search icon

Bloomberg

Η ΕΚΤ μελετά την αύξηση στα επιτόκια κατά 75 μ.β. παρά την πιθανότητα ύφεσης (πίνακες)

Στο βωμό της αντιμετώπισης του πληθωρισμού η ανάπτυξη, σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών - Η κεντρική τράπεζα θα επιταχύνει τη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής στις 8 Σεπτεμβρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε γενναιότερες κινήσεις για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg.

Παρά τη σημαντική αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας τον Ιούλιο, πάνω από τα 2/3 των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως οι ρυθμιστές έχουν καθυστερήσει στο πρόγραμμα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της αντιμετώπισης του πληθωρισμού ο οποίος έχει φτάσει πια το 9,1%. Τώρα πια προβλέπουν πως οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είναι πιο απότομες και γρήγορες, συμπεριλαμβάνοντας αύξηση της τάξης των 75 μ.β. στη σύνοδο της 8ης Σεπτεμβρίου. 

Τα μακροοικονομικά δεδομένα υποδεικνύουν πως η ΕΚΤ θα αγνοήσει την πιθανότητα δημιουργίας οικονομικής ύφεσης και θα επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Η αγορά αναμένει πως η κεντρική τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,75% έτσι ώστε να κινηθεί παράλληλα με τις αντίστοιχες αυξήσεις της Fed

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της με γρηγορότερο ρυθμό και επιθετικότερη (hawkish) προσέγγιση», ανέφερε ο αναλυτής της Swerbank, Nerijus Maciulis, προσθέτοντας πως «η κεντρική τράπεζα χρειάζεται να επιδιορθώσει τη φήμη της και να καταπολεμήσει επιτυχώς τον πληθωρισμό».

Η αυξητική τάση αυτή των επιτοκίων ενδέχεται να αποτελέσει και πυλώνα στήριξης του ευρώ, του οποίου η ισοτιμία έναντι του δολαρίου έχει μειωθεί μετά από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed. Αυτό έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων, επιδεινώνοντας την κρίση του κόστους διαβίωσης που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο. 

Η πλειοψηφία των αναλυτών υπολογίζουν πως το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί τουλάχιστον για δύο τρίμηνα, αν και άνω του 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν πως μετά το δεύτερο αρνητικό τρίμηνο, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επιστρέψει σε καθεστώς ανάπτυξης.

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει την σκληρή στάση της απέναντι στον πληθωρισμό παρά τις ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας. Αναμένουμε πως η ΕΚΤ μπορεί ακόμα να παραδεχτεί πως η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, αλλά θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της», τόνισε ο αναλυτής της Pantheon Macroeconomics, Claus Vistesen. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde πρόκειται να παρουσιάσει τα επικαιροποιημένα μακροοικονομικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα, αναδεικνύοντας το δίλημμα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ρυθμιστές: Αν και η ανάπτυξη μειώνεται, ο πληθωρισμός  συνεχίζει να καταγράφει αύξηση. 

Σύμφωνα με το Bloomberg Economics και τους αναλυτές David Powell, Jamie Rush και Maeva Cousin «η συζήτηση όσον αφορά την αύξηση των επιτοκίων στις 8 Σεπτεμβρίου έχει αλλάξει. Αρκετά στελέχη της ΕΚΤ προωθούν το αφήγημα δραστικότερης αύξησης των επιτοκίων το Σεπτέμβριο, τη στιγμή που ο πληθωρισμός ξεπερνά τις προσδοκίες και η παγκόσμια μακροοικονομική κατάσταση έχει μετατραπεί σε ακόμα πιο hawkish».

Με τις προαναφερθείσες απόψεις συμφωνεί και ο αναλυτής της ING, Carsten Brzeski ο οποίος τονίζει πως «οι ρυθμιστές θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια προς καταπολέμηση του πληθωρισμού. Το αναπάντητο ερώτημα όσον αφορά τις κινήσεις της Fed κατά τη διάρκεια ενός καθ’ όλα υφεσιακού χειμώνα, όμως, παραμένει».

Σημειωτέον πως η ΕΚΤ παρουσίασε ένα νέο οικονομικό εργαλείο τον Ιούλιο το οποίο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν στην αγορά ομολόγων, ιδιαίτερα αυτή των υπερχρεωμένων κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Αν και αρκετοί ρυθμιστές ελπίζουν πως μόνο και μόνο η παρουσία του εργαλείου αυτού θα περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν πως το Transmission Protection Instrument θα τεθεί σε λειτουργία σε κάποια φάση.

Η ΕΚΤ επίσης φαίνεται πως επανεπενδύει 1,7 τρισ ευρώ ομολόγων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κρατών. Το ήμισυ των κεφαλαίων αυτών προορίζεται για την Ιταλία, ενώ το 1/3 θα διαμοιραστεί μεταξύ της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Οι αναλυτές τονίζουν, επίσης, πως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει και τη μείωση του ισοζυγίου της τράπεζας μέχρι το Μάρτιο του 2023, αν και κανείς δε γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει η «αποφόρτωση» των 5 τρισ ευρώ σε ομόλογα. Οι περισσότεροι αναλυτές τονίζουν, όμως, πως η κεντρική τράπεζα θα μπορέσει να πουλήσει μόλις το 30% του συνόλου των ομολόγων αυτών.

Διαβάστε ακόμη:

Όλα όσα θα δούμε στην παρουσίαση της Apple στις 7 Σεπτεμβρίου

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την απελευθέρωση 49 ναυτικών από το Ιράν μετά από 99 ημέρες ομηρίας

SOS από την ευρωπαϊκή βιομηχανία αλουμινίου – Κινδυνεύει με εξαφάνιση

Exit mobile version