search icon

Bloomberg

Η Ευρώπη δίνει €100 δισ. στο πιο φιλόδοξο «πράσινο» σχέδιο του κόσμου

Στην επταετία 2021- 2017 η ΕΕ θέλει να στρέψει επενδύσεις προς «πράσινα» σχέδια, τα οποία θα εναρμονίζονται με τις προδιαγραφές των Βρυξελλών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να δημιουργήσει ένα Ταμείο, το οποίο θα συντελέσει στην κινητοποίηση επενδύσεων ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ (111 δισ. δολαρίων), προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η πιο φιλόδοξη προσπάθεια του κόσμου να δημιουργηθεί μια πράσινη οικονομία στην Ευρώπη.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, νέα επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον καθορισμό των κονδυλίων της περιόδου 2021- 2027. Το εργαλείο αυτό αναμένεται να βοηθήσει περισσότερο εκείνες τις περιοχές της Ευρώπης, που θα πληγούν περισσότερο κατά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού στόχου για μηδενικές εκπομπές αερίων έως το 2050. Αυτός είναι ακρογωνιαίος λίθος του περίφημου «πράσινου deal» το οποίο θα φέρει τις Βρυξέλλες αντιμέτωπες και με άλλους φορείς που ρυπαίνουν, στην προσπάθειά της Ευρώπης να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το θέμα» δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Ωστόσο, προφανώς υπάρχουν κι ανησυχίες για τον τρόπο που θα χρηματοδοτήσουμε αυτό το σχέδιο. Κι η αλήθεια είναι ότι δεν ξεκινάμε όλοι από το ίδιο σημείο. Συνεπώς, αυτός είναι ο λόγος που προτείνουμε ατη δημιουργία αυτού του Ταμείου».

Η νέα αυτή ευρωπαϊκή πρωτοβουλία θα επιδιώξει, μεταξύ άλλων, να κατευνάσει μια μικρή ομάδα κρατών στην ανατολική πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επικεφαλής την Πολωνία, η οικονομία της οποίας βασίζεται στον άνθρακα και η οποία στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου εμπόδισε την πρόοδο του σχεδίου της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα. Μια πιθανή ομοφωνία των Ευρωπαίων ηγετών υπέρ του σχεδίου στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Δεκεμβρίου, θα ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των εργασιών της επιχείρησης «μετάβαση σε μια πράσινη Ευρώπη».

Η Πολωνία θεωρεί ότι το κόστος της πολιτικής για κλιματική ουδετερότητα για τη χώρα θα ανέλθει στα 505 δισ. ευρώ μέχρι το 2050. Η κυβέρνηση στη Βαρσοβία θα αναλύσει με προσοχή τις λεπτομέρειες της πρότασης της φον ντερ Λάιεν, όπως υποστήριξε ο Πολωνός υφυπουργός Περιβάλλοντος, Άνταμ Γκίνσμπουργκ- Τσεκβερτίνσκι.

Ο Πολωνός υπουργός δήλωσε την Τετάρτη σε μια διακρατική διάσκεψη στις Βρυξέλλες «ελπίζω ότι θα είναι χρήσιμο να οδηγηθούμε σε μια απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών»

Η ευρωπαϊκή «Πράσινη Συμφωνία», εάν τελικά εφαρμοστεί, θα εναρμονίσει την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική με τη Συμφωνία του Παρισιού, που υπεγράφη το 2015 κι αποτελεί διεθνές ορόσημο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής. Άλλες χώρες που ρυπαίνουν, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμα μετασχηματίσει την ευχολογική τους στήριξη στη Συμφωνία του Παρισιού, σε συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής που θα καταπολεμούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Exit mobile version