search icon

Bloomberg

Η Ελλάδα σχεδιάζει προσωρινή βίζα για Τούρκους ώστε να επισκέπτονται νησιά του Αιγαίου

Η αναβίωση του μέτρου θα έδινε ώθηση στον τουριστικό τομέα των νησιών και θα ενθάρρυνε την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διευκολύνει τους Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου για περιορισμένο χρονικό διάστημα, χορηγώντας τους προσωρινή βίζα, δήλωσαν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η πρωτοβουλία, η οποία θα αναβιώσει μια παλαιότερη διαδικασία, ενδέχεται να ανακοινωθεί κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αύριο Πέμπτη για το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, ανέφεραν οι άνθρωποι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την απόφαση της Αθήνας να χορηγήσει αυτή την προσωρινή βίζα, πρόσθεσε ένας από αυτούς.

«Υπάρχει μια ανοιχτή συζήτηση, η οποία πηγαίνει πολύ καλά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Καιρίδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΕΡΤ τη Δευτέρα. «Δεν είναι θέμα συμφωνίας με την Τουρκία. Είναι δική μας απόφαση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί ανήκουμε στη Σένγκεν», είπε ο υπουργός, αναφερόμενος στη ζώνη του μπλοκ που δεν απαγορεύει τον έλεγχο των συνόρων.

Η αναβίωση του μέτρου της προσωρινής βίζας θα έδινε ώθηση στον τουριστικό τομέα των ελληνικών νησιών και θα ενθάρρυνε την οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών. Δείχνει επίσης ότι η Τουρκία και η Ελλάδα αφήνουν σταδιακά πίσω τους την περίοδο της αυξημένης έντασης που τους έφερε κοντά στον πόλεμο το 2020.

Οι σχέσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ερντογάν έχουν βελτιωθεί από τον Ιούλιο, καθώς οι δύο τους συναντήθηκαν δύο φορές και συμφώνησαν να προσπαθήσουν να διατηρήσουν μια πιο ήρεμη σχέση, παρά τις διαφορές που έχουν σε μια σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων. Συμφώνησαν να αναβιώσουν το Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου κατά τη συνάντησή τους τον Ιούλιο.

Το Συμβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά συναντήσεων μεταξύ υπουργών, είναι μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ξεκίνησε το 2010, αλλά η τελευταία του σύνοδος ήταν το 2016.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ελέγχου των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, οι γειτονικές χώρες συμφώνησαν επίσης να διορίσουν έναν Έλληνα αξιωματούχο της ακτοφυλακής στη Σμύρνη της Τουρκίας και έναν Τούρκο αξιωματούχο στο ελληνικό νησί της Λέσβου, δήλωσε επίσης ο Καιρίδης.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί οι κινήσεις του ΟΠΕΚ+ δεν έχουν αυξήσει την τιμή του πετρελαίου

Ελληνοτουρκικά: «Θωρακισμένη» η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

Gstaad Palace: Ιστορίες από το εμβληματικό ξενοδοχείο που σφύζει από Ελληνες τα Χριστούγεννα

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version