Η Τζένιφερ Γουίδερσπουν δεν μπορεί να σταματήσει να μοιράζεται φωτογραφίες από το νέο της σώμα. Αφού έχασε πάνω από 45 κιλά με ένα φάρμακο απώλειας βάρους, η 47χρονη από το Όστιν έκανε πλαστική στην κοιλιακή περιοχή και ανόρθωση στήθους για να απαλλαγεί από το δέρμα που είχε χαλαρώσει.
Τώρα, επιδεικνύει τους κοιλιακούς της με μπικίνι για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.
«Ζω την καλύτερη περίοδο της ζωής μου», δήλωσε.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν διάφορα νέα φάρμακα όπως το Ozempic για την απώλεια βάρους διαπιστώνουν ότι μετά την απώλεια 23 κιλών, το δέρμα τους κρεμάει στο στομάχι, τα χέρια και τους γλουτούς. Στο πρόσωπο και στο στήθος η απώλεια της ελαστικότητας μπορεί να κάνει κάποιον να φαίνεται πολύ μεγαλύτερος από ό,τι είναι στην πραγματικότητα και να οδηγήσει σε μια εικόνα που έχει ονομαστεί «πρόσωπο Ozempic».
Αυτό έχει ωφελήσει οικονομικά τους πλαστικούς χειρουργούς, σύμφωνα με το Bloomberg.
Από το 2022 έως το 2023, υπήρξε μια αύξηση 8% στις πλαστικές αισθητικές επεμβάσεις «face lift» που πιθανόν οφείλεται σε ανθρώπους που έχουν κάνει ενέσεις απώλειας βάρους, σύμφωνα με μια έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών που
δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Η Εταιρεία, η οποία εκπροσωπεί το 92% των πιστοποιημένων πλαστικών χειρουργών στις ΗΠΑ, διαπίστωσε επίσης ότι οι κοιλιοπλαστικές και οι πλαστικές ανόρθωσης του κάτω μέρους του σώματος αυξήθηκαν κατά 5%. Οι πλαστικές ανόρθωσης
βραχιόνων, μηρών και στήθους αυξήθηκαν επίσης, σύμφωνα με την έκθεση.
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ενδεχομένως να έχουν προβλήματα με την εμφάνισή τους μετά την απώλεια βάρους», δήλωσε ο Στίβεν Γουίλιαμς, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών που εδρεύει στο Δουβλίνο της Καλιφόρνια.
Ο αριθμός των ανθρώπων που χρησιμοποιούν φάρμακα για απώλεια βάρους αναμένεται να αυξηθεί, όσο η ποικιλία των συγκεκριμένων φαρμάκων αυξάνεται επίσης. Το φάρμακο «Zepbound» της Eli Lilly & Co., για παράδειγμα, κυκλοφόρησε μόλις τον Δεκέμβριο, οπότε πολλοί από τους ασθενείς που χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο φάρμακο μπορεί να μην έχουν καταγραφεί στην έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών.
Ακολουθεί γράφημα με την αύξηση των πλαστικών χειρουργείων 2022 – 2023:
Καθώς όλο και περισσότεροι από τους εκατομμύρια ανθρώπους που παίρνουν ενέσεις απώλειας βάρους από την Eli Lilly και τη Novo Nordisk ή αντίστοιχα φάρμακα που πωλούνται από εταιρείες όπως η Hims & Hers Health αρχίζουν να σκέφτονται την πλαστική χειρουργική, οι γιατροί έρχονται τώρα αντιμέτωποι με ηθικά ζητήματα. «Τι θα συμβεί αν αυτοί οι ασθενείς συνεχίσουν να χάνουν βάρος – ή να το ξαναπαίρνουν»;
Είναι σαφές ότι πολλοί από τους ανθρώπους που έδωσαν περισσότερα από 1.000 δολάρια το μήνα για φάρμακα απώλειας βάρους είναι επίσης διατεθειμένοι να ξοδέψουν για την τελειοποίηση του σώματός τους μετά την απώλεια των κιλών. Λίγες από αυτές τις αισθητικές επεμβάσεις καλύπτονται από τις ασφάλειες και μια πλήρης αναδιαμόρφωση του σώματος μπορεί να κοστίσει πάνω από 80.000 δολάρια, λένε οι ειδικοί.
«Πρόκειται για μια εντελώς νέα κατηγορία ασθενών», δήλωσε η Μισέλ Σέρμακ, μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών και πλαστικός χειρουργός που ειδικεύεται σε επεμβάσεις διαμόρφωσης του σώματος. Στο ιατρείο της στη Βαλτιμόρη, περίπου το 20%
των ασθενών λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας. «Είμαστε όλοι τόσο ενθουσιασμένοι που μπορούμε να χωρέσουμε ξανά σε μικρό μέγεθος ρούχων».
Η τρέλα για τα φάρμακα τύπου Ozempic δεν αποτέλεσε ευλογία μόνο για τους πλαστικούς χειρουργούς, αλλά επίσης και για τις επιχειρήσεις που προσφέρουν ιατρικά ιαματικά λουτρά και θεραπείες όπως το Botox και τα fillers (πληρωτικά υλικά). Το Botox και οι παρόμοιες ενέσεις αυξήθηκαν κατά 9% το 2023, σύμφωνα με την έκθεση της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών, και τα πληρωτικά υλικά κατά 8%. Για ορισμένους, αυτές οι μη επεμβατικές επιλογές ή η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν. Αλλά για τους ασθενείς που έχουν χάσει σημαντικό μέρος του σωματικού τους βάρους, η πλαστική χειρουργική φαίνεται ο μόνος τρόπος για να σφίξει το χαλαρό δέρμα.
«Δεν μπορείτε να βάλετε τα παντελόνια στο στεγνωτήριο για να τα κοντύνετε, ο μόνος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τα κόψετε», δήλωσε ο Άλαν Ματαράσο, πλαστικός χειρουργός με έδρα το Upper East Side της Νέας Υόρκης. «Το ίδιο συμβαίνει και με την περίσσεια δέρματος: Η πλαστική χειρουργική είναι ο μόνος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε».
Αυτή ήταν η περίπτωση της 45χρονης Άλισον Ρόουντς, η οποία έχει χάσει συνολικά 68 κιλά με το Ozempic και το Mounjaro, φάρμακα για τον διαβήτη που χρησιμοποιούνται συχνά για την απώλεια βάρους. Η κάτοικος του Μιζούρι μετά την απώλεια βάρους, έμεινε με πτυχές χαλαρού δέρματος που μολύνονταν συνεχώς. Και παρά το γεγονός ότι έχασε σχεδόν το ένα τρίτο του σωματικού της βάρους, τα ρούχα της εξακολουθούσαν να μην εφαρμόζουν στη μέση της. Η περιοχή ήταν συνεχώς ιδρωμένη και ερεθισμένη και είχε μια άσχημη οσμή όσες
φορές την ημέρα και αν έκανε ντους.
Τον Μάρτιο, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του περιττού δέρματος την οποία πλήρωσε η ασφάλειά της και κατά την οποία ο χειρουργός κατέληξε να αφαιρέσει τέσσερα κιλά δέρματος και ιστού.
Οι ασφαλιστές μπορεί να είναι πρόθυμοι να καλύψουν τις χειρουργικές επεμβάσεις αφαίρεσης του περιττού δέρματος και η επέμβαση μπορεί να θεωρηθεί ιατρικά απαραίτητη εάν το δέρμα του ασθενούς κρέμεται κάτω από το επίπεδο του ηβικού οστού ή εάν υπάρχουν ενδείξεις εξανθήματος που δεν υποχωρεί παρά τις τοπικές θεραπείες.
Αντίθετα, η ασφάλειες συνήθως δεν καλύπτουν το κόστος της κοιλιοπλαστικής, μιας διαδικασίας που εφαρμόζεται συχνά σε γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη, καθώς θεωρείται ως πιο αισθητική επιλογή που μπορεί επίσης να περιλαμβάνει αναρρόφηση λίπους και σύσφιξη των κοιλιακών μυών.
Η Ρόουντς λέει ότι όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις της – έκανε επίσης μείωση και ανόρθωση στήθους – «άξιζαν τον κόπο».
«Τώρα δεν πονάω όλη την ώρα», δήλωσε.
Τον τελευταίο χρόνο, ο Ματαράσο είδε διπλάσια αύξηση στον αριθμό των ασθενών του που ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ενέσεις απώλειας βάρους. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπει μια νέα θεραπεία απώλειας βάρους να φέρνει «κύματα» νέων πελατών.
Πριν από δύο δεκαετίες παρατήρησε την αύξηση της «βαριατρικής πλαστικής χειρουργικής» από ασθενείς που είχαν χάσει πολλά κιλά μετά από επεμβάσεις μείωσης του μεγέθους του στομάχου ή του εντέρου προκειμένου να περιοριστεί η ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται ή απορροφάται.
Οι έρευνες από εκείνο το «κύμα» ασθενών δείχνουν ότι σε γενικές γραμμές, η υγεία και η αυτοπεποίθηση των ασθενών που έχουν χάσει βάρος, βελτιώνονται όταν ακολουθεί πλαστική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του περιττού δέρματος. «Αλλά ορισμένοι ασθενείς μπορεί να έχουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για τα τελικά αποτελέσματα», δήλωσε η Τζέιν Όγκντεν, καθηγήτρια ψυχολογίας της υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϋ, η οποία πραγματοποίησε έρευνα σε ασθενείς για μια μελέτη. «Το σώμα που αποκτούν στο τέλος δεν είναι απαραίτητα το σώμα που πίστευαν ότι θα αποκτήσουν», δήλωσε η Όγκντεν. «Οι ουλές μπορεί να αποτελούν ζήτημα και τα προβλήματα αυτοεκτίμησης μπορεί να παραμένουν», είπε. «Και οι ασθενείς που ξαναπήραν βάρος μετά την πλαστική χειρουργική επέμβαση εξέφρασαν λύπη και ανησυχία ότι βρίσκονται σε λάθος δρόμο», είπε.
Είναι σύνηθες για τους ασθενείς να ξαναπαίρνουν κάποιο βάρος μετά από πλαστική χειρουργική επέμβαση περιγράμματος σώματος, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Πλαστικών Χειρουργών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 121 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση δερματικών πτυχών και λίπους και οι μισοί είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε βαριατρική χειρουργική επέμβαση. Η τελευταία ομάδα είδε το βάρος τους να αυξάνεται
κατά μέσο όρο σχεδόν 12%, σε σύγκριση με μια μέση αύξηση 7,6% για όσους δεν είχαν κάνει βαριατρική χειρουργική επέμβαση.
Μέρος του επανακτηθέντος βάρους μπορεί να καταλήξει σε άλλα σημεία του σώματος, τουλάχιστον στην περίπτωση των ασθενών που κάνουν και λιποαναρρόφηση, έδειξαν οι ερευνητές σε μελέτη του 2011. Μόλις αφαιρεθούν τα λιποκύτταρα από μια περιοχή, το
σώμα επιδιώκει να αποθηκεύσει τις πλεονάζουσες θερμίδες ως λίπος αλλού, οπότε η λιποαναρρόφηση στους μηρούς θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο λιπαρούς βραχίονες.
«Λόγω αυτών των ζητημάτων, ορισμένοι γιατροί υιοθετούν μια πιο προσεκτική προσέγγιση με τους ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα για την απώλεια βάρους. Δεν κάνουμε μαγικά, οπότε δεν μπορούμε να ελέγξουμε εάν κάποιος θα μπορούσε ενδεχομένως να πάρει ή να χάσει βάρος στο μέλλον», δήλωσε η Νόρα Νάτζεντ, αντιπρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών. «Θα θέλαμε να είμαστε σίγουροι ότι ο ασθενής έχει σταθεροποιήσει το βάρος του προτού προβούμε σε αυτή τη χειρουργική επέμβαση».
Η Μπεθ Λάζαρους έκανε βαριατρική χειρουργική επέμβαση σε ηλικία μόλις 19 ετών και έχασε περίπου 90 κιλά. Το περιττό δέρμα στο σώμα της μετά την απώλεια τόσο πολλών κιλών, επηρέασε πραγματικά την υγεία, το γάμο και την αυτοπεποίθησή της. Τελικά, έκανε κοιλιοπλαστική, ανόρθωση μηρών και έβαλε εμφυτεύματα στήθους.
Έχασε άλλα 32 κιλά με φάρμακα τύπου Mounjaro τον τελευταίο χρόνο και το σώμα της άλλαξε ξανά. Τα εμφυτεύματα στήθους της έπρεπε να μετακινηθούν πίσω από μυϊκό ιστό, καθώς το δέρμα της δεν ήταν πλέον αρκετά ισχυρό για να τα συγκρατήσει στη θέση τους.
Έκανε επίσης μια επέμβαση επιδιόρθωσης στην ανόρθωση των μηρών της. Η ασφάλεια δεν πλήρωσε τίποτα από όλα αυτά. Συνολικά, η 40χρονη μητέρα από το Σινσινάτι δήλωσε ότι όλες οι επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων, κόστισαν περίπου 90.000 δολάρια. «Είμαι απίστευτα ευχαριστημένη με τα αποτελέσματα», είπε.
«Είναι η ολοκλήρωση του ταξιδιού», δήλωσε η Λάζαρους. «Δεν τρέχεις έναν μαραθώνιο και σταματάς στα μισά του δρόμου».
Διαβάστε ακόμη:
Απόστολος Λεωνιδόπουλος (Kyndryl Hellas): Μία startup με ρίζες 113 ετών
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ