Οι διαχειριστές των ΕSG funds οι οποίοι έκαναν στροφή προς την τεχνολογία ως επένδυση χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και υψηλών αποδόσεων ανησυχούν όλο και περισσότερο όσον αφορά τον πειραματισμό του τομέα με την τεχνητή νοημοσύνη.
Η έκθεση στην τεχνολογία αυτή, σύμφωνα με τον επενδυτή της Fidelity International, Μαρσέλ Στότσελ, αποτελεί, πια «βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για τους επενδυτές».
Ο Στότσελ δήλωσε πως «ανησυχεί για τη δημιουργία προβλημάτων από την ΤΝ», κάτι το οποίο θα πυροδοτήσει σημαντική διόρθωση της αγοράς. «Χρειάζεται μόνο ένα τέτοιο περιστατικό και ο αντίκτυπος στις αγορές θα είναι σημαντικός», ανέφερε ο επενδυτής.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στην πτήση μαχητικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών αποτελεί κάτι το εξαιρετικά ανησυχητικό. Η Fidelity αποτελεί μόνο ένα από τα παραδείγματα εταιρειών που έχουν κάνει εκκλήσεις στις εταιρείες να προσθέσουν έναν «διακόπτη έκτακτης ανάγκης» σε τέτοια συστήματα έτσι ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα πως μία μέρα τα συστήματα αυτά θα ξεφύγουν εκτός ανθρώπινου ελέγχου.
Ο κλάδος των ESG είναι περισσότερο εκτεθειμένος σε τέτοιους κινδύνους αφού έχει επενδύσει σημαντικά στην τεχνολογία. Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο ESG ETF του κόσμου έχει σημαντικό μερίδιο σε επενδύσεις στις Big Tech, όπως Apple, Microsoft, Amazon και Nvidia.
Aυτές είναι και οι εταιρείες οι οποίες προσηλώνονται και ηγούνται της γενικής προσπάθειας εξέλιξης και ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. Οι διαφωνίες όσον αφορά την κατεύθυνση του κλάδου και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να κινηθεί έχουν γίνει πια πρωτοσέλιδο, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη κρίση στην OpenAI μετά από την απόλυση και την επαναπρόσληψη του Σαμ Άλτμαν.
Οι διαφωνίες στον κολοσσό είχαν ξεσπάσει όσον αφορά τη φιλοδοξία της εταιρείας, δεδομένων και των πιθανών κινδύνων που προκαλεί η τεχνητή νοημοσύνη. Η επαναπρόσληψη του Άλτμαν έχει, πια, επαναφέρει την επιχείρηση στην αναπτυξιακή τροχιά που είχε προωθήσει ο ίδιος, συμπεριλαμβανομένης και της ταχύτερης εμπορευματοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Apple έχει τονίσει πως πρόκειται να κινηθεί προσεκτικά όσον αφορά τον τομέα της ΤΝ, με τον Τιμ Κουκ να υπογραμμίζει πως «υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει πρώτα να διευθετηθούν». Εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Amazon, Alphabet και Meta έχουν επίσης συμφωνήσει να δημιουργήσουν εθελοντικές δικλείδες ασφαλείας για την ελαχιστοποίηση της κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Στότσελ δήλωσε πως ανησυχεί λιγότερο για τους κινδύνους που προέρχονται από τις μικρής κλίμακας νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με τις Big Tech οι οποίες θα μπορούσαν να κάνουν και τη μεγαλύτερη ζημιά.
Αρκετοί άλλοι επενδυτές συμμερίζονται τις ανησυχίες αυτές. Ένα από τα μεγαλύτερα συνταξιοδοτικά ταμεία των ΗΠΑ, το New York City Employees’ Retirement System, ανέφερε πως «παρακολουθεί ενεργά» τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο επενδυτικό του χαρτοφυλάκιο διαχειρίζονται την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, η Generation Investment Management η οποία είχε συνιδρυθεί από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, ανακοίνωσε στους πελάτες της πως εντείνει την έρευνά της σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη και βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τις εταιρείες του κλάδου για τις ευκαιρίες αλλά και τους κινδύνους που ελοχεύουν.
Το κρατικό ταμείο πλούτου της Νορβηγίας των $1,4 τρισ. έχει επίσης ανακοινώσει πως έχει ζητήσει από τις εταιρείες να λάβουν υπόψη τους «σοβαρούς και αχαρτογράφητους κινδύνους που εγκυμονούν στην τεχνητή νοημοσύνη».
Σημειωτέον πως όταν πρωτολανσαρίστηκε το ChatGPT πριν από ένα περίπου έτος, έγινε γρήγορα η ταχύτερα αναπτυσσόμενη διαδικτυακή εφαρμογή στην ιστορία, με 13 εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες μέχρι τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών της UBS Group AG. Βάσει του «πυρετού» ενδιαφέροντος αυτού, οι μετοχές των εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα έχουν καταγράψει τεράστια άνοδο φέτος.
Παρ’ όλα αυτά, η απουσία εποπτείας ή ιστορικών δεδομένων όσον αφορά την μακροπρόθεσμη απόδοση των περιουσιακών στοιχείων αυτών είναι άγνωστη και προκαλεί αυξημένη αβεβαιότητα, όπως ανέφερε και η αναλυτής της BNP Paribas Asset Management, Κρίσταλ Γκενγκ.
«Δεν έχουμε, ακόμα, εργαλεία ή μεθοδολογία για να ποσοτικοποιήσουμε τον κίνδυνο» δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως «καμία εταιρεία δεν μας έχει παρέχει ακόμα έναν χρήσιμο αριθμό όσον αφορά για τις πιθανές περικοπές στις θέσεις εργασίας τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης».
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως εάν η ανάπτυξη της ΤΝ αποδειχθεί ανεξέλεγκτη, η τεχνολογία ενδέχεται να δημιουργήσει ανισότητες και διακρίσεις σε τομείς όπως η υγεία, ενώ υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.
Οι επενδυτές των Microsoft, Apple και Google έχουν κι αυτοί ζητήσει μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τους αλγόριθμους τους οποίους χρησιμοποιεί η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το AFL-CIO Equity Index Fund έχει ζητήσει από τις Netflix και Walt Disney να αναφέρουν οποιαδήποτε υιοθεσία κατευθυντήριων γραμμών για την προστασία των εργαζομένων, των πελατών και του κοινού από βλάβες οι οποίες οφείλονται στην τεχνητή νοημοσύνη.
«Κόκκινο πανί» για την αρνητική επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης αφορούν οι πιθανές διακρίσεις όσον αφορά τους εργαζομένους, η παραπληροφόρηση κατά τη διάρκεια εκλογών και οι μαζικές απολύσεις οι οποίες θα οφείλονται στην αυτοματοποίηση, κάτι το οποίο έγινε φανερό και με την πρόσφατη, μακρά απεργιακή κινητοποίηση των σεναριογράφων του Χόλιγουντ.
Σύμφωνα, τέλος, με ανάλυση του Τάμλιν Μπέισον του Bloomberg Intelligence, «η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να εφαρμόσει εποπτεία στην τεχνητή νοημοσύνη η οποία συνδέεται τόσο με τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όσο και με τα εργαλεία διαχείρισης της απασχόλησης. Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση της συμμόρφωσής τους με τους κανονισμούς της Ε.Ε. πριν τη διοχέτευσή τους στην ευρύτερη αγορά».
Διαβάστε ακόμη
Η επόμενη μέρα μετά τον Fitch: Aναβαθμίσεις «με το Α μπροστά» βάζει στόχο τώρα η Αθήνα
Τα πιο ακριβά γιοτ στον κόσμο – Γιατί κοστίζουν τόσο πολύ (pics + vids)
ΑΑΔΕ: «Έρευνα διαβίωσης» και για μισθωτούς-συνταξιούχους που «τσιμπά» η εφορία (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ