Τα “γεράκια” της Γερμανίας έχασαν για άλλη μια φορά ένα “πάτημα” στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα. Αλλά η Angela Merkel δεν φαινόταν να έχει ενοχληθεί πολύ…
Η Sabine Lautenschlaeger παραιτήθηκε από την διοίκηση της Τράπεζας την Τετάρτη, απογοητευμένη από την αποτυχία της να περιορίσει τη νομισματική πολιτική κινήτρων, μια πολιτική απόφαση που πυροδότησε στο παρελθόν τη γερμανική αντίδραση. Αυτή τη φορά η απάντηση ήταν σιωπηρή και η ίδια η Merkel κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βοηθήσουν την κεντρική τράπεζα, αντί να την κάνουν να ποδοσφαιροποιήσει την πολιτική.
“Η νομισματική πολιτική είναι κάτι που αφορά στους ανθρώπους και το οποίο γίνεται αντιληπτό πολύ διαφορετικά στην Πορτογαλία και την Ελλάδα ή στη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες”, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε διάσκεψη στη Φρανκφούρτη την Πέμπτη. “Το πολιτικό καθήκον που έχουμε, φυσικά, είναι να μην επιβαρύνουμε υπερβολικά τη νομισματική πολιτική, αλλά με λογικές μεταρρυθμίσεις και οικονομικές πολιτικές να διασφαλίσουμε ότι η ΕΚΤ δεν θα επιβαρυνθεί υπερβολικά”.
Αυτή η παρέμβαση ήταν ακόμη πιο εντυπωσιακή, καθώς η ίδια η Merkel βρίσκεται σε μια μάλλον δύσκολη θέση ως προς την πολιτική που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα αυτή τη στιγμή.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών σε μια διεθνή εκστρατεία για νέα δημοσιονομικά κίνητρα από το Βερολίνο. Στη χώρα της, η Merkel αντιμετωπίζει κριτική επειδή η Γερμανία απέτυχε για άλλη μια φορά να εξασφαλίσει την προεδρία της ΕΚΤ όταν ο Draghi αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, πίσω από την πολιτική σκηνή, στα παρασκήνια, υπάρχει η αίσθηση ότι τα επιχειρήματα της κεντρικής τράπεζας αρχίζουν να κερδίζουν πρόσφορο έδαφος.
Ο πρώην επικεφαλής της Bundesbank, Axel Weber, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Merkel θα πρέπει να συναινέσει στην πολιτική κινήτρων που ζητά ο Draghi για να βοηθήσει να διατηρηθεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Ακόμα και ο Wolfgang Schaeuble, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος συνέβαλε στην εφαρμογή της ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής, λέει ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί εάν θα χρειαστεί μεγαλύτερη επένδυση σε αυτή την πολιτική.
Η πολιτική τάξη της Γερμανίας εξακολουθεί να πασχίζει να αποδεχθεί την απώλεια της κυριαρχίας της στην ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, ακόμη και μετά από 20 χρόνια. Πριν από το ευρώ, η Bundesbank έθετε το επιτόκιο αναφοράς που ίσχυε για μια ολόκληρη ήπειρο, την ευρωπαϊκή. Από τότε, αξιωματούχοι στο Βερολίνο παρακολούθησαν έναν Ολλανδό, έναν Γάλλο και τώρα έναν Ιταλό, να βρίσκεται στο τιμόνι της ΕΚΤ. Και η επόμενη πρόεδρος θα είναι Γαλλίδα.
“Δεν θέλουμε μια γερμανική νομισματική πολιτική στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Alexander Radwan, βουλευτής από το “αδελφό” κόμμα της Merkel, την Χριστιανοκοινωνική Ένωση. “Αλλά θέλουμε μια μεγάλη χώρα όπως η Γερμανία να εκπροσωπείται σωστά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”.