Η γερμανική BASF θα περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας, περίπου το 2% του εργατικού δυναμικού της παγκοσμίως, με στόχο την εξοικονόμηση κόστους, καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία χημικών προϊόντων προσαρμόζεται σε ένα μέλλον χωρίς φθηνό ρωσικό αέριο. Η εταιρεία τερμάτισε επίσης πρόωρα το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Ο κολοσσός του τομέα χημικών θα κλείσει μια σειρά εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένων δύο εργοστασίων αμμωνίας και συναφών εγκαταστάσεων λιπασμάτων, με αποτέλεσμα την περικοπή 700 θέσεων εργασίας στο κύριο εργοστάσιό της στο Ludwigshafen της Γερμανίας, ανακοίνωσε η εταιρεία την. Η BASF δήλωσε ότι η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας οδήγησε στον πρόωρο τερματισμό του προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 3 δισ. ευρώ.
«Η ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης πλήττεται όλο και περισσότερο από την υπερβολή ρύθμιση, τις αργές γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και, ιδίως, το υψηλό κόστος για τους περισσότερους συντελεστές της παραγωγής», ανέφερε σε δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Μάρτιν Μπρουντερμίλερ. «Οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιβαρύνουν περισσότερο την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη»
Το 2022 ο λογαριασμός φυσικού αερίου της BASF εκτινάχθηκε κατά 2,2 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2021, ακόμη μετά τη μείωση της κατανάλωσης κατά 35%. Η εταιρεία είχε αναφέρει ότι στοχεύει σε ετήσιες περικοπές κόστους ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς δεν αναμένει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα επιστρέψουν στα προπολεμικά επίπεδα.
Η BASF προέβλεψε χαμηλότερα λειτουργικά κέρδη φέτος με προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων και φόρων έως και 5,4 δισ. ευρώ, αφού τα κέρδη μειώθηκαν κατά 12% το 2022 στα 6,9 δισ. ευρώ. Παρά τις προκλήσεις, η BASF διατήρησε αμετάβλητο το μέρισμά της στα 3,40 ευρώ ανά μετοχή και αναμένει ένα καλύτερο δεύτερο εξάμηνο σε σχέση με το πρώτο, με αιχμή την ανάκαμψη κυρίως στην Κίνα.
Η εταιρεία έχει επίσης υποστεί αρκετά πλήγματα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η BASF είχε συμβάλει στη χρηματοδότηση της κατασκευής και των δύο αγωγών Nord Stream μέσω της θυγατρικής της Wintershall Dea. Η διακοπή των δεσμών με την επιχείρηση τον Ιανουάριο προκάλεσε απομείωση 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και μια ιστορική ζημία για τη BASF, η οποία είχε κοινοπραξίες, μεταξύ άλλων και με την Gazprom.
Διαβάστε ακόμη