search icon

Bloomberg

Η ΕΚΤ αποφάσισε το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Oι επενδυτές και οι οικονομολόγοι περιμένουν ένα μήνυμα για το πότε θα αρχίσει η σταδιακή κατάργηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές τίτλων στο πλαίσιο του προγράμματος με τον υφιστάμενο ρυθμό των €30 δισ./ μήνα μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, ενώ στη συνέχεια περιμένει – με την προϋπόθεση τα εισερχόμενα στοιχεία να επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας – ο μηνιαίος ρυθμός των αγορών να μειωθεί στα €15 δισ. μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να τερματιστούν οι καθαρές αγορές.

Νωρίτερα το Bloomberg ανέλυσε τις παραμέτρους για το αν η σχετική απόφαση θα λαμβανόταν τώρα ή σε ένα μήνα:

Ο Mario Draghi και οι συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πραγματοποιήσουν την πρώτη επίσημη συνομιλία τους την Πέμπτη για το πότε θα τερματίσουν το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αν και δεν είναι αρκετά σαφές εάν θα λάβουν αμέσως απόφαση ή θα περιμένουν έως τον Ιούλιο.

Τρία χρόνια στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του Προέδρου της ΕΚΤ, οι επενδυτές και οι οικονομολόγοι περιμένουν ένα μήνυμα για το πότε θα αρχίσει η σταδιακή κατάργηση του. Οι προσδοκίες ποικίλλουν ως προς το αν οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να καθορίσουν ένα χρονοδιάγραμμα τώρα ή εάν θα περιμένουν για άλλες έξι εβδομάδες.

Στοιχείο για άμεση απόφαση εντός του Ιουνίου είναι η αυξημένη εμπιστοσύνη της ΕΚΤ στις προοπτικές του πληθωρισμού, οι οποίες μπορεί να τεκμηριωθούν από τις επικαιροποιημένες προβλέψεις. Η επέκταση της ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ευρέως από τους επενδυτές, ενώ οι προσδοκίες για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων είναι σε μεγάλο βαθμό προσδιορισμένες κάπου στα μέσα του επόμενου έτους.

Από την άλλη, η λήψη μιας απόφασης τον Ιούλιο θα παράσχει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής έξι εβδομάδες περισσότερα στοιχεία που θα τους βοηθούσαν να εκτιμήσουν καλύτερα την έκταση της πρόσφατης οικονομικής επιβράδυνσης, καθώς και τους κινδύνους από την κρίση της Ιταλίας και την αυξανόμενη εμπορική διαμάχη. Με τις αγορές περιουσιακών στοιχείων που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν μέχρι το Σεπτέμβριο, οι αξιωματούχοι δεν έχουν λόγο να βιάζονται και η αναμονή θα τους δώσει περισσότερο χρόνο και ευελιξία για να προετοιμαστούν για ένα μείγμα τόνωσης που δεν περιλαμβάνει αγορά ομολόγων.

Exit mobile version