search icon

Bloomberg

Η ΕΕ θεωρεί ότι ο Τζόνσον μπλοφάρει και δεν θα εγκαταλείψει τις συνομιλίες

Η ΕΕ ακολουθεί στρατηγική υψηλού ρίσκου επιθυμώντας να «σύρει» τον Τζόνσον σε προσωπική εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις - Το δίλημμα του Βρετανού πρωθυπουργού

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σχεδιάζει να προσφέρει παραχωρήσεις στον Μπόρις Τζόνσον πριν από την εκπνοή της προθεσμίας του Brexit την επόμενη εβδομάδα, εκτιμώντας ότι ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα πραγματοποιήσει τις απειλές του για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις για την εμπορική συμφωνία εάν δεν πάρει αυτά που θέλει.

Το μπλοκ είναι έτοιμο να αφήσει τις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο να «τραβήξουν» έως τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, λαμβάνοντας το ρίσκο ο Τζόνσον να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις από το να παραβιαστούν οι κόκκινες γραμμές της Ένωσης, σύμφωνα με έναν ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ. Αυτή η στρατηγική υψηλού ρίσκου επιβεβαιώθηκε και από έναν δεύτερο αξιωματούχο της ΕΕ.

Η βρετανική λίρα υποχώρησε κατά 0,5% έναντι του δολαρίου και βρίσκεται στα 1,2917 δολάρια, ενώ υποχωρεί κατά 0,4% έναντι του ευρώ.

Ο Τζόνσον έχει «στρογγυλέψει» τις απαιτήσεις του, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα στην ΕΕ ότι η 15η Οκτωβρίου – η πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ – δεν είναι η τελική ημερομηνία για τη σύναψη συμφωνίας, αλλά η ημερομηνία που θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι είναι δυνατή μια συμφωνία. Ωστόσο, αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου εμφανίζονται ανένδοτοι ότι θα πρέπει να υπάρχει σημαντική πρόοδος.

Ωστόσο, η ΕΕ αρνείται «να παίξει μπάλα», και δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μέχρι τότε, εκτός εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός παρέμβει προσωπικά, είπε ο διπλωμάτης. Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι το μπλοκ δεν έχει καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί για μια τεχνητή προθεσμία.

Σύμφωνα με αξιωματούχο με γνώση των θέσεων της βρετανικής κυβέρνησης ο Τζόνσον δεν μπλοφάρει για το τελεσίγραφο του και αν δεν υπάρξει πρόοδος τις επόμενες δύο εβδομάδες, θα πει στον Βρετανικό λαό ότι δεν είναι δυνατή μια συμφωνία.

Εάν χαθεί η προθεσμία ο Τζόνσον θα αντιμετωπίσει το εξής δίλημμα: η διακοπή των συνομιλιών θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε πορεία άτακτης εξόδου από την ενιαία αγορά της ΕΕ στις 31 Δεκεμβρίου, αφήνοντας βρετανικές επιχειρήσεις αντιμέτωπες με ποσοστώσεις και δασμούς. Αλλά εάν παραμείνει στο τραπέζι, αποδεικνύοντας ότι οι απειλές του ήταν μπλόφα αποδυναμώνει τη θέση του στην τελική έκβαση των συνομιλιών.

Παρότι η ΕΕ εξ’αρχή δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει την προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου που έθεσε το Ηνωμένο Βασιλείο, αξιωματούχοι και των δύο πλευρών ανέμεναν ότι το μπλοκ θα ήταν πρόθυμο να κάνει μια προσπάθεια να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τότε για να διατηρήσει τις διαπραγματεύσεις σε καλό δρόμο.

Ωστόσο οι διαφορές παραμένουν τεράστιες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ιδίως όσον αφορά την πρόσβαση στα αλιευτικά ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και τους περιορισμούς στο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων της Βρετανίας, και παρόλο που αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές είναι δηλώνουν συγκατημένα αισιόδοξοι ότι μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο. Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι πολύ μικρή και δεν εντυπωσιάστηκαν από τις πέντε συμβιβαστικές προτάσεις που υπέβαλε το Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο της ΕΕ που έχει δει το Bloomberg «Δεν καταγράφεται σημαντική πρόοδος σε σχέση με τα βασικά κεφάλαια» κατά τη διάρκεια του διαπραγματευτικού γύρου της περασμένης εβδομάδας.

Αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν απαισιόδοξοι για τις πιθανότητες μιας συμφωνίας, καθώς οι διαφωνίες των δύο πλευρών αφορούν θέματα αρχής. Για να σημειωθεί πρόοδος, είπαν, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να αλλάξει θέσεις, αντί να εντείνει (αναγκαστικά) τις διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με αξιωματούχο είναι πιθανό το Brexit να προστεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 16 Νοεμβρίου στο Βερολίνο, στην οποία σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό οι ηγέτες θα συζητήσουν τις σχέσεις του μπλοκ με την Κίνα.

Ο ρόλος του Τζόνσον

Προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο, η ΕΕ επιθυμεί την μεγαλύτερη προσωπική εμπλοκή του Τζόνσον στη διαδικασία. Υπάρχει διάχυτη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι σε μεγάλο βαθμό απών από τις διαπραγματεύσεις μέχρι τώρα.

Η βιντεοκλήση του με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λέϊεν το Σάββατο ήταν η πρώτη από τον Ιούνιο και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι ο μόνος ηγέτης μεγάλης χώρας με τον οποίο μίλησε από την έναρξη των διαπραγματεύσεων τον Μάρτιο. Αξιωματούχος της ΕΕ είπε είπε ότι ο Τζόνσον θα πρέπει να μιλήσει με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την άλλη μεριά όμως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν συμφωνεί στην ιδέα να πρέπει ο Τζόνσον να διαπραγματεύεται με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών και προτιμά να αφήσει τις συνομιλίες στην διαπραγματευτική του ομάδα.

Εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας έως τις 15 Οκτωβρίου.

Exit mobile version