Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας προετοιμάζονται για υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο για παρατεταμένο διάστημα, μειώνοντας τις ελπίδες για περαιτέρω μειώσεις μετά τις ήπιες καιρικές συνθήκες και τα ισχυρά αποθέματα που βοήθησαν την Ευρώπη να τα βγάλει πέρα τον φετινό χειμώνα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν κάνει βουτιά περί το 80% από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, παραμένουν όμως υψηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο.
Η Shell έχει ανακοινώσει ότι περιμένει παρατεταμένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα, ενώ η Repsol προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές μπορεί να είναι δομικές λόγω εμποδίων στην παραγωγή.
«Ενώ οι πελάτες βλέπουν κάποια αποκλιμάκωση στις τιμές, παραμένει ξεκάθαρο ότι κάποιοι θα συνεχίσουν να χρειάζονται οικονομική ενίσχυση», αναφέρει ο CEO της Centrica Plc, Κρις Ο’ Σι.
Οι χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες έχουν δώσει κάποια ανακούφιση, επιτρέποντας τη μείωση των ανησυχιών για τις προμήθειες και τα ποσοστά πληθωρισμού.
Ο σχετικά ήπιος χειμώνας έβαλε φρένο στη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, ενώ οι ισχυρές ροές LNG βοήθησαν τους αγοραστές να αντικαταστήσουν τις ρωσικές προμήθειες.
Ωστόσο, οι ανακοινώσεις εταιρικών κερδών αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζουν ότι οι συνθήκες που παρατηρήθηκαν το 2022 ενδέχεται να μην επαναληφθούν φέτος. Η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει την προοπτική ελλείψεων φυσικού αερίου φέτος, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω τη ζήτηση, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σε έκθεσή του την Τετάρτη.
Οι αγορές φυσικού αερίου είναι σε «καλύτερη κατάσταση από ό,τι περίμεναν πολλοί πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ. «Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ο χειμώνας 2023-2024 είναι πιθανό να αποτελέσει την πραγματική δοκιμασία».
Οι μετεωρολόγοι βλέπουν τη βορειοδυτική Ευρώπη να ολοκληρώνει τον μήνα με ψυχρότερο καιρό, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Αν και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις των προμηθειών φυσικού αερίου, οι παίκτες της αγοράς δείχνουν ελάχιστη ανησυχία για συμπίεση για το υπόλοιπο του φετινού χειμώνα. Τα συμβόλαια αναφοράς υποχώρησαν έως και 3,5% την Πέμπτη.
Περαιτέρω, η Shell ανακοίνωσε στο LNG Outlook της ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα υπερβαίνει όλο και περισσότερο την προσφορά μέχρι το 2030.
«Η αυξημένη ανάγκη της Ευρώπης για LNG φαίνεται ότι θα εντείνει τον ανταγωνισμό με την Ασία για περιορισμένο διαθέσιμο εφοδιασμό τα επόμενα δύο χρόνια και μπορεί να κυριαρχήσει στο εμπόριο LNG μακροπρόθεσμα», ανέφερε η Shell.
Το προθεσμιακό ολλανδικό συμβόλαιο του επόμενου μήνα σημείωνε πτώση 3,2% στα 53 ευρώ ανά μεγαβατώρα, νωρίτερα στο Άμστερνταμ.
Διαβάστε ακόμη
Το σπίτι της επικής κρεοφαγίας – Σπάνιες κοπές στην εντυπωσιακή ανοιχτή κουζίνα