search icon

Bloomberg

Η bear market των cryptos: Γιατί η κρίση στα κρυπτονομίσματα δεν μοιάζει με καμία προηγούμενη

Ο «χειμώνας των κρύπτο» ταράζει τις αγορές - Οι λόγοι της κατάρρευσης, οι κίνδυνοι που ελοχεύουν και οι κινήσεις ρυθμιστών και επενδυτών - Έντονα «σκαμπανεβάσματα» για το Bitcoin – Πιθανή μια πτώση στα $10.000

Για τη γενιά των απομονωμένων από την κοινωνία φανς της τεχνολογίας, η συνεργατικότητα του συστήματος των κρυπτονομισμάτων αποτελούσε το κύριο πλεονέκτημά τους. Τώρα, τη στιγμή που ο πανικός κυριαρχεί στον κόσμο των κρύπτο, αυτή η αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση έχουν μετατραπεί στα κύρια μειονέκτηματά του.

Η έναρξη της bear market των κρύπτο ξεκίνησε μετά τις κινήσεις της Fed για τον περιορισμό της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας που χαρακτήρισε τις αγορές εν μέσω της πληθωριστικής καταιγίδας. Η αξία του Bitcoin μειώθηκε κατά 70% από το υψηλό ρεκόρ της, ακολουθούμενη από την κατάρρευση των altcoins όπως το «οικοσύστημα» του αλγοριθμικού stablecoin, Terra το οποίο οδήγησε σε απώλειες επενδύσεων αξίας $40 δισ. 

Σημερα, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα παγκοσμίως αρχικά έκανε ράλι 11,3%, φθάνοντας έως τα επίπεδα των 21.000 δολαρίων. Ωστόσο, αυτή η ανοδική κίνηση δεν διήρκησε για πολύ, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη επανέφεραν το δημοφιλές token στα 19.410 δολάρια.

Η κατάρρευση

Οι λόγοι που οδήγησαν στην κατάρρευση της αγοράς αυτής δεν ήταν απροσδόκητοι. Η κερδοσκοπία, η απληστία και η δογματική εμπιστοσύνη στην άκρατη ανάπτυξη των κρυπτονομισμάτων θυμίζουν παλαιότερες «φούσκες».

Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει περάσει αρκετούς «crypto winters» (χειμώνες των κρυπτονομισμάτων) αλλά τη δεδομένη χρονική στιγμή, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Η προώθηση ενός εξαιρετικά ασταθούς κρυπτονομίσματος από την influencer Kim Kardashian μπορεί να αποτελεί κάτι το απλοϊκό, αλλά η προσφορά της Fidelity για την ασφάλιση των Αμερικανών εργαζομένων σε Bitcoin έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Η αγορά η οποία είχε συνολική αξία $3 τρισ. το 2021, κατέρρευσε σε λιγότερο από $1 τρισ. φέτος.

Σύμφωνα με τον Jason Urban, της Galaxy Digital Holdings «η παρούσα κρίση έχει διαφορετική χροιά». Η ιδρυθείσα από τον δισεκατομμυριούχο Mike Novogratz, Galaxy, είχε βγει κερδισμένη από την εκτόξευση της δημοφιλίας των κρύπτο αλλά «σκόνταψε» στην μεγάλη της επένδυση στο Terra. Όπως τόνισε ο Urban, «πέσαμε θύματα της ίδιας μας της επιτυχίας».

Εάν το Terra αποτέλεσε την «Bear Sterns» του τρέχοντος χειμώνα των κρυπτονομισμάτων, πολλοί φοβούνται πως η αντίστοιχη «Lehman Brothers» δε θα αργήσει να έρθει. Όπως και με την κρίση του 2008, οι ενδείξεις στην αγορά έχουν ήδη ξεκινήσει: Celsius Network, Babel Finance και Τhree Arrows Capital έχουν ήδη καταγράψει απώλειες, οδηγώντας σε μία κρίση ρευστότητας που ως επί το πλείστον οφείλεται στην αλληλοεξάρτηση των επιμέρους «παικτών» της αγοράς.

Κατά τη διάρκεια περιόδων μίας bullish (αισιόδοξης) αγοράς, η μόχλευση αποτελεί τρόπο μεγιστοποίησης των κερδών με λιγότερη ρευστότητα. Όταν, όμως, η αγορά καταρρέει, οι επενδυτικές τοποθετήσεις αυτού του είδους γρήγορα αποδεικνύονται σαθρές. Όταν μιλάμε συγκεκριμένα για κρυπτονομίσματα, οι επενδύσεις αυτού του είδους συμπεριλαμβάνουν assets διαφορετικών ειδών, κάτι το οποίο οδηγεί σε «μετάδοση» της κρίσης σε μεγάλο εύρος τομέων. 

Τα δάνεια κρυπτονομισμάτων, γνωστά και ως crypto loans, πολλές φορές αναγκάζουν τους δανειζόμενους στην παροχή εγγυήσεων μεγαλύτερης αξίας από τα δάνεια αυτά καθεαυτά. Με την κατάρρευση των αγορών, όμως, τα δάνεια αυτά κινδυνεύουν με ρευστοποίηση, η οποία πολλές φορές συμβαίνει αυτόματα στα οικοσυστήματα των DeFi (Decentralized Finance), κάτι που πολλάκις εκμεταλλεύονται τα bots και οι κερδοσκόποι επενδυτές οι οποίοι αποσκοπούν σε γρήγορα κέρδη.

Oι ρυθμιστές

Οι ρυθμιστές ήδη έχουν ξεκινήσει να στοχοποιούν τον τομέα των κρυπτονομισμάτων, προσπαθώντας να περιορίσουν την άκρατη και άνομη επέκτασή του. Παρ’ όλα αυτά, οι κανόνες συνεχίζουν να αλλάζουν, δεδομένης της μεταβλητότητας της αγοράς, δεδομένης και της πρόσφατης κατάρρευσης του οικοσυστήματος Terra. Αρκετά κράτη έχουν ήδη προχωρήσει σε εφαρμογή κανονισμών για τον περιορισμό της επίδρασης των αποτυχημένων stablecoins στο λοιπό χρηματοοικονομικό σύστημα. Οποιεσδήποτε μελλοντικές καταρρεύσεις κρυπτονομισμάτων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα που θα περιορίσουν την πιθανότητα γρήγορου κέρδους.

«Ενδέχεται να υπάρξουν μερικά bear ράλι, αλλά η καθοδική τροχιά δε θα αντιστραφεί σύντομα», ανέφερε ο καθηγητής του University of Texas at Austin, John Griffin τονίζοντας πως «ο κύκλος απομόχλευσης έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των τιμών πολύ πιο γρήγορα από την προηγούμενη ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με τις έρευνές μας, όταν η φούσκα του Nasdaq έσκασε, οι έξυπνοι επενδυτές απομακρύνθηκαν άμεσα, αλλά οι περισσότεροι συνέχισαν να επενδύουν ποντάροντας σε μία ανάκαμψη, χάνοντας -εν τέλει- τα πάντα. Ελπίζω πως η ιστορία δε θα επαναληφθεί και σε αυτόν τον τομέα».

Επενδύσεις

Η συνολική αξία της αγοράς των κρυπτονομισμάτων κυμαίνεται, πια, κοντά στο $1 τρισ., πολύ κοντά στο πλαφόν των  $830 δισ του «crypto winter» του 2018 που μετά την κατάρρευσή του κατρακύλησε στα $100 δισ., σύμφωνα με την CoinMarketCap. Τα ψηφιακά assets, τότε, απασχολούσαν ελάχιστους, εξειδικευμένους επενδυτές και funds κρυπτονομισμάτων. Αυτή τη φορά, όμως, ο τομέας είναι πολύ πιο δημοφιλής και έχει προσελκύσει ακόμα και απλούς, καθημερινούς επενδυτές οι οποίοι δεν έχουν πλήρη επίγνωση των κινδύνων.

Η μαζική αυτή υιοθεσία των κρύπτο δεν έχει οδηγήσει σε παράλληλη κατανόηση των συστημάτων τους. Η κατάρρευση του Terra οδήγησε σε απώλεια περιουσιών πληθώρας απλών επενδυτών αλλά -παρ’ όλα αυτά- το θετικό αφήγημα των κρυπτονομισμάτων τόσο στα social media όσο και στο διαδίκτυο συνεχίζεται. Παράλληλα, crypto exchanges όπως FTX, Binance και Crypto.com έχουν αυξήσει τη διαφήμιση των υπηρεσιών τους.

Πριν τον τρέχοντα «χειμώνα», αρκετές startups είχαν χρησιμοποιήσει Αρχικές Προσφορές Nομισμάτων (Initial Coin Offerings/ ICOs) για την άντληση ρευστότητας, προσφέροντας τα δικά τους κρύπτο στους επενδυτές τους. Προφανώς, τόσο οι νεοφυείς επιχειρήσεις αυτές όσο και οι ίδιοι οι επενδυτές υπέφεραν μετά την κατάρρευση της αξίας των νομισμάτων αυτών αλλά και την παρέμβαση των αρχών σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα των ICOs.

Tα δεδομένα αυτά έχουν αλλάξει, με τις περισσότερες νεοφυείς επιχειρήσεις του συγκεκριμένου τομέα να στρέφονται και πάλι σε ένα πιο «παραδοσιακό» τρόπο άντλησης ρευστότητας μέσω επενδύσεων από VCs. Ακόμα και αυτή η μεταστροφή και εύρεση ρευστού για τη δημιουργία νέων blockchains και την υποστήριξη των οικοσυστημάτων τους, όμως, κινδυνεύει λόγω της τρέχουσας κρίσης.

Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση των Coinbase, Crypto.com, Gemini Trust και BlockFi για απολύσεις εργαζομένων τους λόγω της δεινής μακροοικονομικής κατάστασης, η Silicon Valley φαίνεται πως έχει ακόμα πολλά δισεκατομμύρια δολάρια που διατίθεται να «ρίξει» στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Η Katie Haun ίδρυσε πρόσφατα crypto fund αξίας κεφαλαιοποίησης $1,5 δισ τον Μάρτιο, ενώ ο συνιδρυτής της Coinbase, Matt Huang, λανσάρισε πρόσφατα ένα επενδυτικό όχημα σε κρύπτο αξίας $2,5 δισ.

Διαβάστε ακόμα:

Super Fast BroadBand: Επέκταση του προγράμματος με επιπλέον €10 εκατ. για νέα voucher

FBI για 10 most wanted: Η Cryptoqueen ίσως βρίσκεται στην Ελλάδα

Η χώρα που πρέπει να πληρώνεις $200 ανά ημέρα – Αλλιώς δεν μπορείς να την επισκεφτείς

Exit mobile version