Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να δημοσιεύει τακτικά τα εσωτερικά στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται από τους αξιωματούχους για να εκτιμήσουν τους κινδύνους πληθωρισμού, καθώς εξετάζουν το πότε θα πρέπει να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.
Οι λεγόμενοι δείκτες μισθών, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν στοιχεία για τους μισθούς με γρήγορο τρόπο και συχνά αποτελούν σημείο αναφοράς των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής σε ομιλίες, θα γίνουν διαθέσιμοι στο κοινό μέσα στο 2024, σύμφωνα με εκπρόσωπο της κεντρικής τράπεζας.
Αυτή η κίνηση θα προσφέρει στους επενδυτές μια πληρέστερη εκδοχή της εικόνας που λαμβάνουν υπόψη οι αξιωματούχοι σχετικά με την μέτρηση της δυναμικής των μισθολογικών πιέσεων στην οικονομία.
Ανάλογα με το πότε θα εμφανιστούν οι δείκτες, η μεγαλύτερη διαφάνεια θα μπορούσε να συμπέσει με την έναρξη ή τη συνέχιση ενός κύκλου μείωσης των επιτοκίων της ΕΚΤ, εφόσον τα στοιχήματα της αγοράς για τον Ιούνιο αποδειχθούν σωστά.
Η ΕΚΤ ανέπτυξε τους δείκτες αυτούς μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες για να αντισταθμίσει την έλλειψη συνεκτικών και έγκαιρων μισθολογικών στοιχείων από όλη την περιοχή.
Χωρίς αυτά, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αντιμετώπιζαν έλλειψη σε μια κατηγορία την οποία θεωρούν ως ζωτικής σημασίας για την αξιολόγηση του πληθωρισμού. Τα στοιχεία αυτά για τους μισθούς και το κόστος εργασίας θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν κατά πόσον οι ισχυρές μισθολογικές πιέσεις κινδυνεύουν να εδραιώσουν την ταχύτερη αύξηση των τιμών.
Τον Φεβρουάριο, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεχώρισε τους μισθούς ως «έναν ολοένα και σημαντικότερο παράγοντα που θα επηρεάσει τη δυναμική του πληθωρισμού τα επόμενα τρίμηνα». Η ίδια δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι αξιωματούχοι δίνουν «ιδιαίτερη προσοχή» στους μισθούς.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, παρατήρησε πρόσφατα ότι η πιο ολοκληρωμένη μέτρηση των εκάστοτε στοιχείων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης φτάνει με καθυστέρηση μεγαλύτερη των δύο μηνών.
Καθώς πολλές μισθολογικές συμφωνίες αναμένεται να επαναπροσδιοριστούν στις αρχές του 2024, οι επικαιροποιήσεις των στοιχείων παρακολούθησης των μισθών θα παρέχουν «ουσιαστικές πληροφορίες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στελέχη της ΕΚΤ ανέφεραν πρόσφατα πως η αυξημένη αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη δεν έχει ακόμη φτάσει σε σημείο καμπής. Πάραυτα, ο Λέιν προσέθεσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι μισθοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Διαβάστε ακόμη
Moody’s: Ισχυρό το 2023 για τις ελληνικές τράπεζες – Οι εκτιμήσεις για τη φετινή χρονιά (πίνακας)
Το επιχειρηματικό αποτύπωμα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Καναδά
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ