Η κυβέρνηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατέρρευσε αφού έχασε την πρόταση μομφής. Το αποτέλεσμα φέρνει τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά σε μια ακροδεξιά κυβέρνηση – αυτό που ο πρόεδρος Μακρόν προσπάθησε να αποφύγει με κάθε κόστος.

Ο Στίβεν Κάρολ του Bloomberg και ο παρουσιαστής Ντέιβιντ Γκούρα, ανέλυσαν τις τρέχουσες πιέσεις στην κυβέρνηση της Γαλλίας, τι οδήγησε στην ψηφοφορία και τι γνωρίζουμε για το τι θα ακολουθήσει.

«Οι πολιτικοί της δεξιάς – και της αριστεράς – ζήτησαν αυτή την ψηφοφορία και την υποστήριξαν, αφού ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ προώθησε έναν προϋπολογισμό χωρίς κοινοβουλευτική υποστήριξη», τόνισε ο Γκούρα.

«Αυτή η ψήφος δυσπιστίας ουσιαστικά τερμάτισε τη σύντομη θητεία του Μπαρνιέ ως πρωθυπουργού. Ο Μπαρνιέ απευθύνθηκε στο έθνος λίγο πριν από την ψηφοφορία, χαρακτηρίζοντας τιμή του που υπηρέτησε, με αξιοπρέπεια, τη Γαλλία και τον λαό της. Ο Μισέλ Μπαρνιέ είναι ο πρωθυπουργός με τη μικρότερη θητεία στη σύγχρονη πολιτική ιστορία της Γαλλίας. Μόλις δύο μήνες και 29 ημέρες στην εξουσία. 331 βουλευτές ψήφισαν εναντίον του», υπογράμμισε ο Κάρολ, τονίζοντας πως αυτό βυθίζει τη Γαλλία σε ένα σχετικό πολιτικό χάος.

Προς το παρόν, η Γαλλία δεν έχει κυβέρνηση. Θα υπάρχουν υπηρεσιακοί υπουργοί αλλά ο Εμανουέλ Μακρόν πρέπει να βρει κάποιον νέο για να αναλάβει την αδύνατη πρόκληση της πρωθυπουργίας και να προσπαθήσει να συναρμολογήσει ένα είδος λειτουργικής πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο, κάτι που μαθηματικά φαίνεται πολύ δύσκολο.

Σημειωτέον πως η Γαλλία βρίσκεται ήδη υπό εποπτεία για αυτό που η Ε.Ε. αποκαλεί διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, επειδή το έλλειμμά της είναι πολύ υψηλό, συμπλήρωσε ο αναλυτής.

Γκούρα: «Ποια ήταν η αντίδραση της αγοράς πριν από την ψηφοφορία και τι έχουμε δει από τότε»;

Κάρολ: «Η διαφορά του κόστους δανεισμού μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας διευρύνθηκε στο μεγαλύτερο ποσοστό από το 2012. Αυτό ήταν το αποκορύφωμα της κρίσης της ευρωζώνης και είναι πάντα ο τρόπος που σκεφτόμαστε για το χρέος στην ευρωζώνη. Τώρα, το 10ετές κόστος δανεισμού της Γαλλίας εξακολουθεί να είναι κάτω από 3%. Είναι περίπου 2,9%, κάτι που εξακολουθεί να σημαίνει ότι αν πρόκειται να πάρετε ένα στεγαστικό δάνειο στη Γαλλία, θα εξακολουθείτε να έχετε ένα αρκετά καλό επιτόκιο για ένα στεγαστικό δάνειο σταθερού επιτοκίου, επειδή τα γαλλικά στεγαστικά δάνεια είναι σταθερά για όλη τη διάρκειά τους γύρω στο 3%, το οποίο φαίνεται αρκετά καλό αν ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ».

«Η άλλη αντίδραση στις αγορές αφορά το ευρώ, το οποίο αποδυναμώθηκε περαιτέρω, αλλά είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε πόσο ακριβώς αυτό οφείλεται στη Γαλλία, επειδή η ισχύς του δολαρίου ήταν επίσης ένα θέμα των τελευταίων εβδομάδων».

Γκούρα: «Τι ειπώθηκε πριν από την ψηφοφορία»;

Κάρολ: «Μίλησαν ο ηγέτης του ακροαριστερού κόμματος στο Κοινοβούλιο, Ερίκ Κοκερέλ και η Μαρίν Λεπέν από την ακροδεξιά. Ήταν πολύ πρόθυμοι να επισημάνουν ότι πρόκειται για έναν άδικο προϋπολογισμό, έναν προϋπολογισμό που δεν ήταν αυτό που ήθελαν να δουν από μια κυβέρνηση και, όπως υποστήριξαν, πλήττει τον γαλλικό λαό. Ο ίδιος ο Μισέλ Μπαρνιέ είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του πριν από την προκήρυξη της ψηφοφορίας, κάνοντας λόγο για μια στιγμή αλήθειας και μια στιγμή ευθύνης για τη χώρα».

Γκούρα: «Ποιο είναι το ιστορικό του Μπαρνιέ; Γιατί ο Μακρόν τον επέλεξε για πρωθυπουργό»;

Κάρολ: «Ο Μισέλ Μπαρνιέ αποτελεί σταθερό μέλος της γαλλικής πολιτικής εδώ και περίπου 50 χρόνια. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής της περιοχής Haute Savoie από την οποία κατάγεται – μέσα και γύρω από τις γαλλικές Άλπεις. Είναι κάποιος που υπηρέτησε ως υπουργός σε προηγούμενες κυβερνήσεις. Ήταν μέλος του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων στη Γαλλία. Συνέχισε την καριέρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως ευρωπαίος Επίτροπος και επίσης ως επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit. Ήταν ένας εξαιρετικά έξυπνος διαπραγματευτής».

Γκούρα: «Τι έκανε αυτόν τον προϋπολογισμό, τον προϋπολογισμό που ο Μισέλ Μπαρνιέ πέρασε από το κοινοβούλιο, τόσο αντιδημοφιλή»;

Κάρολ: «Υπήρχαν πολλά μεμονωμένα αντιδημοφιλή μέτρα σε αυτόν. Το πιο αμφιλεγόμενο ήταν αυτή η ιδέα για τις συντάξεις στη Γαλλία, οι οποίες αυξάνονται κάθε χρόνο ανάλογα με τον πληθωρισμό. Ένα από τα πράγματα που προσπάθησε να κάνει ο Μισέλ Μπαρνιέ για να εξοικονομήσει χρήματα ήταν να καθυστερήσει αυτή την αύξηση για τους συνταξιούχους που θα έπρεπε να τεθεί σε ισχύ από την πρώτη Ιανουαρίου μέχρι αργότερα μέσα στο έτος. Ουσιαστικά προσπάθησε να εξοικονομήσει λίγα χρήματα εφαρμόζοντας την αύξηση αυτή λίγο αργότερα. Αυτή ήταν μια από τις κόκκινες γραμμές που είχε η Μαρίν Λεπέν».

Γκούρα: «Τι είναι πιθανό να συμβεί το επόμενο έτος»;

Κάρολ: «Υπάρχουν μερικές προθεσμίες για τις οποίες πρέπει να ανησυχούμε. Μία από αυτές είναι ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους .Δεν υπάρχει ανησυχία για ένα κλείσιμο της κυβέρνησης τύπου ΗΠΑ, αλλά εισέρχεται σε σχετικά αδοκίμαστο έδαφος, όπου υπάρχει μια διάταξη έκτακτης ανάγκης που επιτρέπει την είσπραξη φόρων, την παροχή ελάχιστων υπηρεσιών, την καταβολή κοινωνικών παροχών, για παράδειγμα, η οποία όμως θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα στη λειτουργία της χώρας».

Γκούρα: «Τι μέλλει γενέσθαι για την ακροδεξιά ηγέτιδα Λεπέν και το κόμμα της»;

Κάρολ: Η Λεπέν χτίζει το πολιτικό της κεφάλαιο στη Γαλλία για περισσότερα από 10 χρόνια, προσπαθώντας ουσιαστικά να διεκδικήσει την προεδρία το 2027. Παρά ταύτα, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δικαστική απόφαση τον Μάρτιο του επόμενου έτους, η οποία θα μπορούσε να της απαγορεύσει να κατέβει στις επόμενες προεδρικές εκλογές».

Γκούρα: «Ο επόμενος πρωθυπουργός θα μπορούσε να επιλέξει να οικοδομήσει μια συμμαχία με το σοσιαλιστικό κόμμα»;

Κάρολ: «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πήρε πολλές έδρες στις τελευταίες εκλογές και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα αυτής της αριστερής συμμαχίας. Οι κεντρώοι προσπαθούν να τους προσελκύσουν για να ενταχθούν σε κάτι που θα μπορούσε να σχηματίσει μια λειτουργική κυβέρνηση. Προς το παρόν, αυτή είναι η μόνη επιλογή που φαίνεται δυνατή χωρίς μεγάλες πολιτικές αλλαγές από τα εμπλεκόμενα κόμματα».

Γκούρα: «Τι σημαίνουν όλα αυτά για τη χώρα»;

Κάρολ: «Οι άνθρωποι στη Γαλλία ανησυχούν, όπως παντού, για το κόστος διαβίωσης και τις δημόσιες υπηρεσίες. Υπάρχει ελάχιστη ελπίδα ότι αυτό το αδιέξοδο, όπως και αν επιλυθεί, θα οδηγήσει πραγματικά στην αντιμετώπιση των αναγκών των ανθρώπων, στην αντιμετώπιση των επιθυμιών τους από την επόμενη κυβέρνηση. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα σχετικά με το πώς μπορεί κάποιος να κερδίσει τη στήριξη του κοινοβουλίου και να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που έχουν οι Γάλλοι για το μέλλον τους σε έναν πιο αβέβαιο κόσμο».

Διαβάστε ακόμη 

Πώς έριξε η Ιταλία την ανεργία σε χαμηλό εικοσαετίας

«Φοροσαφάρι»: Αδήλωτες πισίνες, ακίνητα-φάντασμα και οι νέες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις της Εφορίας

Αναβάλλεται το ταξίδι Μητσοτάκη στον Λίβανο – Βλάβη στο πρωθυπουργικό αεροσκάφος

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα