Η μεγαλύτερη απόφαση της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα θα είναι για το εάν θα πρέπει να συνεχίσει να χαρακτηρίζει τον πληθωρισμό ως «παροδικό».

Η όποια πιθανή απάντηση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της ευρωζώνης η οποία ήδη αντιμετωπίζει μια επιστροφή στα lockdowns για την καταπολέμηση του νέου κύματος της πανδημίας που οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον.

Μια λάθος απόφαση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας θα έχει τεράστιες συνέπειες. Εάν η οικονομική στήριξη συνεχιστεί, ο πληθωρισμός ενδέχεται να ξεφύγει εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε μελλοντική σύσφιξη η οποία θα περιορίσει την ανάπτυξη. Από την άλλη, η γρηγορότερη άρση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε sell off των ομολόγων της περιφέρειας, κάτι που θα πλήξει την εύθραυστη οικονομία της ευρωζώνης

Στη συνάντηση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, το Διοικητικό Συμβούλιο θα βασίσει τις αποφάσεις του σε νέα στοιχεία, κάνοντας προβλέψεις μέχρι το 2024. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, είναι πεπεισμένη πως ο πληθωρισμός ο οποίος προς το παρόν βρίσκεται στο 4,9% θα μειωθεί υπό του στόχου της ΕΚΤ του 2%. Ο Λουίς ντε Γκίντος, από την πλευρά του, ανησυχεί πως ο πληθωρισμός «δε θα μειωθεί όσο αναμένουμε», κάτι που συμμερίζεται και το στέλεχος της τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ.

Ο διοικητής της Fed Tζερόμ Πάουελ έχει ήδη σταματήσει να χρησιμοποιεί το χαρακτηρισμό της «παροδικότητας», άποψη που ακολουθούν και πολλοί άλλοι αναλυτές. Εάν, όμως, η ΕΚΤ σταματήσει το συγκεκριμένο αφήγημα, η αγορά της ευρωζώνης ενδέχεται να αντιδράσει αρνητικά. 

Ιδού οι λόγοι της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και οι παράγοντες που ενδέχεται να τον επηρεάσουν:

Εφοδιαστική αλυσίδα

Οι παγκόσμιες ελλείψεις πρώτων υλών συνεχίζονται περισσότερο εκ του αναμενόμενου, αν και οι αναλυτές υπολογίζουν πως η κατάσταση θα βελτιωθεί σταδιακά το 2022. Οι οικονομικοί αναλυτές της JPMorgan Chase & Co υπογραμμίζουν πως η μείωση των ναύλων αποτελεί ένδειξη της βελτίωσης αυτής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όλο και λιγότερες είναι οι εταιρείες οι οποίες έχουν καθυστερήσεις στην παράδοση των αγαθών τους, αν και η κατάσταση συνεχίζει να είναι προβληματική στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ. Η Bank for International Settlements υποστήριξε, όμως, πως οι τιμολογικές μεταβολές μπορεί να αντιστραφούν όταν οι επιχειρήσεις σταματήσουν την προληπτική αύξηση των αποθεμάτων τους.

Η πανδημία αποτελεί το κύριο ρίσκο, με τις ασιατικές χώρες να μην έχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισης νέων πανδημικών κυμάτων. Οποιαδήποτε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει σε νέα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που θα επηρεάσουν ολόκληρο τον πλανήτη.

Ενέργεια

Το ράλι των τιμών της ενέργειας έχει παίξει καθοριστικό ρόλο (άνω του 50%) σε ό,τι αφορά την αύξηση του πληθωρισμού. Οι τιμές του πετρελαίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 48% φέτος, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν πενταπλασιαστεί. 

Η Bank of America υποστηρίζει πως οι τιμές ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, με το μέσο όρο του αργού να αγγίζει τα $85/βαρέλι το 2022, από τα τρέχοντα $70/βαρέλι. Όσο για την αγορά φυσικού αερίου, λόγω της ιδιότητάς του ως εργαλείο ενεργειακής μετάβασης στο net zero εκπομπών, οι τιμές του θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ενώ θα χαρακτηρίζονται από μεταβλητότητα. 

Το «κοκτέιλ» της ανασφάλειας που δημιουργεί η διπλωματική ένταση μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας απειλεί οποιεσδήποτε προβλέψεις για τις μελλοντικές τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη.

Αύξηση των μισθών

Η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας ανακάμπτει. Οι οικονομικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η αύξηση των μισθών των εργαζομένων θα επιδείξει διόρθωση στο 2,5% μέχρι το τέλος του 2023.

Στη Γερμανία, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να αυξηθεί κατά 25%, κάτι που -σύμφωνα με τη UBS, θα ασκήσει περαιτέρω μισθολογικές πιέσεις στην οικονομία. Οι μισθοί στη Γαλλία αναμένεται να παραμείνουν σχετικά αμετάβλητοι, ενώ στην Ισπανία θα καταγράψουν αύξηση της τάξης του 2%-3% το 2023.

Ζήτηση

Η πληθωριστική πίεση οφείλεται εν μέρει και στη «μετάλλαξη» των καταναλωτικών συνηθειών των πολιτών, από υπηρεσίες σε αγαθά λόγω των lockdowns. Η αυξημένη ζήτηση είχε «τεντώσει» την ικανότητα παραγωγής των βιομηχανιών οι οποίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους, παράλληλης ελλείψεις λόγω των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα και των lockdowns.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της ΕΚΤ τα νοικοκυριά έχουν αποταμιεύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα οποία μπορεί να «πέσουν» στην αγορά. Παρ’ όλα αυτά, οι κεφαλαιακές εισροές θα περιοριστούν, εν μέρει λόγω της ανασφάλειας για την πανδημία και των νέων μεταλλάξεων.

Σύμφωνα με τη Berenberg και τον αναλυτή Χόλγκερ Σμίντινγκ, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης θα φτάσει το 1,5% τον επόμενο Νοέμβριο. «Μετά από την επίτευξη του στόχου της ΕΚΤ αυτή, η αύξηση στα μισθολογικά κόστη, το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και η αναδιάρθρωση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, μαζί με την κυβερνητική παρέμβαση στην οικονομία θα προκαλέσουν σταθερή ανοδική πληθωριστική πίεση για τα επόμενα χρόνια».

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: «Σφυριά» για Κουτσολιούτσους (Πήλιο) και «Calle Mar» (Μύκονος)

Αναστάσης Δαυίδ: Οι «αραβικές νύχτες» του Mr Coca-Cola

MyProperty: Τα 75 sos για την ηλεκτρονική δήλωση φόρου μεταβίβασης ακινήτου