search icon

Bloomberg

Η Ε.Ε. ουραγός σε σχέση με ΗΠΑ και Βρετανία για τα εμβόλια του κορωνοϊού

Η ΕΕ έχει παραγγείλει 1,9 δόσεις κατά κεφαλήν από τις 3 εταιρείες, με τα αντίστοιχα ποσοστά να βρίσκονται στο 4,2 για τις ΗΠΑ και 2,2 για το Η.Β.

εμβόλια για τον κορωνοϊό κυκλοφορούν σύντομα. Μερικές χώρες έχουν ήδη ξεκινήσει τεράστια προγράμματα, «ξεπερνώντας» τις υπόλοιπες. Μία εξ’ αυτών είναι και η Βρετανία, η οποία αποτέλεσε και την πρώτη τη τάξει χώρα της Δύσης η οποία ενέκρινε ένα εμβόλιο. Παράλληλα, με $18 δισεκατομμύρια να επενδύονται στην διανομή του εμβολίου στις ΗΠΑ, η Αμερική βρίσκεται και αυτή στο χείλος της επιτυχίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη, φαίνεται πως καθυστερεί λίγο σε σχέση με τις συμμάχους της, με τα εμβόλια της Pfizer, Moderna και ΑstraZeneca να βρίσκονται κοντά στην έγκριση. Το ευρωπαϊκό μπλοκ, κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υστερήσει για κάποιο διάστημα στην προστασία του από την πανδημία, κάτι που μπορεί να δώσει ώθηση στις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει προσηλωθεί στο να αποδείξει πως η χώρα βγαίνει κερδισμένη από το Brexit.

Η ΕΕ θα έχει αρκετά εμβόλια για τα ⅔ του πληθυσμού της μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021, πολύ αργότερα από τα αντίστοιχα νούμερα στις ΗΠΑ (Μάιος) και στη Βρετανία (Ιούλιος), σύμφωνα με ανάλυση της Λονδρέζικης εταιρείας Airfinity Ltd. Οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στις κατά κεφαλήν προμήθειες που έχουν αναλάβει οι κυβερνήσεις, την ικανότητα παρασκευής εμβολίων σε κάθε περιοχή, και την προστασία του εκάστοτε εμβολίου.

Αρκετές χώρες της Δύσης ήδη έχουν σχέδια για άμεσο εμβολιασμό, κάτι το οποίο θα χρειαστεί και επίβλεψη για λόγους ασφαλείας. Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ο εμβολιασμός και η ανοσία αγέλης πρέπει να φτάσει στο περίπου 60%-70%, έτσι ώστε οι κοινωνίες να ξανανοίξουν καθολικά χωρίς την απειλή επιδημίας και την κατάρρευση των συστημάτων υγείας.

Οι κυβερνήσεις των βιομηχανοποιημένων χωρών ήδη βρίσκονται υπό τα πυρά όσων υποστηρίζουν πως δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για την ανάνηψη των οικονομιών τη στιγμή που τα θύματα αυξάνονταν ραγδαία. Αν και υπάρχουν ανησυχίες πως οι πλουσιότερες χώρες θα ανακάμψουν γρηγορότερα από τις φτωχότερες, υπάρχει και η ανησυχία πως μερικές από τις πλούσιες αυτές χώρες, για οποιονδήποτε λόγο μπορεί να ανακάμψουν ισχνότερα σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους, κάτι που προκαλεί περαιτέρω τριγμούς στην παγκόσμια κοινότητα.

Η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να έχουν περιορίσει την πορεία της πανδημίας κατά κάποιο τρόπο, αλλά θυσιάστηκε η οικονομία τους και χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλειναν η μία μετά την άλλη λόγω των απανωτών lockdown.

«Φανταστείτε πως οι ΗΠΑ εμβολιάζουν τον πληθυσμό τους σε πολύ μεγαλύτερο μέρος από τις ευρωπαϊκές χώρες. Οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών θα αντιμετωπίσουν πολύ ισχυρή κριτική», σύμφωνα με τον Σάιμον Εβενετ, καθηγητή διεθνούς εμπορίας και οικονομικής ανάπτυξης στο πανεπιστήμιο του St. Gallen της Ελβετίας. «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελέσει και έναυσμα για τη χειροτέρευση των διεθνών σχέσεων».

Η Κομισιόν, η οποία έχει ήδη «κρατήσει» 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω έξι διαφορετικών προμηθευτικών συμφωνιών, δεν έχει κάνει ακόμη κάποιο σχόλιο στις υποθέσεις για το εάν η Ενωση θα εμβολιαστεί με τους ίδιους ρυθμούς όπως οι ΗΠΑ.

Η Airfinity, μάλιστα, υπολογίζει πως οι εμβολιασμοί σε ΗΠΑ και Βρετανία θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του χρόνου, αλλά η Ενωση θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, κάτι που συνάδει -σχετικά- με τις δηλώσεις Γάλλων ειδικών οι οποίοι ανέφεραν πως οι εμβολιασμοί στη χώρα αλλά και στα λοιπά κράτη-μέλη θα ξεκινήσουν στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν ανέφερε πως οι εμβολιασμοί σε ειδικά κέντρα της χώρας του, ειδικά για τον ασθενέστερο πληθυσμό, θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο.

Οι βρετανικές αρχές ενέκριναν το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech την Τετάρτη, προλαβαίνοντας παρόμοιες κινήσεις από τις ΗΠΑ όπου το εμβόλιο αναμένεται ακόμη να εγκριθεί, και την Ενωση όπου οποιαδήποτε έγκριση θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Τα εμβόλια των Moderna και AstraZeneca είναι πιθανό πως θα ακολουθήσουν την ίδια πορεία.

Οι προμήθειες του εμβολιασμού είναι το «κλειδί» για τις υποθέσεις ανοσίας της αγέλης. Η ΕΕ έχει παραγγείλει 1,9 δόσεις κατά κεφαλήν από τις 3 εταιρείες, με τα αντίστοιχα ποσοστά να βρίσκονται στο 4,2 για τις ΗΠΑ και 2,2 για το Η.Β., σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει επίσης προχωρήσει σε συμφωνίες και με τη Johnson & Johnson της οποίας το εμβόλιο θα εγκριθεί αργότερα.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης στην πρώτη θέση της παραγωγής εμβολίων κάτι που, σύμφωνα πάντα με την Airfinity, πρόκειται να επηρεάσει τις δόσεις εμβολίων στον υπόλοιπο κόσμο, αφού οι παραγωγές χώρες θα θελήσουν να εμβολιάσουν πρώτα τον δικό τους πληθυσμό πριν εξάγουν εμβόλια.

Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να καθυστερήσουν τον εμβολιασμό. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πως θα ξεπεραστούν οποιεσδήποτε δυσκολίες στη μεταφορά εμβολίων και πόσοι εκ του πληθυσμού θα δεχτούν να εμβολιαστούν. Μερικές χώρες της Ε.Ε., μάλιστα, παίρνουν και… δικά τους μέτρα για τον εμβολιασμό.

Η Γερμανία, για παράδειγμα ήδη βρίσκεται σε συνομιλίες με εγχώριους παραγωγούς για την παραγωγή επιπλέον δόσεων από αυτές που τους αναλογούν σύμφωνα με το πλάνο της Ε.Ε., σύμφωνα με τον ίδιο το Σπαν. Η χώρα έχει συμφωνήσει για 300 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech.

Οι ΗΠΑ έχουν βγει κερδισμένες από τις επενδύσεις σε διαφορετικά εμβόλια, σύμφωνα με τον Κλάους Στορ, πρώην στέλεχος του ΠΟΥ. Η εμπειρία της χώρας στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων ήταν το ατού των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτή την πανδημία.

Οποιοδήποτε σενάριο που φέρνει τη Βρετανία και τις ΗΠΑ σε πλεονεκτική θέση σε σχέση με την ΕΕ πρόκειται να «τρίξει τις καρέκλες» των ευρωπαίων πολιτικών. Η Ενωση έχει ήδη δεχθεί κριτικές για την αντιμετώπιση της κρίσης, με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν να έχει προτείνει αντίστοιχη υπηρεσία με αυτή των HΠΑ, Biomedial Advanced Research and Development Authority (Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Ερευνας και Ανάπτυξης).

Ο Στορ υπογράμμισε πως η BARDA των ΗΠΑ απέδειξε πως λειτουργεί, κάτι το οποίο «θα πρέπει να σκεφτεί να συστήσει και η ΕΕ». Παρόλη την κριτική του Στορ, ο ίδιος υποστηρίζει πως η ΕΕ έκανε καλές προσπάθειες στην εξασφάλιση εμβολίων. Παρά τις κόντρες μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, για τον ίδιο το πρόβλημα έγκειται στις αναπτυσσόμενες.

«Ανησυχώ για τις χώρες της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινής Αμερικής οι οποίες δεν θα έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό. Το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού δεν πρόκειται να δει εμβόλιο μέχρι τα τέλη του 2021, ακόμη και μέχρι το 2022», ανέφερε ο Στορ.

Ο καθηγητής Εβενετ υπενθύμισε την κατακραυγή για την έλλειψη προστατευτικών μασκών και γαντιών στην αρχή της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως το στοίχημα με τον εμβολιασμό είναι ακόμη πιο σημαντικό. Η ζήτηση για τα εμβόλια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αποτελέσει πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με την ανάλογη του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έκτακτη συνέλευση και διαχειριστικό έλεγχο ζητεί η Reggeborgh Invest

Επίδομα 400 ευρώ: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι πληρώνονται – Η προθεσμία για τις αιτήσεις

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4: Πιστώνονται 276 εκατ. ευρώ σε επιπλέον 99.012 δικαιούχους

Exit mobile version