Στην αγορά ομολόγων, η πρώτη εβδομάδα του Ντόναλντ Τραμπ, τουλάχιστον, αποδείχθηκε πολύ λιγότερο αποσταθεροποιητική από ό,τι πίστευαν οι επενδυτές. Ελπίζουν ότι το ίδιο θα ισχύσει και για την τελευταία κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ευρέως να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στο τέλος της διήμερης συνεδρίασής της την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την πρώτη παύση στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.

Ωστόσο, οι αποδόσεις έχουν ήδη σημειώσει απότομο άλμα από τα τέλη του περασμένου έτους, καθώς οι επενδυτές επαναπροσδιορίζουν επιθετικά τις προσδοκίες τους για τη νομισματική πολιτική λόγω της εικασίας ότι οι πολιτικές του Τραμπ θα εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Αυτό μπορεί να προετοιμάσει την αγορά για περισσότερη ανακούφιση εάν ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ επαναλάβει την τυπική του προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα και αφήσει άθικτες τις προσδοκίες της αγοράς για μείωση των επιτοκίων.

Bloomberg

Η αγορά ομολόγων δημοσίου έχει αρχίσει να ανακάμπτει από ένα βαθύ sell-off που ώθησε τις αποδόσεις πίσω προς τα υψηλά που σημειώθηκαν στα τέλη του 2023 και απείλησε για λίγο να ανακόψει το ράλι-ρεκόρ της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η αναστροφή ξεκίνησε όταν η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις 15 Ιανουαρίου μετρίασε τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, καθώς ο ρυθμός του ήταν ελαφρώς βραδύτερος από τον αναμενόμενο.

Τα κέρδη διατηρήθηκαν κατά την πρώτη εβδομάδα της θητείας του Τραμπ, όταν ο ίδιος απέφυγε να θέσει σε ισχύ άμεσες αυξήσεις δασμών και ανέφερε ότι μπορεί να επιδιώξει πιο μετριοπαθείς δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές από ό,τι είχε προτείνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Αυτό μείωσε την ανησυχία για ένα απότομο άλμα στις τιμές των εισαγωγών που θα προκαλούσε ένα ακόμη πληθωριστικό σοκ ή θα διατάρασσε την οικονομία με έναν εμπορικό πόλεμο.

Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε στους επενδυτές νέο λόγο να ανησυχούν για τους δασμούς καθώς ξεκίνησε η δεύτερη εβδομάδα της θητείας του, διατάσσοντας έκτακτο δασμό 25% σε όλα τα κολομβιανά προϊόντα, επειδή η κυβέρνηση της νοτιοαμερικανικής χώρας αρνήθηκε να επιτρέψει σε απελαθέντες μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα. Η κολομβιανή κυβέρνηση συμφώνησε αργότερα με όλους τους όρους του Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την αναλυτή του Bloomberg, Άλις Αντρές, «μια ισχυρή αγορά εργασίας και ένας αυξανόμενος πληθωρισμός συνήθως υποδηλώνουν άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων, ειδικά στο μακρύτερο άκρο της καμπύλης, καθώς οι επενδυτές απαιτούν περισσότερα ασφάλιστρα κινδύνου. Αυτό υποδηλώνει επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να καταπολεμήσει πιθανές πληθωριστικές πιέσεις από την ισχυρή οικονομία».

Αυτό το μοτίβο είναι πιθανό να δώσει στην αγορά ομολόγων τουλάχιστον μια σύντομη ανάπαυλα από τη μεταβλητότητα των τελευταίων μηνών. Οι οικονομολόγοι της JPMorgan Chase & Co. δήλωσαν ότι η Fed πιθανότατα θα λάβει μέτρα για να αποφύγει να ταράξει την αγορά εκδίδοντας οδηγίες που είναι «κατάλληλα ήπιες».

Το πώς θα εξελιχθεί το υπόλοιπο 2025 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον Τραμπ. Ενώ κινήθηκε γρήγορα κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας του με εκτελεστικά διατάγματα σε καυτά πολιτικά ζητήματα, οι επενδυτές ομολόγων περιμένουν ακόμη την προσέγγισή του σε αυτά που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία της Fed. Αυτό περιλαμβάνει την κλίμακα των προτεινόμενων φοροελαφρύνσεων και το πόσο επιθετικά θα προσπαθήσει να απελάσει όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα, γεγονός που θα μπορούσε να συμπιέσει μια ήδη σφιχτή αγορά εργασίας.

Την Παρασκευή, η προσοχή θα στραφεί στον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών. Αναμένεται να δείξει μια μικρή επιτάχυνση στην αύξηση των τιμών στο 2,5%, σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Ορισμένες από τις τοποθετήσεις στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης υποδηλώνουν την έλλειψη συναίνεσης. Την περασμένη εβδομάδα, ορισμένοι επενδυτές αντιστάθμισαν τον κίνδυνο ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου θα εκτοξευθεί γύρω στο 4,85% – ή ακόμη και στο 5,5% – μέχρι τον επόμενο μήνα. Άλλοι στοιχημάτισαν ότι θα μειωθεί στο 4,1% εντός δύο μηνών.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 4,59% στις συναλλαγές της Δευτέρας 27 Ιανουαρίου στην Ασία. Αν και αυτό είναι μειωμένο από το μέγιστο του 4,8% που σημειώθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, εξακολουθεί να είναι περίπου μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα υψηλότερη από ό, τι ήταν το Σεπτέμβριο, παρά τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed έκτοτε.

Διαβάστε ακόμη 

Ερχεται νέο πολυτελές ξενοδοχείο στην «καρδιά» της Αθήνας, στην Ακαδημίας 31 (pics)

Έτοιμη η ΕΕ να προτείνει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αλουμινίου

Το σχέδιο Χατζηδάκη για παροχές και μειώσεις φόρων ως τη ΔΕΘ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα