Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας η οποία έπειτα από το σοκ του Brexit το οποίο ταρακούνησε την οικονομία, αναμένεται να μειώσει για πρώτη φορά τα επιτόκια από το 2009.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι ο διοικητής της BoE, Μαρκ Κάρνει θα κάνει πράξη τα όσα είπε λίγες μόνο ώρες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στις 23 Ιουνίου, δηλαδή πως κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να υπάρξει μια χαλάρωση της οικονομίας μέσα στο καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, τριάντα οικονομολόγοι από τους συνολικά 54 που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν πως θα υπάρξει μείωση του βασικού επιτοκίου στο 0,25% φτάνοντας σε ιστορικό χαμηλό.

Ήδη τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης της βρετανικής οικονομίας είναι ορατά. Το Εθνικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών, εκτιμά πως τον Ιούνιο το βρετανικό ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί. Χωρίς να υπάρχει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο για το πώς η Βρετανίας θα αποχωρήσει αναίμακτα από την ΕΕ, η πολιτική αναταραχή που μόλις έχει αρχίσει αυξάνει την αβεβαιότητα, σχολιάζει το Bloomberg.

Σύμφωνα με έρευνα της Lloyds Banking Group το επιχειρηματικό κλίμα βρέθηκε σε χαμηλό τεσσεράμισι ετών, τρεις ημέρες μετά το δημοψήφισμα, ενώ η εμπιστοσύνη σύμφωνα με το δείκτη καταναλωτικού κλίματος στην Ευρώπη, GfK βρέθηκε σε χαμηλά 21 ετών.

Μια μείωση των επιτοκίων δεν είναι όμως η μόνη επιλογή για τους φορείς χάραξης πολιτικής, σχολιάζει το δημοσίευμα. Το MPC θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να επανεκκινήσει στις αγορές περιουσιακών στοιχείων ή να χρησιμοποιήσει άλλα μη συμβατικά μέτρα για να δώσει το έναυσμα για την ανάπτυξη. Παράλληλα, θα μπορούσε να περιμένει ώστε να δει αν όλο αυτό έχει κάποια θετική αντίδραση για την στερλίνα.

Η στερλίνα έχει αποχωρίσει σχεδόν 11% έναντι του δολαρίου μετά το δημοψήφισμα και βρέθηκε σε χαμηλά τριάντα ετών αμέσως μετά το αποτέλεσμα του Brexit. Αυτό ωθεί προς τα πάνω το κόστος για τους εισαγωγείς και τροφοδοτεί τις πληθωριστικές πιέσεις, ωθώντας το ποσοστό της αύξησης των τιμών πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΒοΕ. Το κόστος δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν επίσης μειωθεί, με τις αποδώσεις των 5ετη, 10ετη και 30ετη ομολόγων να έχουν βρεθεί σε χαμηλά ρεκόρ.

Για τους φορείς χάραξης πολιτικής, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα χειρότερα έχουν περάσει για τις βρετανικές μετοχές. Ενώ οι τραπεζικές μετοχές κυμαίνονται 8% χαμηλότερα από την ημέρα του δημοψηφίσματος, εντούτοις έχουν καλύψει το ήμισυ των ζημιών τους. Την ίδια ώρα, ο δείκτης FTSE 100 έχει ανακάμψει και βρίσκεται σε υψηλά σχεδόν ενός έτους.

Και μπορεί οι οικονομολόγοι να διχάζονται για το αν η BoE θα αποφασίσει μείωση του βασικού επιτοκίου σε αυτή τη συνεδρίαση ή στην επόμενη που είναι προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου, ωστόσο, οι αγορές φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα θεωρώντας σίγουρη τη μείωση.