search icon

Bloomberg

Η Ευρώπη βγαίνει κερδισμένη από το sell-off στις αμερικανικές αγορές

Αποφεύγουν τις υπερεκτιμημένες και εκτεθειμένες σε αύξηση των επιτοκίων της Fed μετοχές των ΗΠΑ οι επενδυτές - Σταθερότητα και κανονικότητα η νέα τακτική τους - Με το βλέμμα στην Ουκρανία και την ΕΚΤ αυξάνονται οι επενδύσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

H Ευρώπη φαίνεται πως αποτελεί το «απάγκιο» των επενδυτών για φέτος, λόγω του πρόσφατου sell-off στις αμερικανικές αγορές και της τακτικής της Fed η οποία προετοιμάζεται για αύξηση των επιτοκίων

«Η ευρωπαϊκή αγορά είναι πιο ελκυστική, ενώ δεν έχει τόσο μεγάλη έκθεση στις μεταβολές των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ», ανέφερε ο Francisco Simon, στέλεχος της Santander Asset Management. 

Την ίδια άποψη φαίνεται πως συμμερίζονται και αρκετοί άλλοι αναλυτές, από τη Citigroup μέχρι τη JPMorgan Chase & Co, τη Morgan Stanley και τη BofA, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε γενναίες επενδύσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν υπολογίσει την επερχόμενη περίοδο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής αρκετά καλά», ανέφερε ο Norman Villamin, CIO της UBP Wealth Management. «Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, οι αγορές δεν έχουν ακόμα λάβει υπόψη οποιαδήποτε παρόμοια κίνηση από την ΕΚΤ, οπότε και υπάρχει αρκετός χώρος για κερδοφορία τους επόμενους μήνες».

Έχοντας υστερήσει σε σχέση με τις αμερικανικές αγορές το 2021, οι ευρωπαϊκές μετοχές φαίνεται πως βρίσκονται σε καλύτερο σημείο εν μέσω του πρόσφατου sell-off στη Wall Street. 

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ακόμα μια μικρή πιθανότητα πως οι ελπίδες θα αποδειχθούν φρούδες, δεδομένης της παρόμοιας κατάστασης το περασμένο έτος στις ασιατικές αγορές, οι οποίες επλήγησαν από την παρέμβαση των ρυθμιστών και της κρίσης της κινεζικής αγοράς ακινήτων.

Η αισιοδοξία για την Ευρώπη, όμως, αποδεικνύεται  σωστή. Η έλλειψη του γκλάμουρ και των υποσχέσεων για υπερβολική κερδοφορία αποτελούν σημάδια σταθερότητας και στιβαρότητας τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη έχουν κλείσει τις «κάνουλες» της ρευστότητες και περιορίζουν το περσινό μετοχικό ράλι.

Η μοίρα των ευρωπαϊκών δεικτών δε βασίζεται σε μια «χούφτα» κολοσσιαίων επιχειρήσεων όπως Apple ή Amazon. Επίσης, οι ευρωπαϊκές αγορές δεν έχουν πλειάδα των αντίστοιχων αμερικανικών εταιρειών με υπερβολικές αποτιμήσεις αξίας.

Με την ανακαμψιακή περίοδο μετά την πανδημία να έχει πια περάσει, η σταθερότητα και κανονικότητα αποτελούν θετικά στοιχεία για την αγορά. «Τάδε έφη» ο δείκτης FTSE 100 ο οποίος κυριαρχείται από εταιρείες της «παλαιάς οικονομίας» όπως BP Plc, Rio Tinto Plc και IAG SA, και ο οποίος έχει καταγράψει κέρδη της τάξης του 2% φέτος, σε αντίθεση με το sell-off των μεγαλύτερων δεικτών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Η Ευρώπη, γι αυτόν το λόγο, φαίνεται πως θα βγει κερδισμένη από τη μεταβατική περίοδο των παγκόσμιων αγορών. Τα αυξημένα επιτόκια σηματοδοτούν τη μετάβαση των επενδυτών σε φθηνότερες μετοχές οι οποίες θα βγουν κερδισμένες από την οικονομική ανάπτυξη, και στις τραπεζικές μετοχές οι οποίες έχουν μεγάλες αποδόσεις.

Η «αποδημιτική πορεία» των επενδυτών αυτή έχει μετατρέψει αρκετές μετοχές σε αγκυροβόλια, όπως αυτές των Standard Chartered Plc και Tenaris SA, μετατρέποντάς τες σε φαβορί των ευρωπαϊκών αγορών. Την ίδια στιγμή, οι blue chip τεχνολογικές μετοχές στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν διόρθωση, κυμαινόμενες σε λογικότερα πλαίσια. 

Επιπλέον θετικό στοιχείο αποτελεί και η πιθανότητα της σύνθεσης ενός κοινού Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Οι αναλύσεις του Bloomberg υποδεικνύουν πως η Ευρωζώνη ενδέχεται να αναπτυχθεί γρηγορότερα από τις ΗΠΑ φέτος. 

Δε θα πρέπει να ξεχάσουμε, όμως, και το γεγονός πως η Ευρώπη είναι εκτεθειμένη σε μερικά ρίσκα. Η πιθανή αύξηση των επιτοκίων μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση για μερικές υπερχρεωμένες οικονομίας της Ευρωζώνης όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. 

Παρόμοια απειλή καθιστά και η πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία αποτελεί σημαντικό λόγο ανησυχίας ο οποίος περιορίζει το επενδυτικό συναίσθημα. Οι αισιόδοξοι μεταξύ αυτών, όμως, φαίνεται πως είναι αμετακίνητοι και έχουν ήδη αρχίσει να ποντάρουν στις ευρωπαϊκές αγορές.

Διαβάστε ακόμα:

Mobile internet: 31η η Ελλάδα μεταξύ 138 χωρών στις ταχύτητες σύνδεσης

Ο «χάρτης» του κατώτατου μισθού στην ΕΕ: Σε ποια θέση είναι η Ελλάδα, τι αλλάζει μετά την αύξηση (γραφήματα)

Αυτό είναι το νέο ξενοδοχείο με γαλλικό …άρωμα και 33,4 εκατ. απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας

Exit mobile version