Η Facebook Ιnc έβαλε λουκέτο στις θυγατρικές της στην Ιρλανδία οι οποίες είχαν επιτρέψει στον κολοσσό τη μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων κέρδους στη χώρα, στην οποία απολαμβάνει πολύ χαμηλή φορολόγηση, σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου.
Οι ιρλανδικές θυγατρικές κατείχαν τα πνευματικά δικαιώματα επί των διεθνών πωλήσεων της επιχείρησης. Αλλες εταιρείες του παγκόσμιου κολοσσού της τεχνολογίας πλήρωναν τις εταιρείες αυτές για τη χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων (Intellectual Property: IP), κάτι το οποίο μετέφερε τα τεράστια κέρδη (τα οποία με τη σειρά τους θα φορολογούνταν) εκτός των ΗΠΑ. Η κύρια θυγατρική της Facebook στην Ιρλανδία πλήρωσε φόρους $101 εκατομμυρίων για κέρδη $15 δισεκατομμυρίων το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει στα χέρια της η εφημερίδα Times.
Το «κυνηγητό» του IRS (Internal Revenue Service) των ΗΠΑ ενάντια στη φοροαποφυγή αυτής ξεκίνησε και τη δικαστική διαμάχη μεταξύ της κυβέρνησης της χώρας και του κολοσσού. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Eμπορίου των ΗΠΑ (Federal Trade Commision) και 48 πολιτείες των ΗΠΑ μήνυσαν την εταιρεία για παράβαση αντιμονοπωλιακών νόμων, στοχοποιώντας τις εφαρμογές Ιnstagram και WhatsApp, εφαρμογές που ανήκουν στο εταιρικό γκρουπ.Σύμφωνα με στοιχεία της εφημερίδας, εκτός από την προαναφερθείσα αποφυγή, η Facebook μετακίνησε και δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδος από τις ΗΠΑ στην Ιρλανδία για φορολογικούς λόγους.
«Οι άδειες χρήσης των πνευματικών μας δικαιωμάτων επαναπατρίστηκαν στις ΗΠΑ», ανέφερε επίσης ανακοίνωση του Facebook προς τους Τimes του Λονδίνου. «Η αλλαγή αυτή, η οποία ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούλιο, πιστεύουμε πως θα συμπλεύσει με τις επερχόμενες αλλαγές στη φορολόγηση τις οποίες αποζητούν οι περισσότερες κυβερνήσεις στον πλανήτη».
Οσον αφορά τις μετοχές της Facebook, οι περισσότεροι αναλυτές, όπως και ο Τζάστιν Ποστ της Μέριλ Λιντς συνιστούν αγορά. Ο Ποστ ανέφερε στους επενδυτές του πως «προς το παρόν αναμένουμε μόνο μερική διαφοροποίηση στον τρόπο λειτουργίας της Facebook και δεν προσβλέπουμε μεγάλο ρίσκο. Παρ’ όλα αυτά, η πιθανότητα διάλυσης των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας σε ανεξάρτητες επιχειρήσεις μπορεί να αποτελέσουν ανησυχία στους επενδυτές, αφού τότε οι Facebook, Instagram και WhatsApp θα ανταγωνίζονται η μία την άλλη για διαφημιστικά έσοδα».
Διαβάστε ακόμη:
Ελλάκτωρ: H μάχη διαδοχής και η αδράνεια – Τεράστιο το κόστος για την εταιρεία
Bitcoin: «Καλπάζει» με στόχο προς το μεγαλύτερο μηνιαίο ανοδικό σερί από το 2019
Σκάνδαλο Folli Follie: Το «καρουζέλ» των Κουτσολιούτσων