Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να είναι παράνομη η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , εάν οι γαλλικές βουλευτικές εκλογές προκαλέσουν επικίνδυνο sell-off στους κρατικούς τίτλους της Γαλλίας.

«Μια έντονη παρέμβαση της ΕΚΤ θα δημιουργούσε ορισμένα οικονομικά και συνταγματικά ζητήματα», δήλωσε ο Λίντνερ την Πέμπτη όταν ρωτήθηκε για ένα τέτοιο σενάριο σε εκδήλωση του ινστιτούτου Ifo στο Μόναχο.

Αναφέρθηκε στα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του μέσου προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) «τα οποία μέχρι στιγμής υπήρχαν δεν έχουν ενεργοποιηθεί». Η χρήση τους «θα ήταν μια δοκιμασία τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών προκειμένου να διαπιστώσει αν όλα αυτά εξακολουθούν να είναι σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές συνθήκες», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν το θέλω αυτό».

Η αιφνιδιαστική απόφαση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στις 9 Ιουνίου να προκηρύξει εκλογές αναστάτωσε τους επενδυτές ομολόγων, οι οποίοι ζητούν το μεγαλύτερο ασφάλιστρο απόδοσης έναντι του γερμανικού χρέους από την κρίση της ευρωζώνης το 2012.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το spread των γαλλικών ομολόγων ανέβηκε και πάλι την Πέμπτη, φτάνοντας έως και τις 82 μονάδες βάσης, σε μια ένδειξη ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για πιθανές πολιτικές διαταραχές. Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί την Κυριακή και ο δεύτερος και τελικός γύρος θα διεξαχθεί μια εβδομάδα αργότερα.

Οι φόβοι των επενδυτών πυροδοτήθηκαν από τα σχέδια δημόσιων δαπανών του κόμματος της Μαρίν Λεπέν, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις, και από μια αριστερή συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο βρίσκεται στη δεύτερη θέση.

Η ΕΚΤ δημιούργησε το TPI το 2022 λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, εν μέσω ανησυχιών ότι η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα προκαλούσε αναταραχή στην αγορά.

Όπως και στον μηχανισμό για την αγορά ομολόγων που ανακοινώθηκε μια δεκαετία νωρίτερα στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήταν ασαφείς σχετικά με τον σχεδιασμό του προγράμματος, προκειμένου να αποφύγουν πιθανά νομικά προβλήματα.

Ενώ οι αγορές περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει μέρος της εργαλειοθήκης της ΕΚΤ, παραμένουν αμφιλεγόμενες και οδηγούν τακτικά το θεσμικό όργανο στα δικαστήρια.

Μέχρι στιγμής, οι δικαστές έχουν ταχθεί στο πλευρό της ΕΚΤ υποστηρίζοντας ότι οι αγορές είναι νόμιμες, αλλά έχουν επίσης επιβάλει αυστηρά όρια και προϋποθέσεις που οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν προωθήσει όλα αυτά τα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Moody’s: Αναβαθμίζει την Alpha Bank σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 14 χρόνια

Γερμανία: Σε ισχύ ο νέος νόμος για την ιθαγένεια – Πιο απλή η πολιτογράφηση των ξένων κατοίκων

Φωτιά στην Υδρα: Ποινική δίωξη στους 8 από το Καζακστάν

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ