search icon

Bloomberg

Η επόμενη απειλή για την παγκόσμια οικονομία έρχεται (ξανά) από τα ακίνητα (γραφήματα)

Η ύφεση στον κτηματομεσιτικό τομέα βαθαίνει παγκοσμίως - Από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και οδηγεί σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη

Η πτώση των τιμών των ακινήτων συνεχίζονται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία και εκτείνονται μέχρι τη Σιγκαπούρη. Παρόλα αυτά όμως, στο Χονγκ Κονγκ μπορεί να υπάρξει ξανά αύξηση τιμών στην αγορά real estate.

Η όλο και πιο χαμηλή αξία των ακινήτων αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, καθώς τα υψηλά επιτόκια διαβρώνουν σιγά σιγά τα οικονομικά των νοικοκυριών και αυτό με τη σειρά του επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις τιμές των ακινήτων.

Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας δείχνουν ότι η ύφεση των τιμών των ακινήτων στις ΗΠΑ συνεχίζεται για πέμπτο μήνα, η πτώση των πωλήσεων κατοικιών στην Κίνα επίσης συνεχίζεται και οι τιμές των ακινήτων τόσο στην Αυστραλία όσο και στη Νέα Ζηλανδία εξακολουθούν να πέφτουν.

Η μείωση της αξίας των κατοικιών απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών που θα αποφεύγουν ολοένα και περισσότερο να επενδύσουν στο στεγαστικό τομέα, στον μοναδικό δηλαδή τομέα που πέρυσι αποτέλεσε έναν φάρο αισιοδοξίας για την παγκόσμια οικονομία. Οι επενδύσεις επίσης πλήττονται, καθώς προγραμματισμένα κατασκευαστικά έργα αναβάλλονται λόγω της πτώσης στις τιμές πώλησης των κατοικιών.

Αυτό είναι συνέπεια της μειωμένης ζήτησης για αγορά κατοικιών και του υψηλότερου κόστους δανεισμού για την αγορά μίας κατοικίας.

Στις ΗΠΑ, η αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων πέρυσι δημιούργησε στασιμότητα στην αγορά κατοικίας και οδήγησε στη χειρότερη ετήσια πτώση σε πωλήσεις κατοικιών εδώ και μία δεκαετία. Αυτό σημαίνει χαμηλές τιμές κατοικιών, ιδιαίτερα σε μέρη της χώρας όπως το Σαν Φρανσίσκο όπου προσιτές τιμές υπήρχαν ήδη.

Αυτή η πίεση των τιμών προς τα κάτω πρόκειται να συνεχιστεί και την Τετάρτη η Federal Reserve, κατά τη νέα της συνεδρίαση αποφάσισε να συνεχίσει την πολιτική νομισματικής σύσφιξης,  στο πλαίσιο της «εκστρατείας» που έχει ξεκινήσει για την  αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Πάντως, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής περιόρισαν την αύξηση των επιτοκίων στο 0,25% ή κατά 25 μονάδες βάσης,  στο εύρος 4,5% – 4,75%.

Η περίπτωση της Κίνας

Στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του κόσμου, η πτώση στις τιμές των ακινήτων στην Κίνα δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης, παρόλο που οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειες στήριξης του κλάδου. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών υποχώρησαν κατά 32,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της China Real Estate Information Corp.

Οι αρμόδιες αρχές έχουν λάβει μέτρα τους τελευταίους μήνες, ώστε να διευκολύνεται η χρηματοδότηση των εργολάβων που έχουν πρόβλημα ρευστότητας, ξεκινώντας μια εκστρατεία μείωσης των χρεών που επιδείνωσαν την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι τοπικές αρχές έχουν επίσης εντείνει τις προσπάθειες για την τόνωση της αγοράς κατοικιών, μεταξύ άλλων με τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων και με τη χαλάρωση των απαιτήσεων προκαταβολής. Τέτοια βήματα είναι απίθανο να ενισχύσουν τις πωλήσεις μέχρι τα μέσα του έτους, σύμφωνα με την αναλύτρια του Bloomberg Intelligence, Κρίστι Χανγκ.

Η συνεχιζόμενη πτωτική τάση στην αγορά ακινήτων στην Κίνα είναι μία αρνητική παράμετρος για την κατά τα άλλα αισιόδοξη άποψη της Nomura Holdings Inc., ότι δηλαδή υπάρχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης το τρέχον έτος, ανέφεραν οι οικονομολόγοι από τον Ting Lu σε σημείωμα της 31ης Ιανουαρίου. Τόνισαν ότι «η στέγαση είναι για να ζεις και όχι για κερδοσκοπία» και ότι η μείωση των τιμών θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη στην κερδοσκοπία.

Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία

Οι τιμές των ακινήτων συνέχισαν να πέφτουν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία τον Ιανουάριο, με τη μείωση των τιμών να συνεχίζεται, καθώς καμία από τις αγορές ακινήτων δεν έχει νιώσει ακόμη το βάρος της ανόδου των επιτοκίων.

Πολλά νοικοκυριά της Νέας Ζηλανδίας έχουν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο που δεν έχει ακόμη μετατραπεί σε νέο, υψηλότερο επιτόκιο. Κατά συνέπεια, οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι οι τιμές των κατοικιών θα πέσουν περαιτέρω και θα είναι τουλάχιστον 20% κάτω από το ανώτατο όριο στα τέλη του 2021 έως τις αρχές του 2024.

Στην πρωτεύουσα Γουέλινγκτον, οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί κατά 18,1% σε σχέση με ένα πέρυσι όπως δείχνουν τα στοιχεία της CoreLogic. Στο Όκλαντ, την μεγαλύτερη πόλη, οι τιμές μειώθηκαν κατά 8,2%.

Ακολουθεί διάγραμμα με τις τιμές ακινήτων της Νέας Ζηλανδίας (Ιανουάριος 2021 – Ιανουάριος 2023):

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Αυστραλία. Όσοι έχουν στεγαστικά δάνεια με μεταβλητά επιτόκια, φέτος θα δυσκολευτούν να τα αποπληρώσουν λόγω της ανόδου των επιτοκίων αυτών και άρα θα υπάρξει μειωμένη ζήτηση που με τη σειρά της θα συμπαρασύρει τις τιμές των ακινήτων προς τα κάτω, σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg Intelligence.

Η αποπληρωμή ενός 15% στεγαστικών δανείων που έχουν εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο, θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 80% ή και περισσότερο, όταν λήξει αυτό το εξαιρετικά χαμηλό σταθερό τους επιτόκιο, ανέφεραν στην έκθεση οι αναλυτές Μόχσεν Κροφτς και Τζακ Μπάξτερ. Εκτιμούν ότι το πλήγμα που θα υποστεί το εισόδημα των νοικοκυριών θα ισοδυναμεί με 2,2 ποσοστιαίες μονάδες των λιανικών πωλήσεων.

Ακολουθεί διάγραμμα με τα νέα στεγαστικά δάνεια (Νοέμβριος 2019 – Νοέμβριος 2022):

Οι αγορές κατοικιών πλήττονται ακόμη και στη Σιγκαπούρη, της οποίας οι αγορές ήταν πιο ανθεκτικές από πολλές άλλες. Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν μόλις 0,4% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ο χαμηλότερος ρυθμός για πάνω από δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας. Οι πωλήσεις τον Δεκέμβριο έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Ωστόσο, μέρος της πτώσης προήλθε από την έλλειψη προσφοράς νέων ακινήτων και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι πωλήσεις θα ανακάμψουν μόλις ανέβει η προσφορά. Οι πλούσιοι αγοραστές έρχονται επίσης πρώτοι στην αγορά ακινήτων πολυτελείας.

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από το Χονγκ Κονγκ, το οποίο περιμένει ανάκαμψη στην αγορά κατοικιών, καθώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα ανοίγουν ξανά. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών στην πόλη ενδέχεται να αυξηθούν περισσότερο από 50% φέτος, λόγω από τη μαζικής ζήτησης από αγοραστές της ηπειρωτικής χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence.

Διαβάστε ακόμη:

Κλείνει ξανά τη στρόφιγγα η Ρωσία – Νέα άνοδος στις τιμές του πετρελαίου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Παρά τη διόρθωση, κέρδη για 8η συνεχόμενη εβδομάδα – Το μεγαλύτερο σερί από το 2012

Η Μπαρτσελόνα αναζητά 1,5 δισ. ευρώ για το «λίφτινγκ» στο Camp Nou

Exit mobile version