Η κινεζική εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Country Garden κρίθηκε για πρώτη φορά ότι αθέτησε την πληρωμή ομολόγου σε δολάρια, κίνηση που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τη θέση της εν μέσω μιας ευρύτερης κρίσης χρέους στον κλάδο ακινήτων της Κίνας.
Η αποτυχία της Country Garden να καταβάλει τους τόκους του ομολόγου εντός της περιόδου χάριτος που έληξε την περασμένη εβδομάδα «συνιστά γεγονός αθέτησης πληρωμών», σύμφωνα με ειδοποίηση προς τους κατόχους από τον διαχειριστή Citicorp International που περιήλθε σε γνώση του Bloomberg News. Αυτό σημαίνει ότι ο διαχειριστής πρέπει να κηρύξει το κεφάλαιο και τους τόκους απαιτητούς αμέσως, εάν το απαιτήσουν οι κάτοχοι τουλάχιστον του 25% του συνολικού ονομαστικού ποσού των εντόκων γραμματίων που εκκρεμούν. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι πιστωτές έχουν προβεί σε τέτοια απαίτηση μέχρι στιγμής.
Η κατασκευαστική, μεταξύ των πλέον υπερχρεωμένων εταιρειών του κλάδου στον κόσμο στον κόσμο, δεν πλήρωσε τόκους ομολόγων 15,4 εκατομμυρίων δολαρίων ως το τέλος μιας περιόδου χάριτος 30 ημερών, αφού έχασε την αρχική προθεσμία της 17ης Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για αθέτηση χρέους η οποία απλώς δεν έχει καταστεί επίσημη, καθώς η εταιρεία είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στο Bloomberg News ότι δεν ανέμενε ότι θα μπορούσε να καλύψει όλες τις υπεράκτιες υποχρεώσεις πληρωμών της εγκαίρως. Η εταιρεία πιθανότατα οδηγείται τώρα σε μια από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις χρέους στην Κίνα.
Εκπρόσωπος της Citigroup αρνήθηκε να σχολιάσει την ειδοποίηση του διαχειριστή προς τους κατόχους ομολόγων της Country Garden. Η Country Garden δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο την Τετάρτη.
Με επικεφαλής μία από τις πλουσιότερες γυναίκες της Κίνας, τη Yang Huiyan, το τεράστιο μέγεθος της κατασκευαστικής την έχει καταστήσει σημαντική για την οικονομία της χώρας, όπου η αγορά ακινήτων μαζί με τις συναφείς βιομηχανίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 20% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η χρεοκοπία έρχεται τη στιγμή που ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ενισχύει τα μέτρα στήριξης της οδεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, εκδίδοντας επιπλεόν κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας τον δείκτη του δημοσιονομικού ελλείμματος και πραγματοποιώντας ακόμη και μια άνευ προηγουμένου επίσκεψη στην κεντρική τράπεζα.
Η εταιρεία ήταν η μεγεαλύτερη στον κλάδο της στη χώρα για αρκετά χρόνια προτού πέσει στην έβδομη θέση το 2023. Παρά την πτώση της, είχε μέχρι προσφάτως περισσότερα από 3.000 στεγαστικά έργα σε μικρότερες πόλεις και περίπου 70.000 εργαζομένους. Γι΄ αυτόν τον λόγο, η αναταραχή θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερο αντίκτυπο σε σχέση με τη χρεοκοπία, το 2021 της China Evergrande, δεδομένου ότι η πρώτη έχει πολλαπλάσιο αριθμό έργων.
Οι κινεζικές αρχές επιδιώκουν να αναζωογονήσουν την αγορά ακινήτων, αφού οι εταιρείες του κλάδου υπέστησαν χρεοκοπίες-ρεκόρ καθώς η κρίση χρέους πλησιάζει στον τέταρτο χρόνο της. Τα προβλήματα για την αγορά ακινήτων ξεκίνησαν το 2020 όταν οι αρχές έθεσαν «τρεις κόκκινες γραμμές». Αυτοί οι κανόνες έθεταν κριτήρια μόχλευσης τα οποία έπρεπε να πληρούν οι κατασκευαστές εάν ήθελαν να δανειστούν περισσότερα χρήματα.
Όλο και πιο κοντά στην αναδιάρθρωση
Σε αυτό που συχνά αποτελεί προοίμιο μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης, η εταιρεία προσέλαβε πρόσφατως συμβούλους για να επανεξετάσουν την κεφαλαιακή της δομή. Οι τίτλοι της έχουν φτάσει να αλλάζουν χέρια στα 5 σεντς ανά δολάριο ονομαστικής αξίας, δείχνοντας πόσο λίγα χρήματα αναμένουν οι επενδυτές να λάβουν, αφού μερικά εξ αυτών κινούνταν κοντά στα 80 σεντς τον Ιούνιο. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περίπου 74% φέτος.
Η εταιρεία δεν έχει ακόμη επίσημα αθετήσει ομόλογα ηπειρωτικής Κίνας. Κέρδισε την έγκριση των ομολογιούχων τον Σεπτέμβριο για την επέκταση των πληρωμών σε εννέα τέτοιους τίτλους με συνολικό κεφάλαιο 14,7 δισεκατομμυρίων γουάν.
Διαβάστε ακόμη
Πλειστηριασμοί: «Καταιγίδα» με 1.680 σφυριά να χτυπούν για βίλες, βιομηχανίες και ξενοδοχεία (pics)
Γιατί θέλουμε γλυκό μετά το φαγητό;
Santander: Καθαρά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ