότι η χώρα δεν έχει βγει ακόμα στο ξέφωτο.
«Δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας αλλά στην αρχή», δήλωσε η Πέμπτη η Μέρκελ σε ομιλία της στο κοινοβούλιο. «Ας μην ρισκάρουμε αυτό που έχουμε επιτύχει και ας μην διακινδυνεύσουμε να διακινδυνεύσουμε μια υποτροπή».