Ο Ντόναλντ Τραμπ ανέλαβε το μεγαλύτερο ρίσκο της προεδρίας του, σκοτώνοντας έναν κορυφαίο Ιρανό στρατηγό και προς το παρόν το στοίχημα «του βγαίνει». Το ερώτημα τώρα είναι: για πόσο καιρό ακόμα;
Η επίθεση με πυραύλους εκ μέρους του Ιράν σε δύο αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ νωρίς την Τετάρτη, ως αντίποινα, δεν προκάλεσε ανθρώπινες απώλειες, επιτρέποντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ να «φρενάρει» αυτό που έμοιαζε με πολεμική κλιμάκωση.
«Πρέπει όλοι να συνεργαστούμε για να κάνουμε μια συμφωνία με το Ιράν που θα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο και πιο ήσυχο», ανέφερε ο Τραμπ σε τηλεοπτικές του δηλώσεις προς το αμερικανικό έθνος την Τετάρτη. «Πρέπει επίσης να κάνουμε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στο Ιράν να ευδοκιμήσει, να ευημερήσει και να επωφεληθεί από τις τεράστιες αναξιοποίητες δυνατότητές του».
Τα κτυπήματα που στοίχισαν τη ζωή του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί στις 2 Ιανουαρίου, ήταν μια δραματική επίδειξη δύναμης που, τουλάχιστον προς το παρόν, επανακαθόρισε τη δυναμική της ισχύος μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και, στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών, ενεργοποίησε πολλούς υποστηρικτές του προέδρου. Ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι το Ιράν θα σκεφτεί διπλά για το αν θα προκαλέσει τις ΗΠΑ και τα δύο κράτη θα μπορούσαν ακόμη να αρχίσουν να διαμορφώνουν μια νέα αντίληψη για την αναμόρφωση της πολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.
Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι το Ιράν έχει τελειώσει με τα αντίποινα του.
Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί έγραψε στο twitter ότι η «τελική απάντηση» της κυβέρνησής του στη δολοφονία του Σολεϊμανί θα είναι «να εκδιώξει όλες τις δυνάμεις των ΗΠΑ από την περιοχή».
Την περασμένη Τετάρτη στη Βαγδάτη, δύο ρουκέτες χτύπησαν την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται η πρεσβεία των ΗΠΑ. Δεν υπήρξαν θύματα, σύμφωνα με δήλωση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
«Αποκλιμάκωση»
Τα σχετικά άτολμα αντίποινα του Ιράν για την επίθεση των ΗΠΑ στον Κασέμ Σολεϊμανί ενίσχυσε τα επιχειρήματα του Τραμπ και των συμμάχων του ότι η αντισυμβατική του προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική μπορεί να προσπορίσει ανάλογα κέρδη.
«Το Ιράν φαίνεται να οδηγείται στην αποκλιμάκωση, κάτι που είναι καλό για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και κάτι πάρα πολύ καλό για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ. Ολοκλήρωσε τα σχόλιά του προσκαλώντας το Ιράν να επιδιώξει «αρμονία με τα άλλα κράτη του κόσμου», και δεσμεύτηκε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αγκαλιάσουν την ειρήνη με όλους όσοι την επιδιώκουν».
Φαίνεται μάλλον απίθανο η Ισλαμική Δημοκρατία ή τα ευρωπαϊκά κράτη που υπέγραψαν το 2015 τη συμφωνία για τα πυρηνικά να εμφανιστούν πρόθυμοι να διαπραγματευτούν μια νέα συμφωνία σήμερα. Το Ιράν, αντίθετα, δήλωσε ότι δεν θα τηρήσει πλέον τα όσα προβλέπει η συμφωνία του 2015 για τον εμπλουτισμό του ουρανίου, μετακινώντας ενδεχομένως τη χώρα πιο κοντά στην απόκτηση πυρηνικών όπλων από ό,τι πριν σκοτωθεί ο Σολεϊμανί.