Η εφημερίδα Guardian είναι σαφής: Από τον Ελον Μασκ (Tesla) και τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Meta) έως τους λιγότερο γνωστούς, οι δισεκατομμυριούχοι, επομένως οι πλουσιότεροι του πλανήτη έγιναν κυρίως πλουσιότεροι το 2023.
Επίσης, αρκετοί Ρώσοι ολιγάρχες κατάφεραν να αυξήσουν τις περιουσίες τους, τουλάχιστον στα χαρτιά, «ξεφεύγοντας» από τις επιπτώσεις των οικονομικών κυρώσεων που τους επιβλήθηκαν από τη Δύση για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, 12 έχασαν χρήματα το 2023, ενώ οι υπόλοιποι παρακολούθησαν τα κεφάλαιά τους να αυξάνονται, αν και χωρίς προσαρμογή στον πληθωρισμό. Από τους 500 κορυφαίους, το 77% έγιναν πλουσιότεροι, ορισμένοι από αυτούς κατά σχεδόν ασύλληπτα ποσά. Γεωγραφικά, οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους στη λίστα με τους 500 κορυφαίους δισεκατομμυριούχους. Από τις ΗΠΑ είναι 189, 52 από την Κίνα και 17 από τη Μεγάλη Βρετανία. Ο Dyson ήταν ο πλουσιότερος Βρετανός, στην 95η θέση παγκοσμίως με περιουσία 19,9 δισ. δολάρια μετά από αύξηση 5 δισ. δολαρίων.
Musk, Zuckerberg and most of rest of the world’s richest got richer in 2023 https://t.co/vlRHwHdOwf
— Guardian news (@guardiannews) December 27, 2023
Ο Ελον Μασκ βρίσκεται στην κορυφή του πίνακα με εκτιμώμενη καθαρή αξία 235 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα ημερήσια στοιχεία που παρακολουθούν τις περιουσίες των 500 κορυφαίων δισεκατομμυριούχων του κόσμου, τα οποία καταρτίζει το Bloomberg.
Παρά τις αναφορές ότι το μερίδιό του στην X, πρώην γνωστή ως Twitter, έπεσε πάνω από το μισό αφού πλήρωσε 44 δισ. δολάρια γι’ αυτήν το 2022, η επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η Tesla, ήρθε να τον σώσει. Οι μετοχές της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων έχουν υπερδιπλασιαστεί φέτος, δίνοντάς της πλασματική χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 816 δισ. δολαρίων και βοηθώντας τον Μασκ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της Tesla, να αυξήσει τον συνολικό του πλούτο κατά σχεδόν 98 δισ. δολάρια. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη από το ετήσιο ΑΕΠ της Αγκόλα.
Ένας από τους μεγαλύτερους κερδισμένους της χρονιάς ήταν ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Η περιουσία του ιδρυτή του Facebook εκτοξεύθηκε κατά 184%, από 45 δισ. δολάρια σε 128 δισ. δολάρια, καθώς η αξία της μητρικής εταιρείας του κοινωνικού δικτύου, της Meta, εκτινάχθηκε κατά 172% μέσα στο έτος. Μετά από ένα τρομερό 2022, κατά το οποίο η αξία της Meta κατέρρευσε μετά τις ανησυχίες των μετόχων ότι ξοδεύει πάρα πολλά για την προώθηση του λεγόμενου metaverse και αγνοεί τις βασικές της επιχειρήσεις WhatsApp, Instagram και Facebook, η μετοχή έχει ανακτήσει σχεδόν όλες τις απώλειές της.
Ταυτόχρονα, ο Ινδονήσιος ιδιοκτήτης ομίλου πολυεθνικών Prajogo Pangestu απόλαυσε περίπου επταπλασιασμό του πλούτου του, χάρη σε ένα μεγάλο στοίχημα στη γεωθερμική ενέργεια, εκτοξεύοντάς τον στην πρώτη 50άδα των παγκόσμιων δισεκατομμυριούχων με καταμέτρηση 31,5 δισ. δολαρίων.
Στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων κυριαρχούν οι Αμερικανοί άνδρες. Από τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους, ο Γάλλος Μπερνάρ Αρνό είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος από τον υπόλοιπο κόσμο, με περιουσία 179 δισ. δολαρίων που αυξήθηκε κατά 17,2 δισ. δολάρια χάρη στις επιδόσεις του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH, Moët, Hennessy, Louis Vuitton.
Elon Musk trolled his way through 2023. He's still ending the year $100 billion up. https://t.co/ZskXgQ4jKd
— Business Insider (@BusinessInsider) December 27, 2023
Από τη Γαλλία είναι και η γυναίκα με την υψηλότερη θέση στη λίστα. Είναι η επιχειρηματίας και κληρονόμος της αυτοκρατορίας ομορφιάς «L’Oréal», Françoise Bettencourt Meyers, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση μετά από αύξηση 316 εκατ. δολαρίων που ανέβασε την καθαρή αξία της περιουσίας στα 99,1 δισ. δολάρια.
Πολλοί από τους Ρώσους που επλήγησαν από κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία έγιναν πλουσιότεροι, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον αντίκτυπο των μέτρων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ που αποσκοπούν στον περιορισμό της οικονομικής τους ελευθερίας. Στα άτομα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις και των οποίων ο πλούτος αυξήθηκε, περιλαμβάνονται ο μεγιστάνας του νικελίου Βλαντίμιρ Ποτάνιν, ο πλούτος του οποίου αυξήθηκε κατά σχεδόν 2 δισ. δολάρια στα 30,6 δισ. δολάρια, ο μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών Αλισέρ Ουσμάνοφ, η περιουσία του οποίου αυξήθηκε κατά 1,88 δισ. δολάρια στα 20,3 δισ. δολάρια και ο βιομήχανος Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος αυξήθηκε κατά 1,3 δισ. δολάρια στα 20 δισ. δολάρια.
Λίγο πιο πίσω, στην 97η θέση, ήταν ο Ratcliffe, ο μεγιστάνας των πετροχημικών με έδρα το Μονακό, ο οποίος αύξησε την περιουσία του κατά 8,55 δισ. δολάρια, στα 19,4 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει τώρα ένα μερίδιο 1 δισ. λιρών στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού αγόρασε το 25% του συλλόγου σε μια συμφωνία που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Οι χαμένοι του 2023
Φυσικά, αφού μιλάμε για μπίζνες, υπήρξαν και κάποιοι που έχασαν το 2023. Ενώ και οι 14 πρώτοι αύξησαν τον πλούτο τους, ο 15ος – ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Gautam Adani – είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 36 δισ. δολάρια, στα 84,3 δισ. δολάρια. Η αξία των εταιρειών της οικογένειας Adani κατέρρευσε αφού ένας ακτιβιστής επενδυτής κατηγόρησε τον Gautam ότι “έκανε τη μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία”. Ο όμιλος Adani Group αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Διαβάστε ακόμη
Έξι καθηγητές ετοιμάζουν κυτταρικό κρέας και στην Ελλάδα (pics)
Ελένη Μαμιδάκη: Αντιμέτωπη ξανά με το ηλεκτρονικό σφυρί για ακίνητο στο Πόρτο Χέλι (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ